VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pavel Pastorek: S vínem musí vinař cítit, musí se mu obětovat

Čejkovice – Sedmapadesátiletý Pavel Pastorek z Čejkovic se k vínu dostal přes zemědělství, ve kterém vyrostl a dlouhá léta pracoval. Má dva dospělé syny Jiřího a Pavla. V současné době zastává funkci ředitele a předsedy představenstva v čejkovických Templářských sklepech. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

16.10.2013
SDÍLEJ:

Pavel Pastorek získal několikrát ocenění Manažer roku, rád ochutná různé druhy vín od suchých až po ledové nebo slámové. Váží si schopností starých vinařů, ale při výrobě vína zároveň upřednostňuje použití moderních technologií.Foto: Archiv Pavla Pastorka

Vinařské družstvo ročně vykoupí a zpracuje v závislosti na velikosti úrody v jednotlivých letech pět až osm milionů kilogramů hroznů. Vyrábí vína jakostní, přívlastková, speciální a také biovína.

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

Vinařství jsem se začal naplno věnovat v souvislosti s obnovou vinařského družstva v Čejkovicích, které jsem spoluzakládal. Po převzetí tehdejšího sklepního hospodářství v Čejkovicích jsem jej začal řídit.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Dobré víno se musí dělat nejen rozumem, ale i srdcem. S vínem musí vinař cítit, musí mu naslouchat, nesmí jej zanedbávat, musí se mu doslova obětovat. Jedině s takovým přístupem je možné připravit špičková vína.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Při práci s vínem se mi vždy vyplatila sázka na zdravý selský rozum.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Období vinobraní je také pro mě velmi náročné. Když se večer dostanu domů, mnohdy nemám chuť ani na na skleničku.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Neomezuji se. Rád ochutnám všechno od suchých vín až po speciální, jako jsou například ledová či slámová vína.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Zde hraje velkou roli okamžik servírování vína. Jestli je podáváno k jídlu, nebo se jedná o přátelská posezení u skleničky a podobně. Dnes nejsou zásady pro kombinace jednotlivých druhů pokrmů s vínem tak striktní jako dříve. Více je respektována chuť a požadavek konzumenta, takže je mnohem větší možnost výběru.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Pokaždé nemám chuť na stejné víno ke stejnému druhu jídla. Rád zkouším různé kombinace.

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Při návrhu vína jako propagačního předmětu v jedné firmě jsem dostal odpověď A proč bych to dělal? I přes tuto nepříjemnou zkušenost mám dobrý pocit z toho, že obliba vína obecně stoupá. Ve většině firem dokáží pochopit, že víno je skutečně tím spojovacím elementem lidí v jejich komunikaci.

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Získal jsem tři ocenění v soutěži Manažer roku. Mám proto radost z toho, že je možné u vinařství ocenit i něco jiného než samotná vína na výstavách.

Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Chci přispět k posunu vinařiny a snažím se především zviditelnit moravský region jako jednu z předních, historicky doložených lokalit pěstování révy a výroby vína.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Při dnešním zpracování hroznů a výrobě vína je nezbytné používat nejnovějších poznatků a technologických metod, to je celosvětový trend. Jsem zastáncem cesty obnovy našich vinic s vyšším zastoupením nových interspecifických odrůd, které osobně považuji za budoucnost vinařství. Především kvůli odolnosti vůči houbovým chorobám, což je ve vztahu k ochraně životního prostředí naprosto jednoznačné.

Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nesmírně si vážím schopností některých starých vinařů, od kterých se máme stále co učit.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Moji dva synové mají vlastní vinařství. V družstvu jsem nejstarší z vedení, otázka nástupce je stále otevřená.

Autor: Jiří Kosík

16.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jiří Zimola.
6

Zimola do voleb nejde, ostatní ano

Několik policejních zásahových jednotech zasahovalo v pondělí v podvečer v českolipském hypermarketu Albert na sídlišti Lada.
AKTUALIZOVÁNO
10

V České Lípě v Albertu se údajně střílelo

AKTUALIZOVÁNO

RECENZE: Terorista z Rammstein se na pódiu odpálil

Praha /FOTOGALERIE/ - V pražské Eden Areně se 28. května uskutečnil první z letošních koncertů skupiny Rammstein.

DOTYK.CZ

29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal

Ta tragédie byla nevyhnutelná. V Bruselu, na Heysel Stadionu, se před finále fotbalového poháru mezi Liverpoolem a Juventusem Turín sešlo příliš výbušných ingrediencí. Desetitisíce zpitých chuligánů, nože, střelné zbraně, zchátralý a drolící se stadion, stupidní systém prodeje lístků, v podstatě nulová přítomnost policie. Byla to jatka zbytečná, ale poučná.  

Tatra Trucks zmodernizuje armádní děla. Obrana za ně zaplatí přes miliardu

Samohybné houfnice Dana pro českou armádu zmodernizuje kopřivnická firma Tatra Trucks. Ministerstvo obrany za zakázku zaplatí 1,27 miliardy korun. Zrenovováno bude 33 děl. Zakázkou se v blízké době bude zabývat vláda. Smlouvu by ministerstvo chtělo podepsat v září.

AKTUALIZOVÁNO

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies