Redakce Deníku Rovnost se od minulého čtvrtka snaží získat vyjádření zadavatele stavby obchvatu, tedy Ředitelství silnic a dálnic. Jeho mluvčí však dosud nepodali žádné aktuální informace o stavu prací na obchvatu.

O komplikacích je informované vedení Znojma. První muž znojemské radnice, starosta Vlastimil Gabrhel tvrdí, že stavba pokračuje podle plánu. „Vím o potížích jedné ze stavebních firem. Trvá to už delší dobu. Momentálně však stavba zastavena není," uvedl starosta Gabrhel.

Znojemská radnice podle starosty vše konzultuje s vedením Ředitelství silnic a dálnic. „Diskutuje se nad skutečným provedením stavebních prací. Je zde jistá firma, která přebírá závazky po firmě, která je v insolvenci. Jedná se o subdodavatelích, kteří budou schopni zakázku za tři sta šedesát milionů korun náročné stavbě dodat," řekl Gabrhel.

STAROSTA: HLÍDÁM TO

Starosta tvrdí, že stavbu obchvatu bedlivě hlídá. „Je mi jasné, že obyvatelé Znojma chtějí vidět bagry a dělníky na stavbě obchvatu. Udělám maximum pro to, aby stavba pokračovala i dál," naznačil Gabrhel.

Která firma a na základě jakých pravidel přebírá část prací na stavbě obchvatu, není nyní zcela jasné. Lidé spekulují i o tom, že vše nemusí být přesně podle pravidel. „Jestli převzetí stavby jinou firmou je, nebo není košer vzhledem k výběrovému řízení, nechávám stranou. Faktem je, že na obchvatu se během měsíce začne pracovat," napsal na Facebooku jeden z diskutujících.

Aktuálním informacím se příliš nepodivila dlouholetá kritička stávající stavby obchvatu, předsedkyně Spolku Obchvat Lenka Poláková. „Vím o tom. Moc se současnému stavu nedivím. To bude pořád. Je to jen další důkaz toho, že stavba není dobře připravená. Vybírají si špatné firmy. Jen mne mrzí, že mě na ulici zastavují lidé a tvrdí mi, že za to můžu já. Za dluhy stavební firmy přece nemůžu," konstatovala Poláková.

PŘEDVOLEBNÍ TAHÁK

Jak dodala, poklepání na základní kámen další části stavby byl jen předvolební tahák politiků. „Klepání do kamene byl nepodařený předvolební tah. Do kampaně zatáhli politici obyvatele Znojemska, které zajímá jen to, zda obchvat bude, či ne," zakončila.