Studentské hnutí Listopadem to nekončí zorganizovalo původně pokojné setkání, které mělo připomenout události listopadu 1989 a studentské střety s nacisty za války. Ve stejnou dobu se navíc konal na Malinovského náměstí sraz pravicových extremistů, který organizovala Dělnická mládež.

Ze setkání studentů se tak stala demonstrace, která měla zablokovat setkání Dělnické mládeže. „Boj za svobodu a demokracii neskončil, proto tu jsme," vysvětloval jeden z organizátorů Josef Patočka na brněnském Komenského náměstí.

Z podobných důvodů na náměstí přišli i demonstranti. „Neměli bychom zapomenout na to, co se dělo před rokem 1989. Nechci jenom sedět doma a nijak si minulost nepřipomenout," řekla například Karolína Peřeštá.

Od sochy Tomáše Garrigua Masaryka se dav více než pěti stovek lidí přesunul přes Husovu ulici až k Novým sadům, kde své řečníky poslouchalo zhruba padesát pravicových příznivců. „Nácky v Brně nechceme!" pokřikovali na ně studenti.

Několika extremistům se podařilo dostat mezi dav studentů. Policie však hrozící konflikt odvrátila. „Měli jsme celkem rozsáhlá opatření, v akci byli jak pořádkoví policisté, tak třeba kriminalisté," popsala policejní mluvčí Andrea Straková.

Podle ní k vážnější potyčce došlo až po skončení obou akcí. „V Kopečné ulici některý ze studentů napadl příslušníka Dělnické mládeže. V souvislosti s tím jsme zadrželi tři lidi," uvedla Straková.

Klidnější byla akce na Malinovského náměstí, kde se sešla pětistovka lidí, aby ukázali prezidentu Miloši Zemanovi červenou kartu. „Přišla jsem, protože se mi nelíbí, jak se Zeman chová a jak vystupuje. V celém světě vytváří představu o tom, jací jsme všichni. Ale my prostě nejsme ožralci jako on," vysvětlila Nikola Paulová.

Organizátoři rozdali zhruba pět stovek červených karet, na které mohli lidé napsat svůj vzkaz pro prezidenta. Organizátoři pak všechny karty pošlou na Pražský hrad. „Pane prezidente, je mi z Vás smutno. Nedělejte nám ostudu. Děkujeme," napsala Paulová.

Z Malinovského náměstí se lidé vydali na náměstí Svobody, kde mohli podepsat petici za Zemanovo odstoupení.

Sedmnáctý listopad si Brňané mohli připomenout i jinde. Slavnostního pokládání věnců u památníků tří odbojů v Rooseveltově ulici se v pondělí dopoledne u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii zúčastnilo několik desítek Brňanů.

Věnec k památníku položil například končící první náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. „Den za svobodu a demokracii připomíná jednak sametovou revoluci, jednak nacistické represe studentů. Ani na jednu z těchto událostí bychom neměli zapomenout," zhodnotila význam pondělní akce například Brňanka Marta Uhíková.

Další akce se uskutečnily například v divadle Husa na provázku, v brněnském kině Scala nebo na Moravském náměstí, odkud se v šest hodin večer vydal do ulic lampionový průvod.