Několik nespokojených hlasů lze slyšet v Mikulově. Například Petra Salayová upozornila zejména na (ne)kvalitu brouzdaliště. „Není pořádně napuštěné. Pro děti i dospělé je to tam kluzké, několik lidí už upadlo. Opakovaně se obracím na správce i na město. Dokonce jsem oslovila také hygienu. Koupaliště je zastaralé patnáct let," řekla žena.

Místostarostka Marie Leskovjanová reagovala: „Koupaliště má svůj věk, ale pyšníme se velmi čistou vodou. Dobře se o ni staráme a vždycky prokážeme, že je areál plně funkční."

CHYBĚJÍ MILIONY KORUN

Mikulovští o modernizaci uvažují. Překážkou je zatím nedostatek peněz. Zapotřebí jsou miliony korun. „Pokud nedostaneme dotace, z rozpočtu města opravíme některé věci těžko. Doufám, že zavření momentálně nehrozí, protože kvalita vody je opravdu velmi dobrá, což je pro nás to hlavní," zopakovala Leskovjanová.

Zastarávající technologie netíží pouze Mikulov. 
V Němčičkách mají zařízení na úpravu vody od roku 1981. V minulosti je trápil netěsnící bazén, vodu museli neustále dopouštět. „Není to ovšem tak zlé a už se nám podařilo díry zalepit. Máme šikovné zaměstnance, kteří si často dokáží poradit s problémy sami, takže nemusíme vyhazovat peníze za firmy," chválil správce areálu tělovýchovné jednoty Sokol Jaroslav Stávek.

Stejně jako v Mikulově se i v Němčičkách větší opravy odvíjí od zisku dotací. „Chceme jít cestou postupných investic a nevyházet všechny peníze do vzduchu. Zavírat v nejbližší době ale nebudeme," doplnil Stávek.

O nedostatcích vědí rovněž v Břeclavi. Řada z nich je patrná především v zázemí. Břeclavan Jiří Kuželík zamířil do areálu před týdnem. „Viditelných problémů jsem si nevšiml. Když to ale srovnám s Hodonínem, působí na mě tamní koupaliště upravenějším a modernějším dojmem. I děti se tam líp zabaví třeba na skokanských můstcích. Břeclavské koupaliště ve vývoji stojí," nechal se slyšet návštěvník.

Pro úplnost. Plovárna v Hodoníně má za sebou modernizaci za dvě stě milionů korun. Město se kvůli ní na sklonku minulého desetiletí zadlužilo. Předchozí stav koupaliště byl také tam velmi zastaralý.

Nedostatky v Břeclavi přiznal taktéž starosta města Pavel Dominik. „Technologie jsou zastaralé, ale to už pětadvacet let. Zasloužily by si úpravu či obměnu, ale momentálně nejsou v havarijním stavu, není to akutní," řekl jasně.

Břeclavští si nechali vypracovat studii, jak by práce měly vypadat. „Problém je, že kompletní přestavba by stála nejméně deset milionů, což jsou obrovské peníze. Chceme vyměnit některé části, ale nepočítáme s tím, že by se technologie úplně nahrazovaly," podotkl Dominik. Na koupališti by měla vzniknout například dráha pro inline bruslaře.

DAVID BALÁŠ