VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pražský šéfkuchař Levý se do Klentnice zamiloval

Klentnice - Na jižní Moravu přijel loni v létě vyhlášený šéfkuchař Tomáš Levý po osmnácti letech. Zavítal do klentnického Café Fara a už zůstal. Pražské podniky, včetně toho se slovutnou michelinskou hvězdou, tak vyměnil za rodinnou atmosféru a čerstvé suroviny na Pálavě.

15.6.2013 2
SDÍLEJ:

Tomáš Levý přišel do klentnického Café Fara z Prahy.Foto: Café Fara

„Byla to láska na první pohled. Do Fary jsem přijel loni v srpnu jen jako odborný poradce na víkend se specialitami. Teď už je ze mě Klentničák," začíná vyprávění třiatřicetiletý sympaťák, který v oceňované klentnické kavárně vládne jako šéfkuchař.

S majitelem Fary Radkem Džiubanem si Levý padl do noty a připravoval loňské víkendové speciály. Ty nabízely gastronomické zážitky z místních surovin. Od meruněk, přes rajčata, chřest a medvědí česnek až po houby.

Filátko z pohořelického candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou od Tomáše Levého.
Filátko z pohořelického candáta s šafránovou polentou a řeřichovou omáčkou od Tomáše Levého. Foto: Café Fara

Přes zimu pak postavili novou kuchyni, v níž dělají vlastní cukroví, pečivo i zmrzlinu. Úspěch sklízí také domácí udírna. Se svým zástupcem tak Levý čaruje pod Sirotčím hrádkem už několik měsíců. A netají se ani smělými plány.

„V zahraničí je běžné nabízet vybranou gastronomii nejen ve velkých městech, ale i na vesnici. Krásně to jde vidět například v Rakousku, kam jezdíme pro inspiraci nejčastěji. Jižní Morava má navíc obrovskou výhodu ve své úrodnosti. Vydali jsme se tak cestou soběstačnosti, což je u nás ojedinělý experiment," pochvaluje si svůj druhý domov rodák z Podkrkonoší.

Bylinkové lány

Pod jeho taktovkou tak Fara kouzlí z vlastnoručně vypěstovaného ovoce a zeleniny. „Devětadevadesát procent surovin si vyrábíme svépomocí. Máme bylinkové lány, ovocný sad, na polích jsme nasázeli jedenáct set rajčat, více než tři sta druhů. Už začínají rodit. Stejně jako loni na nich budeme hodně stavět," pokračuje nadšeně šéfkuchař, o kterém básní Ivan Vodochodský či Zdeněk Marcín.

A rajčat se Levý drží dál. „Kdybych sem měl na něco lidi pozvat, byla by to jednoznačně ochutnávka jídel z různých druhů rajčat. Například ruská a arménská jsou výborná. Radost mám i z toho, že budeme mít maso ze sasovského prasátka. Znovuobrození tohoto druhu začalo na jihlavské farmě, odkud jej budeme odebírat," láká Levý.

Tomáš Levý přišel do klentnického Café Fara z Prahy.Sumci a lanýže

S podobným zaujetím mluví i o pohořelických sumcích, které budou mít přímo z Nových Mlýnů, nebo osvětové akci s netradičními surovinami. Dojde totiž i na vzácné lanýže.

Kromě krajiny a místní kuchyně si Levý na jižní Moravě pochvaluje i lidi a víno. „Ze zvědavosti jsem objel několik vinařů. Na červená vína jižní Morava není ideální region, což vinaři sami přiznávají. Bílá vína, co jsem tu našel, ale dosahují špičkové zahraniční kvality. No a lidi jsou tu skvělí. Nikdo se na mě jako na Pražáka nedívá, i když jsem se zprvu bál. Našel jsem tu už řadu nových přátel," chválí dál region rodák z Vrchlabí.

Toho začalo vaření bavit už v dětství, a tak se pak vydal cestou chutí a vůní i za šéfkuchaři do Prahy. Zkušenosti sbíral v restauraci Infinity s populárním klubem, Kampa parku na Letné a stál i u zrodu restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, která se pyšní michelinskou hvězdou.

„Někteří lidé můj odchod z Prahy na vesnici nechápou, ale podle mě odpočinek od hlavního města neškodí. Tady si navíc sami vypěstujeme, co chceme a nejsme závislí na trzích a farmářích. Vidím to tu tak spíš na delší pobyt," uzavírá s úsměvem Levý a míří pokračovat v přípravách na víkend, který se tentokrát zaměří na telecí maso.

Autor: Petr Vlasák

15.6.2013 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nissan Leaf patří k menším autům, přesto stojí téměř tři čtvrtě milionu korun
2 11

Češi elektromobily nechtějí. Důvod? Malý výběr, vysoká cena a dlouhá návratnost

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka.
9 6

Politici dostanou opět přidáno. Prezident bude brát více než 250 tisíc

DOTYK.CZ

29. květen 1985. Den, kdy anglická zvěř zardousila fotbal

Ta tragédie byla nevyhnutelná. V Bruselu, na Heysel Stadionu, se před finále fotbalového poháru mezi Liverpoolem a Juventusem Turín sešlo příliš výbušných ingrediencí. Desetitisíce zpitých chuligánů, nože, střelné zbraně, zchátralý a drolící se stadion, stupidní systém prodeje lístků, v podstatě nulová přítomnost policie. Byla to jatka zbytečná, ale poučná.  

AKTUALIZOVÁNO

V Balkové na Plzeňsku se vzbouřili cizinci. Policie proti nim zasáhla

Část cizinců v záchytném zařízení v Balkové na Plzeňsku dnes zahájila vzpouru a zabarikádovala se. Zakročila proti nim policejní zásahová jednotka. Při zákroku nebyl nikdo zraněn. Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové bylo důvodem pro vzpouru pravděpodobně to, že jeden z cizinců obdržel informaci o vyhoštění ze země  

VIDEO: Černý dým nad Libercem. Hoří v areálu Severochemy na Františkově

Černý dým je vidět nad celým Libercem. Hoří totiž sklad hořlavých kapalin v areálu Severochemy, platí tam třetí stupeň nebezpečí. Na místě zasahuje přes 12 hasičských jednotek, je tam i státní a městská policie. Záchranná služba odvezla jednoho lehce popáleného člověka, který se nadýchal i zplodin, do nemocnice. Houkání sirén je slyšet po celém městě, do Liberce míří jednotky profesionálních hasičů z celého okreseu Liberec, povoláni jsou i hasiči z Mladé Boleslavi. Policie uzavřela pro veškerou dopravu ulici Vilová, kde Severochema sídlí.

AKTUALIZOVÁNO

Odstartovaly dotace na dešťovou vodu. Zájem je obrovský

Během prvních dvou hodin od otevření nového dotačního programu Dešťovka přijal stát přes 800 žádostí za zhruba 39,5 milionu korun. Je to zhruba 40 procent celkového rozpočtu programu, ve kterém chce stát přerozdělit 100 milionů korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies