VYBERTE SI REGION

Pít ledové víno? Ne, spíše ochutnávat, říká vinař Šabata

Zaječí /FOTOGALERIE/ – Doufat musíte vždycky, komentuje zaječský vinař Vladimír Šabata nevyzpytatelné počasí v jihovýchodním cípu Moravy. Jen kousek od rozhledny Maják stojí jeho rodinné vinařství, kde měli od pondělních brzkých hodin napilno. Sbírali a zpracovávali zmrzlé hrozny na ledové víno.

5.1.2016
SDÍLEJ:

Lidé v zaječském vinařství Šabata zpracovávají zmrzlé hrozny na ledové víno.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Poznámka o nutném doufání se týkala mrazů, bez kterých by ledovka nevznikla. „Jde sice o okrajovou, ale prestižní věc. Alespoň tedy pro vinařství našeho formátu," říká Šabata o ledovém vínu.

Datum čtvrtého ledna bylo podle něj nejspíš poslední šancí, kdy bylo možné hrozny na vinařskou specialitu posbírat. U Šabatů už dále čekat nechtěli. Kdyby se rtuť teploměru opět vyhoupla nad nulu, nad ledovkou by letos mávli rukou. Místo ní by zvolili výběr z bobulí nebo z hroznů. „Už jsme nechtěli dále čekat. Hrozny byly sice zdravé, takže nervózní jsme nebyli. Nebo jen trochu," usmívá se šéf podniku, v němž pracují zejména členové rodiny. Kromě otce Vladimíra také jeho dva synové: starší Václav a Jan.

Zatímco Václav v pondělí dopoledne dohlíží na lisování zmrzlých plodů révy vinné, otec vypráví, že pro sběr se definitivně rozhodli v neděli večer. O několik hodin později už dřeli ve vinici svého dodavatele a do beden padal „poklad" jménem Frankovka.

V konečném výsledku Šabatovi sesbírali na osm set kilogramů hroznů, z nichž udělají odhadem kolem tří set litrů ledového vína. Skončí v lahvích o objemu 0, 375 litru, zájemci za každou zaplatí šest set korun. „Budeme je mít ve skladu. Nejde o víno, které se rychle znehodnotí. Většinou se prodává po jedné láhvi, zájem mají především fajnšmekři. U ledového vína platí, že ochutnat je chce každý, ale málokdo je chce koupit," líčí Šabata.

Míní, že pít se v pravém slova smyslu nedá. Spíše ochutnávat. Nejlépe k dezertům. Palačinkám nebo zmrzlinám. „Ochutnat je musím, abych věděl, kam se posunuje. Obecně ale u vína razím cestu jako u hudby; rozlišuju dobré a špatné," tvrdí muž, jenž se se syny pustil do výroby ledovky už v roce 2014. Tehdy mráz sevřel krajinu dříve, a tak ve vinohradu strávili ráno po druhém svátku vánočním.

Výsledky jejich letošní práce s vinařským speciálem lidé okusí až ke sklonku letošního roku. „Je pro nás velmi důležité zkoušet nové věci, nechceme zabřednout do stereotypu," ujišťuje zaječský vinař. Jednou z jeho zásad je vyhnutí se prodeji v supermarketech. „Klidně tam napište, že dokud budu žít, do supermarketu nepůjdeme," dodává Šabata s pousmáním. Zájemci o jeho vína tak musí zvolit jinou cestu.

Autor: Lukáš Ivánek

5.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
2 8

Miliardy za bahno. Opravdu lidem pomáhá?

Barack Obama
6

Obama. Prezident, který Evropě možná nerozuměl

Obří aligátor vyděsil turisty na Floridě, připomínal pravěkého ještěra

Turistům v národním parku poblíž Tampy na Floridě zkřížil v neděli cestu obří aligátor. Zvíře připomínající pravěkého ještěra měřilo odhadem přes čtyři metry a vážilo 360 kilogramů, informovala americká média.

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies