VYBERTE SI REGION

Pálenice zahájily sezonu o týden dřív. Letos ale čekají menší zájem

Blanensko – Zatím horší než loni. Tak hodnotí začínající sezonu pálení ovocných destilátů provozovatelé pěstitelských pálenic na Blanensku. Svůj provoz většina z nich už zahájila. Nyní nejvíce pálí třešně. Už se ale objevily například i takové speciality, jako je pálenka z jahod.

16.7.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Svůj provoz zrovna v úterý zahájila například pálenice v Borotíně. „Zatím je to slabší. V tomto období se pálí třešně a těch letos moc nebylo. Máme zatím otevřené jen ve čtvrtek a v sobotu. Je totiž lepší, když se vypálí více ovoce najednou. Navíc většina zákazníků chce pálit o víkendech nebo ve všední dny odpoledne," vysvětlil Jaroslav Maršálek z Borotínské pálenice s tím, že oproti loňsku zahájili provoz o týden dříve.

Minimálně o týden dříve než loni začali i v pěstitelské pálenici v Lysicích. „Díky teplu totiž ovoce uzrálo dřív. Pálíme od minulého pondělí," řekl majitel pálenice v Lysicích František Brodecký s tím, že sezónu zahájily třešně.

Třešněmi odstartovali i v pěstitelské pálenici v Lipovci. „Začali jsme už druhého července. Sezona se ale rozjíždí jen pomaličku, zatím velký nával zákazníků nemáme. Předpokládáme, že více práce budeme mít až koncem tohoto měsíce. V těchto dnech totiž mnozí teprve začínají mače nakládat," řekl vedoucí Pálenice Lipovec Jiří Kolmačka s tím, že nyní pálí obden. „Vždycky tak dva tři kotle, záleží, jak se to sejde. Nijak zvlášť dopředu se zájemci zatím objednávat nemusí. Ta hlavní sezóna totiž přijde až v říjnu, listopadu a v prosinci. To pak míváme termíny plné," vysvětlil Kolmačka.

Stromy opadaly

Začátek sezony je podle něj srovnatelný s tím loňským. „Předpokládáme ale, že celkově bude tento rok slabší. Ovoce je totiž méně. Nejspíš to zavinila mírná zima. Stromy si neodpočinuly a plno nakvetlých stromů také opadalo," vysvětlil Kolmačka.

Už prvního července zahájili provoz v Pěstitelské pálenici a moštárně v Rudici. „Zatím je ale sezona slabší než obvykle. Lidé by sice o pálení zájem měli, ale ovoce je méně. Čím to je, se dá odhadovat jen těžko. Něco opadalo, byla zima, když stromy kvetly, něco bylo málo opylené. Navíc se to střídá lokalitu od lokality. Někde mají ovoce hodně, někde zase nic," vysvětlil majitel pálenice Ladislav Vančura.

I v Rudici teď pálí nejvíce třešně. „Pálili jsme ale už i jahody a různé letní směsky. Potom přijdou meruňky a další ovoce," vyjmenoval Vančura s tím, že na kvalitní kvas neboli mač je potřeba, aby bylo ovoce dobře vyzrálé. „To se v našich podmínkách ne vždycky podaří. Platí však, že čím víc cukru kvas obsahuje, tím bude pálenka kvalitnější," vysvětlil majitel pálenice.

Každý den nepálí

Od prvního července už ovocné destiláty pálí i pěstitelská pálenice ve Svitávce. „Zatím jsou to třešně, sezóna je ale zatím slabší, než byla ta loňská. Nepálíme zatím ani každý den v týdnu, záleží na tom, kolik se sejde zákazníků," řekla majitelka pálenice ve Svitávce Ivana Zemanová.

Autor: Eva Ondráčková

16.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies