Na zimní gumy musejí mít motoristé přezuto do prvního listopadu, a to v případě, kdy je na silnici námraza, sněží nebo kdy je možné podobné počasí předpokládat. Většina pneuservisů z regionu nicméně vzkazuje, že spousta majitelů aut to nestihne. „Na následujících čtrnáct dní máme plno. Už teď je jasné, že do nového měsíce to přibližně třicet procent řidičů nestihne. A nemluvě o těch, kteří počkají až na první sníh. To je kapitola sama pro sebe," okomentoval za jeden z vyškovských pneuservisů Michal Jünger.

Plno hlásí také vyškovský Motoexpres. Aktuálně mají obsazené všechny termíny na deset dní dopředu. „Řidiči se samozřejmě stále můžou objednat. Je možné, že někdo vypadne a v zaplněném rozvrhu se objeví nějaké volné okénko. Zaručit to však nemůžu," uvedl za pneuservis Jakub Gottvald.

V bučovickém servisu Reiter dokonce museli kvůli poptávce přidat svým zaměstnancům směny. „Lidí se pořád hlásí velké množství. Abychom je dokázali obsloužit, museli jsme zvýšit směny. Při klasickém provozu by to nebylo možné. Konec října je hektický každý rok," poznamenal majitel bučovického pneuservisu Zdeněk Reiter.

Jednou z výjimek je autoservis Mirjam z Hoštic-Heroltic, zde mají stále volno na většinu termínů. „Letos jsme zaznamenali přibližně poloviční pokles poptávky na výměnu gum. Čím to je, nevíme. Ceny máme stále stejné a cenovou politikou se ani nijak nelišíme od konkurenčních servisů," řekl za podnik Tomáš Provazník.

Ne všichni řidiči se ale na přezutí pneumatik chystají. S výměnou pro letošní zimu nepočítá třeba Martin Tomeček z Vyškova. „Jsem toho názoru, že pokud ročně najedu pouze nějakých pět tisíc kilometrů, přezouvat se cenově moc nevyplatí. Myslím, že jezdit v létě na zimních gumách není až takový problém. Já tedy letos na výměnu určitě nezamířím," sdělil Vyškovan.

To ale například Jünger nepovažuje za rozumné. Výměnu pneumatik má za nezbytnost. „Přilnavost zimní gumy v létě a naopak je naprosto odlišná. Protiblokovací systém je slabý, takže nic nezachrání. Moje zkušenost je, že přibližně deset až patnáct řidičů z Vyškovska nesmyslně riskuje a jezdí po celý rok na zimních," podotkl Jünger.

Souhlasí s ním i Vyškovan Novotný. „Dopravní policie bude mít v příštím měsíci žně, když může řidiče potrestat i dvoutisícovou pokutou. Motoristé, kteří nestihnou přezout, se ale nemůžou na nic vymlouvat, je to jejich chyba," má jasno Novotný.

Na to, že se řidiči vystavují riziku pokuty až do dvou tisíc korun, upozornila i vyškovská policejní mluvčí Alice Musilová. „Nicméně přesný počet nehod, které zaviní řidiči na letních gumách v zimním období, neznáme. Tato skutečnost se sice u každé kolize musí uvést, ale zvláštní evidenci pro to nemáme. Určitě ale nedoporučuji porušovat zákon a jezdit na letních gumách," vzkázala Musilová.

Ceny za výměnu pneumatik
∙ Autoservis Mirjam Hoštice-Heroltice - 500 Kč
∙ Autoservis Motoexpres Vyškov - 500 Kč
∙ Autoservis Zdeněk Reiter Bučovice - 400 Kč 
∙ Autoservis Jünger Vyško - 600 Kč
∙ Autoservis Hleďa Vyškov - 480 Kč
zdroj: průzkum Deníku