Označením Svatomartinské se pyšní jen vybraná vína. Musejí splnit přísná kritéria. Každý rok je proto hodnotí odborná komise. „Ne každé víno vyrobené před jedenáctým listopadem vinaři stihnou dostat do takové kondice, aby mohlo být v určený den v plné kvalitě připravené k pití," podotkl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Mnohá neuspěla

Právě centrum hodnocení Svatomartinských vín zajišťuje. Loni porota navíc zpřísnila kritéria posuzování chuti, barvy a vůně. O značku Svatomartinské se letos ucházelo 430 vzorků, bezmála devadesát z nich neuspělo.

Částečně za to může počasí. Vinaři se na konci léta potýkali se silnými dešti, které poškodily mladé hrozny. „Museli proto sklízet dřív, než réva stačila vyprodukovat nejvhodnější množství cukru," vysvětlil výkonný ředitel Svazu vinařů České republiky Martin Půček.

Babí léto s nízkými ranními teplotami však úrodu zachránilo před hnilobou. „Navzdory deštivému počasí na konci léta je kvalita Svatomartinských vín velmi dobrá," zhodnotil Pavel Večeřa z Vinařského fondu.

Přesvědčit se o tom můžou zájemci na brněnském náměstí Svobody, kde dnes fond pořádá tradiční svatomartinský košt. V jedenáct hodin tam vinaři slavnostně otevřou první letošní lahev.

Hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz je přesvědčený, že letošní mladá vína budou spíš svěží a lehčí s nižším obsahem alkoholu. „Vůně a chuť bude u mnohých z nich výrazně ovocitá," poznamenal Babisz.

Svatomartinské ve svém podniku ve Vyškově nabídne i Marie Magdziaková. „Když ho porovnám s prodejem běžných vín, je o něj menší zájem. Nejde ani tak o cenu, ale spíš o chuť," podotkla majitelka vinotéky.

Svatomartinská vína mají totiž řadu odpůrců. Otevírají se často jen několik dní po výrobě. Proto v nich zůstávají zbytky oxidu uhličitého a nápoj jemně perlí. Například Brňanka Aneta Drmotová pití mladého vína bere jen jako společenskou událost. „S přáteli se sejdeme u stánků na náměstí Svobody a ochutnáváme pár druhů," uvedla.

Stanislav Šida z Moravské banky vín tvrdí, že lidé musejí být shovívaví. „Velice mladé víno se spíš snažíme poznávat než ostře hodnotit," naznačil Šida.

Jednou za rok

Úspěch Svatomartinského má podle ekonoma Jiřího Šimary z brněnské společnosti Cyrrus několik důvodů. „Především ho neochutnávají jen tradiční milovníci, ale také lidé, kteří přes rok tomuto alkoholickému nápoji moc neholdují," řekl Šimara.

To potvrzuje například Brňan Tomáš Vaněk. „Svatomartinské, stejně jako třeba burčák, je podle mě sváteční pití," okomentoval.

Vinaři si stěžují, že někteří obchodníci prodávají neregistrované Svatomartinské za nižší cenu, než za jakou ho vůbec lze vyrobit. „Lidé se potom diví, že ho od kvalitních moravských vinařů prodáváme dráž," poukázal provozovatel vinotéky v Boskovicích Alois Oujeský.

Vinaři obvykle dodávají označené víno do restaurací dva až tři dny dopředu. Prodávat se ale pod hrozbou odebrání obchodní známky smí až od jedenáctého listopadu. Podle Vinařského fondu, který značku spravuje, nařízení obchodníci porušují málokdy.

Oblíbený nápoj se tradičně podává s pečenou husou s knedlíky a dvěma druhy zelí.

Oblíbené Svatomartinské víno zachránil chlad.

Pro zvětšení klikněte

ANEŽKA PŘIKRYLOVÁ

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU