VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

7.3.2015
SDÍLEJ:

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století. Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Vaření je pro Plesz potěšením. Již několik desítek let sbírá staré i nové recepty. Přiznává, že pudinky patří mezi její nejoblíbenější. „Mám doma starý sešit, kam si ukládám všechny možné recepty. Mám jich tam několik například i ze třináctého století nebo třeba od Dobromily Retigové, která uměla uvařit hned několik druhů pudinků, a další od maminky a babičky," vypráví majitelka galerie.

Jak říká, pudinky jsou především česká, německá a italská záležitost. První zmínka 
o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se objevovaly na stolech papežů. „Princip 
a filozofie pudinků je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudinky vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup. Bývaly hodně syté a hutné," popisuje kuchařka.

Základem pro pudink mohou být například namočené housky ve smetaně, do kterých se přidá zelenina. „Hodně také lidé používají špek nebo kus uzeného. Ze všeho se udělá hmota a ta se následně vkládá do pudinkových forem. Jsou podobné jako nádoby na bábovky, akorát mají ještě navíc víko, pod kterým se pudink lépe upeče," vysvětluje žena, která se do Mikulova zamilovala v době, kdy do něj dojížděla se svými žáky z umělecké školy v Rakousku. Od roku 2007 se pak ve městě pod Pálavou pustila do opravy starého měšťanského domu, který je nyní sídlem Eat Art Gallery.

Kromě slaných pudinků najde Jitka Plesz mezi svými recepty i návody na pudinky pikantní nebo sladké. „Do pikantních lze použít například i rybu. Základem může být také rýže nebo smetana s vajíčky, do nichž se přidávají žampiony nebo šunka," popisuje.

Všechny tyto pudinkové variace si mohou zájemci vyzkoušet a ochutnat v Eat Art Gallery v sobotu a neděli od půl jedenácté dopoledne do půl jedné odpoledne. Nebo příští víkend ve stejném čase.

Autor: Aneta Beránková

7.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dva muže zavalila zemina v Zahořanech nedaleko Vranova u Čerčan. Na místě jsou hasiči a policisté.
14

Zavalené muže vyprošťují pomocí sbíječek

Mapa republiky
6

Na sněhovém poli Mapa republiky je téměř 10 metrů sněhu

Vyceněné zuby a vypoulené oči. Ronaldova busta terčem vtípků

Při slavnostním pojmenování letiště na Madeiře po Portugalci Cristianu Ronaldovi vzbudila velkou pozornost fotbalistova busta, která se stala terčem kritiky i mnoha internetových vtípků. Sochař Emanuel Santos hájí výtvor tím, že se řídil zadáním hvězdného útočníka Realu Madrid, a tvrdí, že sám Ronaldo byl s výsledkem spokojený.

AKTUALIZOVÁNO

Sporné Mečiarovy amnestie. Slovenští poslanci otevřeli cestu k jejich zrušení

Slovenský parlament dnes schválil novelu ústavy, která otevírá cestu ke zrušení sporných amnestií, jež brání potrestání pachatelů únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče v roce 1995 do ciziny. Vládní předlohu novely podpořila velká většina poslanců koalice, opozice i nezařazených zákonodárců, byť největší opoziční strany neprosadily všechny vlastní pozměňovací návrhy.

Marksová: Opatření vůči řidičům hraničí se šikanou. Oplatíme stejnou mincí

Česká republika a Slovensko jsou připraveny zavést protiopatření vůči některým zemím kvůli jejich požadavkům na české řidiče při vyslání do ciziny. Šoféři z některých starých unijních států by tak pro jízdu po českém a slovenském území potřebovali různé doklady v češtině a slovenštině. Novinářům to dnes řekla ministryně práce Michaela Marksová.

Sobotka zdůraznil nutnost kompromisů, aby se neopakoval brexit

/ANKETA/- Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na dnešním společném jednání české a slovenské tripartity zdůraznil nutnost najít kompromis ohledně směrnice o vysílání pracovníků. Zasedání na zámku ve Štiříně u Prahy se předpisem zabývalo, účastníci ho kritizovali. Sobotka zdůraznil, že se země musejí v rámci Evropské unie navzájem poslouchat. Jinak mohou podle něj nastat další podobné zlomy, jako byl brexit, což by si nepřál.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies