VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pavel Pastorek: S vínem musí vinař cítit, musí se mu obětovat

Čejkovice – Sedmapadesátiletý Pavel Pastorek z Čejkovic se k vínu dostal přes zemědělství, ve kterém vyrostl a dlouhá léta pracoval. Má dva dospělé syny Jiřího a Pavla. V současné době zastává funkci ředitele a předsedy představenstva v čejkovických Templářských sklepech. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

16.10.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
5 fotografií

Pavel Pastorek získal několikrát ocenění Manažer roku, rád ochutná různé druhy vín od suchých až po ledové nebo slámové. Váží si schopností starých vinařů, ale při výrobě vína zároveň upřednostňuje použití moderních technologií.Foto: Archiv Pavla Pastorka

Vinařské družstvo ročně vykoupí a zpracuje v závislosti na velikosti úrody v jednotlivých letech pět až osm milionů kilogramů hroznů. Vyrábí vína jakostní, přívlastková, speciální a také biovína.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Vinařství jsem se začal naplno věnovat v souvislosti s obnovou vinařského družstva v Čejkovicích, které jsem spoluzakládal. Po převzetí tehdejšího sklepního hospodářství v Čejkovicích jsem jej začal řídit.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Dobré víno se musí dělat nejen rozumem, ale i srdcem. S vínem musí vinař cítit, musí mu naslouchat, nesmí jej zanedbávat, musí se mu doslova obětovat. Jedině s takovým přístupem je možné připravit špičková vína.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Při práci s vínem se mi vždy vyplatila sázka na zdravý selský rozum.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Období vinobraní je také pro mě velmi náročné. Když se večer dostanu domů, mnohdy nemám chuť ani na na skleničku.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Neomezuji se. Rád ochutnám všechno od suchých vín až po speciální, jako jsou například ledová či slámová vína.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Zde hraje velkou roli okamžik servírování vína. Jestli je podáváno k jídlu, nebo se jedná o přátelská posezení u skleničky a podobně. Dnes nejsou zásady pro kombinace jednotlivých druhů pokrmů s vínem tak striktní jako dříve. Více je respektována chuť a požadavek konzumenta, takže je mnohem větší možnost výběru.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Pokaždé nemám chuť na stejné víno ke stejnému druhu jídla. Rád zkouším různé kombinace.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Při návrhu vína jako propagačního předmětu v jedné firmě jsem dostal odpověď A proč bych to dělal? I přes tuto nepříjemnou zkušenost mám dobrý pocit z toho, že obliba vína obecně stoupá. Ve většině firem dokáží pochopit, že víno je skutečně tím spojovacím elementem lidí v jejich komunikaci.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Získal jsem tři ocenění v soutěži Manažer roku. Mám proto radost z toho, že je možné u vinařství ocenit i něco jiného než samotná vína na výstavách.

Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Chci přispět k posunu vinařiny a snažím se především zviditelnit moravský region jako jednu z předních, historicky doložených lokalit pěstování révy a výroby vína.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Při dnešním zpracování hroznů a výrobě vína je nezbytné používat nejnovějších poznatků a technologických metod, to je celosvětový trend. Jsem zastáncem cesty obnovy našich vinic s vyšším zastoupením nových interspecifických odrůd, které osobně považuji za budoucnost vinařství. Především kvůli odolnosti vůči houbovým chorobám, což je ve vztahu k ochraně životního prostředí naprosto jednoznačné.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nesmírně si vážím schopností některých starých vinařů, od kterých se máme stále co učit.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Moji dva synové mají vlastní vinařství. V družstvu jsem nejstarší z vedení, otázka nástupce je stále otevřená.

Autor: Jiří Kosík

16.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu
2

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Sněm ANO 2017
9 8

Pohádky pro delegáty a kamery: Babišův projev kritizují opozice i ČSSD

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

AKTUALIZOVÁNO

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Policisté při dnešním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice, zároveň zmenšili pásmo kolem vstupu. Pátrání bude pokračovalo do setmění. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

Hnutí ANO se chystá na sněmovní volby, v sobotu a neděli si zvolí nové vedení a brzy už také představí svou vizi rozvoje České republiky v příštích dvaceti letech. Jeho předseda Andrej Babiš v rozhovoru s Deníkem tvrdí, že Česko by se mělo inspirovat v zahraničí a vzít si z něj to nejlepší – americký většinový systém, švýcarskou přímou demokracii a německý parlamentní jednací řád.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies