VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rekordně brzké probouzení vinic? Jen na chvíli. Po snížení teplot opět spí

Břeclavsko - Vinohrady na Břeclavsku se v minulých dnech začaly probouzet. Kapání mízy se však zastavilo. Zmenšilo se tím riziko vzniku infekcí či zmrznutí.

29.3.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martin Vokurka

Teplé březnové počasí zapříčinilo, že se už některé vinice na Břeclavsku začaly probouzet k životu. Dříve než obvykle. „Vinice se probudily docela brzy. Několik dnů zpět začala z řezných ran rostliny kapat míza," potvrdil například vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova.

Právě podle řezných ran pěstitelé poznají, za jak dlouho začne vinná réva rašit. „Vytékání mízy signalizuje, že se půda otepluje a réva se připravuje na rašení. Příznivý je také dostatek zimní vláhy," vysvětlila enoložka (odbornice v oboru vinařství – pozn. redakce) Iva Šantavá.

To kvituje rovněž vedoucí vinic v mikulovském Vinařství Volařík Jindřich Kadrnka. „Je dobře, že vinice letos mají vodu. Minulý rok panovalo touto dobou poměrně velké sucho," srovnával.

Brzké rašení vinohradu 
s sebou však přináší větší riziko vzniku infekcí či zmrznutí. „Dokud réva neraší, může bez problémů mrznout. Jakmile však začne vinice rašit, udělají se na ní malé zelené částečky a ty jsou potom extrémně náchylné. Nemusí ani mrznout. Stačí, když je teplota na nule," ozřejmil velkobílovický vinař František Bílek.

Zavzpomínal na rok 2012, kdy osmnáctého května hodně vinohradů na Břeclavsku pomrzlo. „Hlavně v dolinách foukal studený vzduch. Zrovna došlo k velkému nárůstu rašení. Stačila hodina mrazu 
a vinohrad byl K.O. Ale to jsou každoroční rizika. V uplynulém roce nebyly žádné problémy. Doufáme, že nebudou ani letos," věří Bílek.

Špatné počasí před čtyřmi lety připomněl také Kadrnka. „Výhony měly v tu dobu půl metru a některé lokality úplně pomrzly. Nám zmrzlo deset procent," zmínil Kadrnka.

V minulém týdnu však došlo ke snížení teploty a nastalý chlad mízu zastavil. „Teď to vypadá, že vinice zase chvíli spí," potvrdil změnu Maděřič.

Nyní bude záležet na vývoji teplot a srážkách, kdy zase začne míza z řezných ran kapat. „Mohlo by k tomu dojít už 
v tomto týdnu," odhadoval vinař z Velkých Bílovic.

Začátek rašení vinic se liší podle odrůdy. „Říká se, že nejdříve raší vždycky bago 
a potom rané odrůdy jako Irsai Oliver nebo Muškát moravský. Ty pozdější mohou mít i desetidenní zpoždění. Když je teplý ročník, začínají vinice většinou rašit v první polovině dubna," řekl Bílek.

Po vyrašení začíná pro vinaře intenzivní práce ve vinici. „Bujněji rostoucí odrůdy jsou většinou náročnější na zelené práce, jako je čištění kmínků, podlom, upevňování do drátěnky, vylamování zálistků a odlistění. Patří mezi ně například Tramín, Sauvignon či Frankovka," vyjmenovala Šantavá.

Autor: Michal Hrabal

29.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
2 13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

Zlatý Ámos Lukáš Lis: Nechtěl jsem být učitelem, ale neměnil bych

/VIDEO/ Nový držitel titulu Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele Lukáš Lis ze základní školy Soběslav původně nechtěl být učitelem, ale svou práci by už neměnil. Učitel by podle něj neměl být jen oblíbený, ale také dobrý. Svůj úspěch přičítá kombinaci přísnosti a přátelského přístupu k dětem.

EET, vysoké nájmy a další problémy: Hospody bez personálu a hostů zavírají

S láskou uvařené jídlo, usměvavá obsluha a salonky pro rodinné oslavy či srazy spolužáků. Tak fungovala moravskokrumlovská restaurace Marie, která nedávno skončila svůj provoz. V centru městečka tak chybí místo, kde by se místní lidé či turisté mohli dobře najíst.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies