Radmila Jurečková trávila čas na zahradě svého domu v Komenského ulici v Hodoníně spolu s opuštěnými kočkami, o které se už dlouhá léta stará. Když však jedna z nich vyskočila na přilehlou zídku, klidné ráno se chovatelce proměnilo v noční můru. „Najednou se ozvala rána a Micka sletěla ze zídky na zem, začala se svíjet a chrčet. Za chvíli byla mrtvá," popsala hrůzný zážitek Jurečková. Případ, na nějž jako první upozornil deník Blesk, má teď na stole policie.

Kočku v sobotu zabila diabolka, která ji vletěla do plic. Podle Jurečkové však nešlo o první případ, kdy na její svěřence někdo střílel. Zrzavý kocour Monty minulý týden zásah ze vzduchovky do zadní části krku přežil jen díky rychlému zásahu veterinářů. „V dubnu zase přišla Majda s rozstřelenou stehenní kostí, teď kulhá a to jí už zůstane," řekla Jurečková s tím, že u zabité kočky navíc rentgen odhalil diabolku v oblasti zad, kterou tam měla už z dřívější doby.

Soused nařčení majitelky odmítá

Za vším podle chovatelky stojí její soused, se kterým začala mít spor asi před dvěma lety. „Už dřív mi se vzduchovkou vyhrožoval, že mi všechny kočky vystřílí. On se tím prostě baví. Má na domě kamery, které míří na zídku. Jakmile se tam nějaká kočka objeví, tak na ni začne střílet," svěřila se Jurečková. V minulosti se na jejím dvoře objevily také otrávené klobásy, ve kterých byly granule na hubení potkanů.

Soused, kterého z útoků na kočky Jurčeková nařkla, však veškerá obvinění popírá. „V době, kdy jsem jí měl na zahradu údajně házet otrávené klobásy, jsem byl na dovolené v Egyptě. Nikdo jiný na dvůr přístup neměl," oponoval Ivan Sloboda. Jurčeková je podle něj potížistka, která si neustále na něco stěžuje. „Nařčení jsou zcela absurdní. Ona si prostě nepřeje, aby tady někdo podnikal. V pondělí si beru advokáta a podám na ni trestní oznámení, protože tohle už je příliš," upozornil soused.

Tvrzení Jurečkové navíc podpořili i další lidé ze sousedství. „Nevím, co přesně se tady v sobotu stalo. Ale je pravda, že střelbu od toho domu občas slyším," řekl jeden z místních, Jiří Trnka.

Učitel z hodonínské Střední školy průmyslové a umělecké Roman Jestřáb často pobývá se studenty na dvoře, který se zmíněnou zahradou sousedí. „Asi před dvěma týdny jsem tady našel pár diabolek. Ale jsou nejspíše nějak speciálně upravené. Nejsou to ty běžné, které ze vzduchovky znám. Také jsme tu našli mrtvou kočku, která ale nebyla paní Jurečkové," vyjádřil se Jestřáb. Z oken školní budovy měl navíc učitel vyčkávajícího souseda se zbraní v minulosti již několikrát zahlédnout.

Útoky na zvířata se chovatelka snažila na policii už dříve řešit. Kvůli nedostatku důkazů ale nepochodila.

Nyní však policii majitelka do svého domu zavolala ihned po incidentu. „Přijali jsme oznámení o usmrcení kočky v Komenského ulici v Hodoníně. Na místo vyjeli kolegové, kteří vše zdokumentovali a nyní se případem zabývají," uvedl hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Smrt zvířete se podle něj zatím vyšetřuje pouze jako přestupek. Není přitom vyloučené, že by policisté mohli kvalifikaci změnit i na trestný čin.

Asi desítka koček, které má Jurečková v péči, spadá zároveň pod ochranu hodonínského občanského sdružení Kočky SOS. „Kočky v této lokalitě jsou plaché a vykastrované. Nikoho neobtěžují. Chystáme se na policii oznámení rozšířit i o další dva případy zraněných zvířat," sdělila předsedkyně sdružení Naďa Tomalová.

Dobrovolnice si opuštěné kočky často berou k sobě domů. Momentálně jich na nové majitele čeká asi sto. Za deset let fungování se jim navíc podařilo vykastrovat více než dva tisíce zvířat.

DOMINIKA FLORIÁNOVÁ