VYBERTE SI REGION

Pudink býval hutný a sytý, říká majitelka Eat Art Gallery Jitka Plesz

Mikulov - Když se řekne pudink, převážná většina lidí si představí instantní prášek 
v sáčku, který uvaří ve vroucím mléku. Že pravý pudink vypadá jinak a existuje ho hned několik druhů, dokáže výtvarnice Jitka Plesz. Ve své Eat Art Gallery v Mikulově pořádá druhý a třetí březnový víkend Pudinkové hody našich babiček.

7.3.2015
SDÍLEJ:

Jitka Plesz má recepty na pudinky i ze 13. století. Foto: DENÍK/Veronika Schallenbergerová

Vaření je pro Plesz potěšením. Již několik desítek let sbírá staré i nové recepty. Přiznává, že pudinky patří mezi její nejoblíbenější. „Mám doma starý sešit, kam si ukládám všechny možné recepty. Mám jich tam několik například i ze třináctého století nebo třeba od Dobromily Retigové, která uměla uvařit hned několik druhů pudinků, a další od maminky a babičky," vypráví majitelka galerie.

Jak říká, pudinky jsou především česká, německá a italská záležitost. První zmínka 
o tomto pokrmu pochází ze čtrnáctého století, kdy se objevovaly na stolech papežů. „Princip 
a filozofie pudinků je, že jsou výsledkem snahy ušetřit. Papežům a králům si kuchaři nemohli dovolit udělat tabuli jako předchozí den. Museli proto vymyslet novou formu. A právě pudinky vznikly ze zbytků jídel. Například brambor, rýže, nebo třeba krup. Bývaly hodně syté a hutné," popisuje kuchařka.

Základem pro pudink mohou být například namočené housky ve smetaně, do kterých se přidá zelenina. „Hodně také lidé používají špek nebo kus uzeného. Ze všeho se udělá hmota a ta se následně vkládá do pudinkových forem. Jsou podobné jako nádoby na bábovky, akorát mají ještě navíc víko, pod kterým se pudink lépe upeče," vysvětluje žena, která se do Mikulova zamilovala v době, kdy do něj dojížděla se svými žáky z umělecké školy v Rakousku. Od roku 2007 se pak ve městě pod Pálavou pustila do opravy starého měšťanského domu, který je nyní sídlem Eat Art Gallery.

Kromě slaných pudinků najde Jitka Plesz mezi svými recepty i návody na pudinky pikantní nebo sladké. „Do pikantních lze použít například i rybu. Základem může být také rýže nebo smetana s vajíčky, do nichž se přidávají žampiony nebo šunka," popisuje.

Všechny tyto pudinkové variace si mohou zájemci vyzkoušet a ochutnat v Eat Art Gallery v sobotu a neděli od půl jedenácté dopoledne do půl jedné odpoledne. Nebo příští víkend ve stejném čase.

Autor: Aneta Beránková

7.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

předseda představenstva OSA Roman Strejček
7

OSA utřela nos. Poplatky o 50 procent neporostou

Automatické sněhové řetězy Gecko.

VIDEO: Automatické sněhové řetězy. Nový vynález pochází z Česka

Déčko může mít ze začátku jen dvě stanice. Sousedící

Praha /INFOGRAFIKA/ - Problémy s výkupem pozemků komplikují stavbu metra D. Dopravní podnik nyní vypracovává analýzu, v jakém pořadí by se měly stanice trasy budovat. V úvahu přichází i varianty, které nepočítají s tím, že by vozy z počátku jezdily až do Písnice.

AKTUALIZOVÁNO

V Itálii havaroval autobus s maďarskými školáky. Zemřelo 16 lidí

Páteční nehodu autobusu, který převážel maďarské školáky, nepřežilo 16 lidí. Autobus havaroval u italské Verony. Informovala o tom dnes italská záchranná služba, která původně hovořila o sedmi mrtvých. Autobus začal hořet na výjezdu z dálnice.

Ze zavaleného hotelu v Itálii vytáhli další čtyři živé lidi

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi, což zvyšuje počet zachráněných na devět. Informovala o tom dnes italská záchranná služba. Pět lidí bylo vyproštěno už v pátek. Lavina na hotel, v němž bylo kolem 30 lidí, spadla ve středu krátce po zemětřesení, které zasáhlo střední Itálii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies