VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První mojito mi trvalo patnáct minut, říká barman luxusního londýnského podniku

Novosedly - Pochází z Novosedel, pomyslnou díru do světa však třiadvacetiletý Roman Foltán udělal zcela někde jinde. Jakmile odmaturoval, vydal se do Anglie. Měl sen: stát se profesionálním barmanem. Uspěl. Pracuje v luxusním londýnském baru Artesian. Nastoupil nejprve jako pomocník. Brzy se ale vypracoval na barmana.

13.5.2014
SDÍLEJ:

Třiadvacetiletý Roman Foltán z Novosedel se vypracoval na pozici barmana luxusního londýnského baru Artesian. Foto: www.nepijubrecky.cz

V gastronomii působí od čtrnácti let. Začínal v kuchyni u myčky nádobí, pak vydával hotová jídla a dostal se až takzvaně na plac. „Vždycky mě ale fascinovala práce za barem. Bavily mě bráchovy historky ze zaměstnání v Brně. Bylo mně patnáct, on mě párkrát protáhl dovnitř a já jsem žasl, jak mu to jde. Hned jak jsem odmaturoval, sedal jsem s touto motivací na letadlo do Londýna," popisuje Foltán pro web Nepiju břečky, z něhož Břeclavský deník čerpal.

Pětihvězdičkový sen

K zaměstnání mu dopomohl právě starší bratr, který pracuje za barem v Singapuru. Ten se dozvěděl, že v luxusním hotelovém baru hledají bar-backa, tedy jakéhosi barmanova pomocníka. „Brácha na mě naléhal, ať pošlu životopis. To jsem udělal a prošel si pěti koly pohovorů. Přijímací řízení trvalo asi měsíc," říká.

Poslední pohovor se konal na jeho dvacáté narozeniny. Ještě ten den se dozvěděl, že vysněná práce je jeho.

Pětihvězdičkový Artesian cílí na mladší lidi, kreativce 
a umělce. Hraje tam moderní hudba a barmani servírují nápadité drinky často doplněné 
o všelijaké hračičky. Na pozici barmana se Foltán vypracoval po čtyřech měsících.

Přirovnává to k pověstnému hození do vody. „Neuměl jsem žádné receptury, měl jsem je ze začátku vytištěné na papíře. Mojito mi trvalo patnáct minut. Byla to ale ta nejlepší škola," má jasno.

Že tohle řemeslo na vrcholové úrovni není žádný med, dokazují jeho počty odpracovaných hodin. „Občas přijdu na osmou ráno a končím další den v pět," tvrdí mladík.

Prvním alkoholem, s nímž přišel „do styku", se stalo víno. Bez ironie, kladný vztah si k němu budoval už v dětství, když se s dědou pohyboval 
v rodinném sklepě v Novosedlech. „Někdy jsem s dědečkem ve sklepě strávil 
i celý den. Nalil mi do koštovačky šťávičku a zapálil si. Mně dal sirky a já jsem dělal, že kouřím s ním. Babička mu pak nadávala, čemu mě to učí. Zlozvyk mně ale nakonec nepředal, jsem nekuřák," vzpomíná Foltán.

Autor: Tereza Hunkařová

13.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jižní Moravou prochází významné migrační trasy zvěře. Přes dálnici se ale po takzvaných zelených mostech nedostanou. Žádné tam nejsou. Jeden přechod možná vznikne u Podolí na Brněnsku.
5

Zelené mosty na jižní Moravě chybí. Migrační trasy zvířatům blokují cesty

Ničivé záplavy a následné sesuvy zabily na Srí Lance téměř 150 lidí a více než 100 se pohřešuje
4

Záplavy na Srí Lance: 146 mrtvých a lidé se bojí dalších dešťů

Martina Sáblíková po třicetinách: Trochu mě překvapuje, jak ten čas letí

„Ten čas ale letí," uznává Martina Sáblíková. Česká hvězda se během kariéry vypracovala v legendu světového rychlobruslení. Dokázala vybojovat pět olympijských medailí.

Vandal poškodil hrob generála a prezidenta Francie de Gaulla

Asi třicetiletý muž, jehož totožnost zatím policie nezná, se včera pokusil dostat do hrobu hrdiny francouzského odboje a slavného prezidenta Charlese de Gaulla v malé obci Colombey-les-Deux-Eglises v severním francouzském departamentu Haute-Marne.

Unikátní staročeské trhy může ohrozit EET

Buty i Jablkoň. Ale především desítky stánků se zapomenutými řemeslya staročeskými specialitami. To jsou Staročeské trhy v Turnově. Konají se tradičně poslední květnový víkend. Ale snad ne naposled.

AKTUALIZOVÁNO

Tuplovaná zlatá radost. Čeští veslaři slaví doma v Račích dva evropské tituly

/ROZHOVOR/- Hvězdný skifař Ondřej Synek vybojoval v Račicích titul mistra Evropy. Na životní úspěch dosáhla zlatá děčínská rodačka Lenka Antošová.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies