VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražský šéfkuchař Levý se do Klentnice zamiloval

Klentnice - Na jižní Moravu přijel loni v létě vyhlášený šéfkuchař Tomáš Levý po osmnácti letech. Zavítal do klentnického Café Fara a už zůstal. Pražské podniky, včetně toho se slovutnou michelinskou hvězdou, tak vyměnil za rodinnou atmosféru a čerstvé suroviny na Pálavě.

15.6.2013 2
SDÍLEJ:

Tomáš Levý přišel do klentnického Café Fara z Prahy.Foto: Café Fara

„Byla to láska na první pohled. Do Fary jsem přijel loni v srpnu jen jako odborný poradce na víkend se specialitami. Teď už je ze mě Klentničák," začíná vyprávění třiatřicetiletý sympaťák, který v oceňované klentnické kavárně vládne jako šéfkuchař.

S majitelem Fary Radkem Džiubanem si Levý padl do noty a připravoval loňské víkendové speciály. Ty nabízely gastronomické zážitky z místních surovin. Od meruněk, přes rajčata, chřest a medvědí česnek až po houby.

Filátko z pohořelického candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou od Tomáše Levého.
Filátko z pohořelického candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou od Tomáše Levého. Foto: Café Fara

Přes zimu pak postavili novou kuchyni, v níž dělají vlastní cukroví, pečivo i zmrzlinu. Úspěch sklízí také domácí udírna. Se svým zástupcem tak Levý čaruje pod Sirotčím hrádkem už několik měsíců. A netají se ani smělými plány.

„V zahraničí je běžné nabízet vybranou gastronomii nejen ve velkých městech, ale i na vesnici. Krásně to jde vidět například v Rakousku, kam jezdíme pro inspiraci nejčastěji. Jižní Morava má navíc obrovskou výhodu ve své úrodnosti. Vydali jsme se tak cestou soběstačnosti, což je u nás ojedinělý experiment," pochvaluje si svůj druhý domov rodák z Podkrkonoší.

Bylinkové lány

Pod jeho taktovkou tak Fara kouzlí z vlastnoručně vypěstovaného ovoce a zeleniny. „Devětadevadesát procent surovin si vyrábíme svépomocí. Máme bylinkové lány, ovocný sad, na polích jsme nasázeli jedenáct set rajčat, více než tři sta druhů. Už začínají rodit. Stejně jako loni na nich budeme hodně stavět," pokračuje nadšeně šéfkuchař, o kterém básní Ivan Vodochodský či Zdeněk Marcín.

A rajčat se Levý drží dál. „Kdybych sem měl na něco lidi pozvat, byla by to jednoznačně ochutnávka jídel z různých druhů rajčat. Například ruská a arménská jsou výborná. Radost mám i z toho, že budeme mít maso ze sasovského prasátka. Znovuobrození tohoto druhu začalo na jihlavské farmě, odkud jej budeme odebírat," láká Levý.

Tomáš Levý přišel do klentnického Café Fara z Prahy.Sumci a lanýže

S podobným zaujetím mluví i o pohořelických sumcích, které budou mít přímo z Nových Mlýnů, nebo osvětové akci s netradičními surovinami. Dojde totiž i na vzácné lanýže.

Kromě krajiny a místní kuchyně si Levý na jižní Moravě pochvaluje i lidi a víno. „Ze zvědavosti jsem objel několik vinařů. Na červená vína jižní Morava není ideální region, což vinaři sami přiznávají. Bílá vína, co jsem tu našel, ale dosahují špičkové zahraniční kvality. No a lidi jsou tu skvělí. Nikdo se na mě jako na Pražáka nedívá, i když jsem se zprvu bál. Našel jsem tu už řadu nových přátel," chválí dál region rodák z Vrchlabí.

Toho začalo vaření bavit už v dětství, a tak se pak vydal cestou chutí a vůní i za šéfkuchaři do Prahy. Zkušenosti sbíral v restauraci Infinity s populárním klubem, Kampa parku na Letné a stál i u zrodu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která se pyšní michelinskou hvězdou.

„Někteří lidé můj odchod z Prahy na vesnici nechápou, ale podle mě odpočinek od hlavního města neškodí. Tady si navíc sami vypěstujeme, co chceme a nejsme závislí na trzích a farmářích. Vidím to tu tak spíš na delší pobyt," uzavírá s úsměvem Levý a míří pokračovat v přípravách na víkend, který se tentokrát zaměří na telecí maso.

Autor: Petr Vlasák

15.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Obyvatelé vchodu, kde hořelo, se ještě vrátit nesmějí. Čekají ale až je hasiči vyzvou, aby si mohli z bytů vzít aspoň pár věcí.
9

Požár paneláku v Jirkově: "Včera jsem se hroutila, dnes to beru s nadhledem"

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.
AKTUALIZOVÁNO
15 17

Valachová chce maturitu SOŠ z matematiky do roka po gymnáziích

Doprava v Brně v roce 2050? Sdílení cest, o pětinu méně aut, tvrdí plán mobility

Pruhy v protisměru pro cyklisty v jednosměrkách? Rozšíření pěších zón? Přednost autobusů na křižovatkách? Tyto a desítky dalších návrhů ovlivňujících dopravu v Brně představil městský plán mobility do roku 2050. Do 30. dubna k němu lidé mohou zasílat připomínky.

Hitlerův telefon se na aukci prodal za téměř čtvrt milionu dolarů

Telefon nacistického vůdce Adolfa Hitlera se na dnešní aukci ve Spojených státech prodal za 243.000 dolarů (6,2 milionu Kč). Oznámil to aukční dům Alexander Historical Auctions. Vyvolávací cena činila 100.000 dolarů. Prodejní cena se nacházela zhruba v polovině předpokládaného rozpětí 200.000 až 300.000 dolarů, napsala agentura AFP.

Janeček: EET funguje, krácení tržeb je menší

Nejenom obchodníci, ale i berní úředníci finalizují přípravy před druhou vlnou EET. Jak říká v rozhovoru pro Deník šéf Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, úředníci zohlední dobrou vůli podnikatele.

Nizozemský publicista: Wilders volby vyhrál už před hlasováním

Klíčovým úkolem pro nizozemské politiky by měla být snaha zasypat příkopy, které se mezi občany vytvářejí v souvislosti s březnovými parlamentními volbami. Myslí si to nizozemský učitel a publicista s tureckými kořeny Halil Karaaslan. Krajně pravicová Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse podle něj v zásadě vyhrála už před samotným hlasováním, neboť ostatním stranám dokázala vnutit svůj pohled na situaci v zemi a svou velmi vyhraněnou interpretaci problémů, s nimiž se teď Nizozemsko potýká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies