Podle vedoucího odboru životního prostředí města Blanska Pavla Konečného je situace tradičně nejhorší v lesních porostech drobných vlastníků. „Jedná se hlavně o lesy ležící na území obcí Lipůvka, Černá Hora, Újezd u Černé Hory, Žernovník, Býkovice, Dlouhá Lhota a Brťov-Jeneč. Většina jejich majitelů ani přes opakované výzvy od svých odborných lesních hospodářů nedělá žádná efektivní opatření k odstranění kůrovce," řekl Konečný. Podle něj často pomůže až hrozba pokuty. „Tento rok jsme ještě žádnou neudělili, ale loni několik," doplnil Konečný.

Na liknavost menších vlastníků mohu doplatit hlavně velké lesní podniky. „Pokud se někdo ze sousedních majitelů o svůj les nestará, může se stát, že se mu v nich škůdce namnoží a poté napadne i naše lesy. Nám hrozí velké ztráty, protože stromy s kůrovcem musíme ihned pokácet. Zpracování kalamity tak způsobí, že na trhu je přetlak dříví. Jeho cena jde rychle dolů a těžba může být rázem ztrátová. Letos už ceny klesly o zhruba patnáct procent," zhodnotil ředitel společnosti MP Lesy Tomáš Minx.

Z celkového objemu vytěženého dříví má tato společnost třetinu kalamitního. Je v něm započítané i to napadené kůrovcem. „Snažíme se vlastníky upozorňovat, ale málokdo z nich reaguje. Potom nám nezbývá než se obrátit na odbor životního prostředí v Boskovicích," dodal Minx.

Hrozbu kůrovce neberou na lehkou váhu ani ve Školním lesním podniku Masarykův les Křtiny. „Nasazujeme proti němu veškeré možné prostředky. Například ve čtvrtek jsme podnikli v malém letadle pozorovací lety nad našimi lesy, abychom měli co nejlepší obraz o celkovém stavu napadených stromů. V případě, že se vyskytnou takzvané souše, je nejdůležitější ihned začít těžit," uvedl zástupce ředitele Pavel Mauer.

Další stav kůrovce se teď bude odvíjet hlavně od počasí. „Je potřeba déšť. Stromy si pak dokážou zčásti poradit samy," dodal Mauer. Přirozeným nepřítelem lýkožrouta jsou i ptáci. Nejvíce však proti němu zmůže člověk. „Nejčastěji používáme lapáky, což jsou vlastně nakácené stromy, na které kůrovec nalétává, anebo lapače, ve kterých se využívá feromonových lákadel," popsal Mauer.

Stav bedlivě sledují i Lesy České republiky. „Zatím se nejedná o kalamitu. Na Blanensku bylo rozmístěno více jak dva a půl tisíce lapačů a lapáků, které spolehlivě plní svou funkci," uvedla mluvčí Eva Jouklová.