VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odpůrci kouření si na Blanensku dají jídlo bez problémů

Blanensko – Lidem, kteří nemají rádi zakouřené prostředí, se na Blanensku nabízí stále více možností, kde se najíst. Nekuřáckých podniků přibývá.

5.10.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Marin Divíšek

Nekuřácké restaurace, kavárny nebo penziony se staly standardem, který většina lidí vítá. Přibývá jich i na Blanensku. „Do klasické hospody bych si už nejspíš sednout nešla. Celý život jsem se především v práci pohybovala v zakouřených místnostech, a to se podepsalo na zdraví nejen mém, ale bohužel i mé dcery. Lidé by měli být šťastní, že dnes se mohou podobným místům vyhnout," řekl třeba Eliška Kafková z Blanska.

Některé provozovny ale kvůli zákazu kouření mají méně hostů. „Fungujeme asi rok a půl a hned od začátku jsem se rozhodl kouření nepovolit. Sám jsem totiž nekuřák a celkově to nemám rád. Zatím se nám tato varianta příliš nevyplácí, lidí nechodí tolik, kolik bych chtěl. Na druhou stranu jsem si jistý, že to i ortodoxní zastánci klasických hospod začnou postupně považovat za pozitivní. Beru to totiž jako službu pro lidi a jejich zdraví," konstatoval provozovatel blanenské restaurace U Slunce Petr Novotný.

Jinde se snaží lákat hosty tím, že nabízí obě varianty posezení. „Striktně nekuřáckým místem se určitě hned tak nestaneme, protože nechceme přijít o stálou klientelu, u níž reálně hrozí, že by začala chodit jinam. Odpůrci kouření se však u nás mohou posadit do nekuřáckého salónku, kam se zápach z cigaret nedostane," uvedla majitelka letovické restaurace Havírna Olga Míková.

Podobně to řeší i v boskovické restauraci 29. „Provozovna je stavebně rozdělena na dvě části, jejichž hosté se vzájemně neobtěžují a všem tento způsob vyhovuje. O hosty nouzi naštěstí nemáme," přiblížil majitel Jan Zouhar.

Rázná změna

Boskovická restaurace Zlatá růže byla dlouho klasickým kuřáckým místem, protože v době jejího otevření to bylo běžné. Její majitelé se však před několika lety rozhodli pro razantní krok jiným směrem. „Důvodů, proč jsme se kouření úplně zakázali, bylo několik. Máme nízké stropy, a proto se v celé restauraci kouř držel v často až nesnesitelné koncentraci. Na to si postupně začal stěžovat i personál. Především jsme se ale rozhodli pozměnit celkovou politiku podniku a zaměřili jsme se mimo jiné na rodiny s dětmi," vysvětlil spolumajitel restaurace Tomáš Kostík.

Hosté se museli novým pořádkům přizpůsobit. „První rok byl co se návštěvnosti týče trochu slabší, jelikož mnoho štamgastů jednoduše začalo chodit jinam. Naštěstí se klientela celkově postupně proměnila, začaly nás navštěvovat právě třeba maminky s dětmi a dnes už jsme si jistí, že se jednalo o krok správným směrem," doplnil Kostík.

Od počátku jako nekuřácká se profilovala i blanenská vegetariánská restaurace Amrit. „U nás cigarety nemají co dělat i proto, že se snažíme propagovat zdravý životní styl. Tomu odpovídá nejen nabídka jídel, ale třeba i pravidelné cvičení jógy. Vždyť naši hosté si nedávají ani kávu," řekla majitelka Karla Pernicová.

Majitelé jednotlivých restaurací se často liší v názoru na kouření elektronických cigaret. Zatímco někde je považují za stejně zakázané jako ty klasické, jinde jsou benevolentnější. „Jsme si vědomi toho, že to nemusí působit dobře, jelikož naši hosté přece jen chodí do určitého typu prostředí. Přesto elektronické cigarety nezakazujeme, i když zatím se s nimi setkáváme jen velmi zřídka," poznamenal Novotný.

Autor: Ivo Michalík

5.10.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
71 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

/VIDEO, ANKETA/ Nikdo toho nestihl tolik, jako já. Tak zhruba zhodnotil Donald Trump pověstné stodenní období, které se táhne světovou politikou od 30. let 20. století. Poprvé ho použil tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies