VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pít ledové víno? Ne, spíše ochutnávat, říká vinař Šabata

Zaječí /FOTOGALERIE/ – Doufat musíte vždycky, komentuje zaječský vinař Vladimír Šabata nevyzpytatelné počasí v jihovýchodním cípu Moravy. Jen kousek od rozhledny Maják stojí jeho rodinné vinařství, kde měli od pondělních brzkých hodin napilno. Sbírali a zpracovávali zmrzlé hrozny na ledové víno.

5.1.2016
SDÍLEJ:

Lidé v zaječském vinařství Šabata zpracovávají zmrzlé hrozny na ledové víno.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Poznámka o nutném doufání se týkala mrazů, bez kterých by ledovka nevznikla. „Jde sice o okrajovou, ale prestižní věc. Alespoň tedy pro vinařství našeho formátu," říká Šabata o ledovém vínu.

Datum čtvrtého ledna bylo podle něj nejspíš poslední šancí, kdy bylo možné hrozny na vinařskou specialitu posbírat. U Šabatů už dále čekat nechtěli. Kdyby se rtuť teploměru opět vyhoupla nad nulu, nad ledovkou by letos mávli rukou. Místo ní by zvolili výběr z bobulí nebo z hroznů. „Už jsme nechtěli dále čekat. Hrozny byly sice zdravé, takže nervózní jsme nebyli. Nebo jen trochu," usmívá se šéf podniku, v němž pracují zejména členové rodiny. Kromě otce Vladimíra také jeho dva synové: starší Václav a Jan.

Zatímco Václav v pondělí dopoledne dohlíží na lisování zmrzlých plodů révy vinné, otec vypráví, že pro sběr se definitivně rozhodli v neděli večer. O několik hodin později už dřeli ve vinici svého dodavatele a do beden padal „poklad" jménem Frankovka.

V konečném výsledku Šabatovi sesbírali na osm set kilogramů hroznů, z nichž udělají odhadem kolem tří set litrů ledového vína. Skončí v lahvích o objemu 0, 375 litru, zájemci za každou zaplatí šest set korun. „Budeme je mít ve skladu. Nejde o víno, které se rychle znehodnotí. Většinou se prodává po jedné láhvi, zájem mají především fajnšmekři. U ledového vína platí, že ochutnat je chce každý, ale málokdo je chce koupit," líčí Šabata.

Míní, že pít se v pravém slova smyslu nedá. Spíše ochutnávat. Nejlépe k dezertům. Palačinkám nebo zmrzlinám. „Ochutnat je musím, abych věděl, kam se posunuje. Obecně ale u vína razím cestu jako u hudby; rozlišuju dobré a špatné," tvrdí muž, jenž se se syny pustil do výroby ledovky už v roce 2014. Tehdy mráz sevřel krajinu dříve, a tak ve vinohradu strávili ráno po druhém svátku vánočním.

Výsledky jejich letošní práce s vinařským speciálem lidé okusí až ke sklonku letošního roku. „Je pro nás velmi důležité zkoušet nové věci, nechceme zabřednout do stereotypu," ujišťuje zaječský vinař. Jednou z jeho zásad je vyhnutí se prodeji v supermarketech. „Klidně tam napište, že dokud budu žít, do supermarketu nepůjdeme," dodává Šabata s pousmáním. Zájemci o jeho vína tak musí zvolit jinou cestu.

Autor: Lukáš Ivánek

5.1.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Colours of Ostrava 2016.
41

Festivaly musí poprvé přejít na EET. Očekávají problémy

Americká letadlová loď Carl Vinson
7 27

Američané jsou v Koreji zatím bezzubí. Nesestřelí balistické střely KLDR

Nová výletní loď oslňuje nejen přepychem. Na střeše má závodní okruh

Okružní plavby na výletních lodích mohou být přeplněny luxusem. Tato loď ale nabízí ještě něco navíc.

Létající auta? Za tři roky, slibuje Uber

Na včerejší tiskové konferenci společnosti Uber byly představeny futuristické plány na zprovoznění létajících taxi. Šéf Uberu Jeff Holden nastínil, že půjde o malé letadlo vyvíjené spolu s dalšími inovačními společnostmi.

Penta pokračuje v zahraničních akvizicích. Podle Dospivy není na prodej

Finanční skupina Penta miliardáře Marka Dospivy hodlá i letos pokračovat v zahraničních akvizicích, do nichž se pustila v loňském roce. Celková aktivita firem, které má skupina v portfoliu, se loni zvýšila meziročně o 21 procent, zisk skupiny o čtvrtinu. Podle Dospivy není Penta na prodej.

Obchody musí stáhnout německé pudinky, mohou mít v sobě kov

Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje pudinkové dezerty od německého výrobce Neuburger Milchwerke GmbH & Co. Německé dozorové orgány informovaly prostřednictvím systému rychlého varování RASFF ostatní členské země o přítomnosti kovového úlomku v balení dezertu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies