VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Přibližují žákům svou zemi. Francouzské lektory nejvíc zaujala jídla se zelím

Hodonín – Studenti hodonínského gymnázia znají Francii zase o něco líp. Svoji rodnou zemi jim přibližují v hodinách francouzského jazyka lektoři ze severozápadních departementů Simon Michel z Angers a Cassy Pesnel z Cherbourgu. „Simon, který měl spíše poznat naše školství, zítra odjíždí. Cassy u nás bude učit až do ledna," příblížila učitelka francouzštiny a dějepisu Monika Mikulincová.

22.10.2015
SDÍLEJ:

Francouzští lektoři Simon Michel (vpravo) a Cassy Pesnel.Foto: DENÍK/Petr Turek

Oběma se na gymnáziu líbí a zkušenost je pro ně velice zajímavá. „Žáky tercie až septimy seznamujeme s naší zemí. Asi nejvíc je zajímá jídlo, tak jsme jim představili pokrmy s Camembertem či fazolemi, různé bombóny nebo karemel, z pítí pak naše víno," řekla rodačka z Normandie, která si už kromě angličtiny a němčiny dobře poradí i s češtinou.

Do Hodonína za ní dokonce příští týden přijede babička s maminkou. „Pak se asi pojedeme podívat do Olomouce a Lednice," podotkla Cassy.

Oba už stihli navštívit i několik okolních měst. Cassy Břeclav či Veselí nad Moravou a Simon zase Kyjov, Brno a Prahu. „Jsem nadšený z pestrosti České republiky, vůbec jsem ji nečekal. Líbí se mi různorodost Čech, Slezska a Moravy, každý region je jiný. Právě Morava mi nejvíce připomíná domov a lidé jsou tady velice přívětiví. Akorát mi tady chybí moře," svěřil se rodák ze čtvrtmilionového Angers.Francouzští lektoři Simon Michel (vpravo) a Cassy Pesnel (vlevo) spolu s pedagožkou hodonínského gymnázia Monikou Mikulincovou.

Asistenti vyzkoušeli i místní pivo a zvláště je však zaujala jídla se zelím. „V naší kuchyni se tak často nepoužívá, jen v Alsasku je podobné jako tady, navíc se plní zelné listy masem. Tady jsme si pochutnali jak na moravském vrabci s kyselým zelím, tak kachně s červeným zelím," pousmála se dívka z přímořského Cherbourgu.

Hodonínští gymnazisté se s francouzskými lektory mohli seznámit díky projektu pražské pedagogické fakulty. Oba by se rádi do Hodonína ještě vrátili. „Chtěl bych sem na příští letní prázdniny," dodal Simon.

Autor: Petr Turek

22.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
71 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

/VIDEO, ANKETA/ Nikdo toho nestihl tolik, jako já. Tak zhruba zhodnotil Donald Trump pověstné stodenní období, které se táhne světovou politikou od 30. let 20. století. Poprvé ho použil tehdejší americký prezident Franklin Delano Roosevelt.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies