Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražský šéfkuchař Levý se do Klentnice zamiloval

Klentnice - Na jižní Moravu přijel loni v létě vyhlášený šéfkuchař Tomáš Levý po osmnácti letech. Zavítal do klentnického Café Fara a už zůstal. Pražské podniky, včetně toho se slovutnou michelinskou hvězdou, tak vyměnil za rodinnou atmosféru a čerstvé suroviny na Pálavě.

15.6.2013 2
SDÍLEJ:

Tomáš Levý přišel do klentnického Café Fara z Prahy.Foto: Café Fara

„Byla to láska na první pohled. Do Fary jsem přijel loni v srpnu jen jako odborný poradce na víkend se specialitami. Teď už je ze mě Klentničák," začíná vyprávění třiatřicetiletý sympaťák, který v oceňované klentnické kavárně vládne jako šéfkuchař.

S majitelem Fary Radkem Džiubanem si Levý padl do noty a připravoval loňské víkendové speciály. Ty nabízely gastronomické zážitky z místních surovin. Od meruněk, přes rajčata, chřest a medvědí česnek až po houby.

Filátko z pohořelického candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou od Tomáše Levého.
Filátko z pohořelického candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou od Tomáše Levého. Foto: Café Fara

Přes zimu pak postavili novou kuchyni, v níž dělají vlastní cukroví, pečivo i zmrzlinu. Úspěch sklízí také domácí udírna. Se svým zástupcem tak Levý čaruje pod Sirotčím hrádkem už několik měsíců. A netají se ani smělými plány.

„V zahraničí je běžné nabízet vybranou gastronomii nejen ve velkých městech, ale i na vesnici. Krásně to jde vidět například v Rakousku, kam jezdíme pro inspiraci nejčastěji. Jižní Morava má navíc obrovskou výhodu ve své úrodnosti. Vydali jsme se tak cestou soběstačnosti, což je u nás ojedinělý experiment," pochvaluje si svůj druhý domov rodák z Podkrkonoší.

Bylinkové lány

Pod jeho taktovkou tak Fara kouzlí z vlastnoručně vypěstovaného ovoce a zeleniny. „Devětadevadesát procent surovin si vyrábíme svépomocí. Máme bylinkové lány, ovocný sad, na polích jsme nasázeli jedenáct set rajčat, více než tři sta druhů. Už začínají rodit. Stejně jako loni na nich budeme hodně stavět," pokračuje nadšeně šéfkuchař, o kterém básní Ivan Vodochodský či Zdeněk Marcín.

A rajčat se Levý drží dál. „Kdybych sem měl na něco lidi pozvat, byla by to jednoznačně ochutnávka jídel z různých druhů rajčat. Například ruská a arménská jsou výborná. Radost mám i z toho, že budeme mít maso ze sasovského prasátka. Znovuobrození tohoto druhu začalo na jihlavské farmě, odkud jej budeme odebírat," láká Levý.

Tomáš Levý přišel do klentnického Café Fara z Prahy.Sumci a lanýže

S podobným zaujetím mluví i o pohořelických sumcích, které budou mít přímo z Nových Mlýnů, nebo osvětové akci s netradičními surovinami. Dojde totiž i na vzácné lanýže.

Kromě krajiny a místní kuchyně si Levý na jižní Moravě pochvaluje i lidi a víno. „Ze zvědavosti jsem objel několik vinařů. Na červená vína jižní Morava není ideální region, což vinaři sami přiznávají. Bílá vína, co jsem tu našel, ale dosahují špičkové zahraniční kvality. No a lidi jsou tu skvělí. Nikdo se na mě jako na Pražáka nedívá, i když jsem se zprvu bál. Našel jsem tu už řadu nových přátel," chválí dál region rodák z Vrchlabí.

Toho začalo vaření bavit už v dětství, a tak se pak vydal cestou chutí a vůní i za šéfkuchaři do Prahy. Zkušenosti sbíral v restauraci Infinity s populárním klubem, Kampa parku na Letné a stál i u zrodu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která se pyšní michelinskou hvězdou.

„Někteří lidé můj odchod z Prahy na vesnici nechápou, ale podle mě odpočinek od hlavního města neškodí. Tady si navíc sami vypěstujeme, co chceme a nejsme závislí na trzích a farmářích. Vidím to tu tak spíš na delší pobyt," uzavírá s úsměvem Levý a míří pokračovat v přípravách na víkend, který se tentokrát zaměří na telecí maso.

Autor: Petr Vlasák

15.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve vlaku, který jel večer 22. září z Brna směrem na Blansko, se stala vražda.
AKTUALIZOVÁNO
9 4

Střelba ve vlaku: policisté zadrželi podezřelého z vraždy, má to být narkoman

Při závěrečném seskoku osmi parašutistů na Dnech armády na pražské Letné 23. září se jeden z nich netrefil do určeného prostoru a dopadl mezi diváky. Zraněni jsou tři diváci a výsadkář. Na snímku místo nehody.
4

Stropnický: Seskoky výsadkářů byly po neštěstí na Letné zrušeny

SLEDUJEME ON-LINE / AKTUALIZOVÁNO

Německé volby vrcholí. Odvolila již i kancléřka Angela Merkelová

/FOTOGALERIE/ Úderem osmé hodiny se otevřelo více než 73 tisíc volebních místností. Němci mají deset hodin na to, aby do volebních uren odevzdali svůj hlas a rozhodli tak o budoucím složení Spolkového sněmu.

Kobyla spadla do díry u bazénu. Před utonutím ji zachránili hasiči a jeřáb

/FOTOGALERIE/ V technické šachtě bazénu se zaklínil kůň v Lelekovicích na Brněnsku. V neděli ráno našel majitel kobylu uvězněnou v šachtě s otvorem o průměru zhruba metr a půl. V následujících minutách nastalo drama, prostor se totiž začal plnit vodou z přilehlého bazénu, podle hasičů patrně kvůli poškozenému potrubí.

Olomoucí se prohnal Pivní maraton. Nejhorší je poslední pivo, řekl vítěz

/FOTOGALERIE/ Historicky první Olomoucký Pivní maraton odstartoval v sobotu v jedenáct dopoledne z Horního náměstí.

Bookmakeři: Volby vyhraje ANO, ovšem 27 procent nezíská

/ANKETA/ Velkým favoritem říjnových voleb do Poslanecké sněmovny je podle bookmakerů stále hnutí ANO s kurzem 1,1:1 - 1:13:1. Na jeho vítězství jde také zhruba polovina sázek. Zatímco ještě koncem června sázkové kanceláře považovaly za téměř jisté překročení 27 procent (1,45:1), nyní už je podle nich tato varianta velmi nepravděpodobná (až 4,6:1). Vyplývá to z vyjádření sázkových kanceláří, které oslovila média. Za ANO následují ČSSD (8:1 - 9:1) a KSČM (11:1 - 13:1). Celkový objem sázek už přesáhl 30 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení