Oběma se na gymnáziu líbí a zkušenost je pro ně velice zajímavá. „Žáky tercie až septimy seznamujeme s naší zemí. Asi nejvíc je zajímá jídlo, tak jsme jim představili pokrmy s Camembertem či fazolemi, různé bombóny nebo karemel, z pítí pak naše víno," řekla rodačka z Normandie, která si už kromě angličtiny a němčiny dobře poradí i s češtinou.

Do Hodonína za ní dokonce příští týden přijede babička s maminkou. „Pak se asi pojedeme podívat do Olomouce a Lednice," podotkla Cassy.

Oba už stihli navštívit i několik okolních měst. Cassy Břeclav či Veselí nad Moravou a Simon zase Kyjov, Brno a Prahu. „Jsem nadšený z pestrosti České republiky, vůbec jsem ji nečekal. Líbí se mi různorodost Čech, Slezska a Moravy, každý region je jiný. Právě Morava mi nejvíce připomíná domov a lidé jsou tady velice přívětiví. Akorát mi tady chybí moře," svěřil se rodák ze čtvrtmilionového Angers.Francouzští lektoři Simon Michel (vpravo) a Cassy Pesnel (vlevo) spolu s pedagožkou hodonínského gymnázia Monikou Mikulincovou.

Asistenti vyzkoušeli i místní pivo a zvláště je však zaujala jídla se zelím. „V naší kuchyni se tak často nepoužívá, jen v Alsasku je podobné jako tady, navíc se plní zelné listy masem. Tady jsme si pochutnali jak na moravském vrabci s kyselým zelím, tak kachně s červeným zelím," pousmála se dívka z přímořského Cherbourgu.

Hodonínští gymnazisté se s francouzskými lektory mohli seznámit díky projektu pražské pedagogické fakulty. Oba by se rádi do Hodonína ještě vrátili. „Chtěl bych sem na příští letní prázdniny," dodal Simon.