Na nádvoří hodonínského zámečku musela nejprve obstát ve třech zkouškách – v tanci, volné disciplíně a vědomostním kvízu. „Je to pro mě nové, teprve uvidím, do čeho vstupuji. Pro mě bude důležité hlavně rozdávat radost dětem, povzbudit je a přitáhnout je ke čtení," prohlásila novopečená královna Jana I., která spolupracuje s Domem kultury v Hodoníně.

Podle ředitele této instituce Marcela Řimáka se „královská" funkce netýká jen Slavností Vodního království. „Jedna z jejích činností spočívá v tom, že bude působit při náboru nových čtenářů v knihovně. Při Svatovavřineckých slavnostech pojede v kočáru a v závěru roku se zúčastní benefice pro školky a školy," vypověděl ředitel.

Sobotní festival provázelo takřka letní počasí. Rtuť v teploměru místy vystoupala na 29 stupňů Celsia. K tomu měl komentář i pravidelný ceremoniář, herec Jan Čenský. „Dnes nám opravdu svatý Petr přeje, i já pod tímto oblečením mám takové své malé soukromé vodní království," prohlásil Čenský.

Akce je zaměřená hlavně na děti, tomu také odpovídal pohádkový program. Malí návštěvníci si kromě kouzelnických, tanečních a divadelních vystoupení užili interaktivní hry. Mohli si zastřílet z kuše či luku, házeli podkovou, tvořili z hlíny nebo domalovávali obrazy na kartonech od výtvarníků Jiřího Hiršla s Petra Přikryla.