Podle starosty Chrlic Lukáše Fialy putuje každý rok přibližně čtrnáct milionů z jinak patnácti až šestnácti milionového rozpočtu právě na výdaje spojené s fungováním městské části. „Jsou to různé opravy a podobně. Zbývá nám pak asi milion, který investujeme do rozvoje Chrlic," poznamenal starosta. O větší položky, jako jsou například nové stavby, se potom proto stará vedení města.

Z rozpočtu Brna taky pocházejí příjmy městských částí. „Každý rok město rozděluje mezi devětadvacet městských částí určitou sumu peněz. Částka, kterou dostanou, se odvíjí například od rozlohy, počtu dětí, které navštěvují školu, nebo počtu obyvatel," popsal starosta Kníniček Martin Žák.

Podle ekonomů pak mají městské části ještě peníze například z pronájmů nejrůznějších budov a pozemků, které vlastní, z daní nebo z dotací.

S nejvíce penězi hospodaří Brno-střed. „Obecně platí, že velké městské části mají nejvyšší rozpočty. Jeho výše se totiž odvíjí od počtu obyvatel," poznamenal finanční analytik Jiří Šimara.

Nové vedení největší brněnské městské části se ale potýká s jiným problémem. „Po předchozím vedení jsme zdědili rozpočet, který jsme nepřipravovali. Šplhá se k půl miliardě a chceme proto hledat místa, na kterých můžeme ušetřit," poznamenal starosta Martin Landa.
Rád by uspořil především v otázkách bydlení. „Mám pocit, že některé rozpočty na opravy bytů jsou příliš nafouklé. Musíme to ale prověřit," naznačil Landa.

Oproti roku 2014 se výrazně navýšil i rozpočet Nového Lískovce. Z pětapadesáti milionů vzrostl na jednasedmdesát. „Plánujeme zateplení a opravy radnice. V minulosti jsme proto šetřili, abychom se do toho letos mohli pustit. Navíc jsme dostali dotaci od státu," vysvětlila letošní vysoké náklady starostka Jana Drápalová. Jenom rekonstrukce radnice podle ní vyjde na zhruba patnáct milonů korun.
Více peněz ze své kapsy letos vydá také radnice Starého Lískovce. „V roce 2015 je náš rozpočet vyšší z toho důvodu, že chystáme opravy základní školy v Labské a Bosonožské ulici. Až rekonstrukci dokončíme, budou všechny školy a školky ve Starém Lískovci opravené," popsal statosta městské části Vladan Krásný.

Dělníci pracují na opravách i v Jundrově. „Rekonstruujeme bytový fond a pokračujeme v různých dalších věcech, které začaly už v minulosti," popsala starostka Jundrova Ivana Fajnorová. Letos tak stejně jako loni její městská část využije některé peníze ze svých rezerv.

LENKA ŠKLUBALOVÁ
ALŽBĚTA NEČASOVÁ