Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace v Brně na zákon nečekají, kuřáky posílají ven

Brno – Pivo a cigareta. Vypadá, že tuto dosud nerozlučnou dvojici čeká brzy rozchod. Ministr Zdravotnictví Leoš Heger chce na konci měsíce předložit vládě návrh zákona, který zakáže kouření v uzavřených prostorách restaurací. Brno je přitom v boji s kuřáky o krok napřed. Má vlastní síť nekuřáckých restaurací, do které se přidává čím dál víc podniků. Podle údajů ministerstva si schválení zákona přeje osmdesát procent lidí, včetně samotných kuřáků.

21.6.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/archiv

Na vůni piva bez dusivého oblaku cigaretového kouře láká své zákazníky brněnský Výčep na stojáka, který je jedním z nejnovějších členů sítě nekuřáckých restaurací. „Už když jsme výčep otvírali, tak jsme počítali s tím, že se uvnitř nebude kouřit. Snažíme se prosazovat kulturu piva a nabídnout ho lidem v příjemném prostředí. Připadá nám to jako přirozený vývoj. Kdo chce, může si zapálit venku," poznamenal manažer restaurace Robert Smejkal.

Do sítě se zatím zapojilo dvaasedmdesát brněnských podniků. „Když jsme projekt v roce 2009 spustili, přihlásilo se nám prvních pětadvacet odvážlivců a od té doby jich přibývá čím dál víc. Nedávno se nám přihlásily dokonce dva hotely, které jsou teď kompletně nekuřácké," sdělila vedoucí kanceláře Brno-zdravé město Ivana Draholová. Podle ní už v Brně přestává platit klišé, že do nekuřácké restaurace hosté chodit nebudou.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger si od nového protikuřáckého zákona slibuje, že ubude kuřáků zvláště mezi mladými lidmi. „Naším cílem je, aby mladí lidé neměli k tabákovým výrobkům snadný přístup a aby, pokud možno, nezačali kouřit vůbec," uvedl ministr.

Podle průzkumu Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a společnosti Ipsos kouří třiasedmdesát procent příležitostných kuřáků pouze, když jsou v restauraci nebo baru. Ve stejném průzkumu třicet procent lidí, kteří začali kouřit před osmnáctým rokem věku, uvedlo, že kdyby platil tento zákaz v restauracích, tak by s kouřením vůbec nezačali. „Já i většina mých kamarádů jsme začali pravidelně kouřit na společných akcích v hospodě. Prostě to k tomu nějak patřilo. Kdybychom seděli v nekuřácké hospodě, možná bych opravdu nezačal, ale těžko soudit," podotkl Marek Domes.

Iva Hrnčiříková z Poradny pro výživu a odříkání kouření závěry průzkumu potvrzuje. „Spousta příležitostných kuřáků si zapálí, když sedí v kavárně nebo restauraci s přáteli. Ti ho totiž někdy mohou provokovat a schválně nabízet cigaretu. Také je prokázané, že když člověk vypije nějaký alkohol, má menší zábrany. V poradně lidem proto radíme, aby první měsíc při odvykání vůbec do kuřáckých restaurací nechodili," řekla terapeutka.

Autor: Petra Kozlanská

21.6.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
4 9

Další napětí mezi Íránem a USA? Írán úspěšně otestoval novou balistickou střelu

Sklizeň švestek. Ilustrační foto.
14

Švestky z městské zahrádky. Ze stromů lze ovoce česat zdarma

Petr Fiala: Vyčistíme právní džungli, ve které se už nikdo nevyzná

Převzal finančně rozvrácenou stranu s mizernou pověstí, na níž se podepsali jak regionální kmotři, tak expremiérova milenka Jana Nagyová. ODS před posledními volbami nebyla v dobré kondici, a pokud je nyní opět nejsilnějším hráčem v pravicové části kolbiště, má na tom velkou zásluhu emeritní rektor Masarykovy univerzity v Brně Petr Fiala, který v roli předsedy vrátil občanským demokratům serióznost a hlavně ideovou náplň.

Komentář Tomáše Procházky: Klíčové volby. Německo hot, Česko čehý

Poledne co poledne otevřel modrou krabičku a vyndal z ní housku. Vždy se dvěma plátky stejného salámu a okurkou. Banální historka o spolužákovi z mých středoškolských let v Německu jako by do jisté míry symbolizovala nedělní volby. Proč ochutnávat něco jiného, když osvědčené šmakuje?

Když nemáte máslo, tak tam dejte sádlo. Deník srovnal ceny alternativ k máslu

/INFOGRAFIKA/ Při pohledu na titulní strany deníků či strkanice v obchodech by se mohlo zdát, že Česko zasáhla máslová apokalypsa. Čtvrtkilová kostka se prodává v průměru za 52 korun, za poslední dva roky cena narostla skoro o 15 korun. Výrazně prý proto zdraží i vánoční cukroví.

Prohraná sázka fotbalového fanouška: Z Žižkova pěšky až do Pardubic

Na fotbalový zápas na hřišti soupeře fanoušci většinou cestují auty, vlaky nebo autobusy. Může se ale stát, že se jeden z fanoušků vsadí s hráčem svého klubu… A prohraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení