Nově složená koalice z hnutí ANO, ČSSD, TOP 09 s Žít Brno a Starostů pro jižní Moravu však dává možností pro radního z Břeclavska minimum. Zvláště, když kandidáti z vyšších příček teoretické uplatnění odmítali už před volbami. „Pokud by v radě nezasedl nikdo místní, byla by to pro Břeclav ztráta. To bezesporu. Výhodou takové pozice je přístup k informacím, ty jsou vždycky podstatné a cenné," sdělil Ryšavý na dotaz Břeclavského deníku Rovnost.

Podle zdrojů redakce se ale region nakonec zastoupení dočká. Oficiální místa a vyjednávací týmy o jménech nových jihomoravských radních mlčí, komentovat je příliš nechtějí ani možní adepti. Přesto se v zákulisí skloňuje to Igora Chlupa z Podivína.

RÁD BY POKRAČOVAL

Sociální demokrat byl radním už v minulém volebním období, kdy na zhruba tři čtvrtě roku vystřídal spolustraníka a bývalého místostarostu Břeclavi Jaroslava Parolka. „V současné době stále trvají vyjednávání a já nejsem členem vyjednávacího týmu. Nerad bych se k tomu proto vyjadřoval. Jde o rozhodnutí a důvěru strany," sdělil Chlup.

Pokud ale nabídku na místo v radě dostane, přijme ji. „Udělal bych to i vzhledem k mému dosavadnímu působení. Pokračoval bych rád," potvrdil Podivínčan. Už nyní je jisté, že jestliže se scénář potvrdí, pokračování se nebude týkat rezortu životního prostředí. To získá někdo z hnutí ANO. ČSSD bude mít pod sebou dopravu, sociální věci, zdravotnictví a kulturu.

Lepší umístění v krajských volbách než Igor Chlup měl jiný sociální demokrat Jaroslav Válka – okresní lídr a současný místostarosta Břeclavi. Ten však ambice na post v radě opakovaně odmítl. A to i přes to, že právě sociálním věcem se chce na kraji věnovat. „Co jsem signalizoval před volbami i při nich, platí také nadále," poznamenal Válka.

Při pohledu na volební výsledky se teoreticky nabízí rovněž poslanec ANO Miloslav Janulík z Valtic. „Místo v radě? Ne, absolutně ne. To vylučuji. Naprosto." Bez komentáře přešel dotaz také šéf hnutí na Břeclavsku Milan Vojta. „Nemohu se k tomu vyjadřovat. Jasno by mělo být příští týden, kdy bude podle všeho podepsána koaliční smlouva," zmínil Vojta.