Nové technické zázemí pak využijí místní fotbalisté. „Předělali jsme staré fotbalové kabiny, které nebyly vyhovující, ale nechtěli jsme je bourat," nastínil starosta s tím, že fungovaly od 60. let do roku 2012, kdy fotbalový oddíl získal kabiny nové. S novou střechou a fasádou nyní opět najdou využití. V současnosti dělníci dokončují práce.

Památku rozebrali

Opravy pokračují i na hlavním hřbitovním kříži z 18. století, který patří mezi švábenické kulturní památky. Jeho celková obnova začala na konci července, skončit má do poloviny tohoto měsíce. „Bylo potřeba kříž rozebrat, část se opravuje v dílně v Blansku a část zůstala na místě. Po dokončení se opravený kříž poskládá dohromady pomocí jeřábu," uvedl Kubík.

Opravy přibližně sedmimetrové památky Švábenice platí samy. „Protože je to nemovitá kulturní památka, musel se ke všem krokům vyjadřovat památkový ústav," vysvětlil starosta.

Rušno je nyní také uvnitř místní mateřské školy. „Aktuálně pořizujeme nový nábytek do vrchního patra, aby oprava byla kompletní, a nemuseli jsme tam dlouhá léta zasahovat," shrnul.

Některé kusy zařízení jsou ze 70. let. Před začátkem školního roku získaly děti z mateřinky v prvním poschodí budovy nové sociální zařízení. Příští rok obec obdobné úpravy chystá ve spodním patře.

Městys má čas do začátku září příštího roku, dostal do té doby výjimku od krajské hygienické stanice. „Z kapacity čtyřiapadesáti dětí bychom byli jinak krácení o čtyři, chybí nám totiž podle norem jeden záchod a umyvadlo na poschodí," objasnil Kubík.

TEREZA NOVOTNÁ