VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Školní jídelny bojují s automaty na sladkosti

Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.

23.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Péct, vařit, smažit nebo grilovat najednou můžou už nějakou dobu v otnické školní jídelně. Umožňuje jim to konvektomat. Stroj, díky němuž mají kuchařky mimo jiné víc času soustředit se na sestavování co nejvyváženějšího jídelníčku. Podle hlavní kuchařky Miroslavy Tomašíkové však jejich snaha přichází vniveč. Kvůli automatu na pochutiny.

„Stojí hned vedle jídelny. Děti si v něm můžou koupit různé sladkosti, brambůrky. Co jsem si všimla, doplňují ho skoro každý den. Dřív tady dokonce býval problém s tím, že si dítě odhlásilo oběd, dostalo zpět peníze a za ně si nakoupilo v automatu. Teď už k tomu naštěstí tak často nedochází, protože rodiče většinou platí převodem," poukázala Tomašíková.

Žádnou stížnost však vedení otnické školy od rodičů nezaznamenalo. „Nevyhovuje mi, že automaty ve škole máme. Jenže smlouvy s dodavateli, které jsem podědil po minulém vedení, mají dlouhou výpovědní lhůtu. Kromě toho s některými se mi ani nepodařilo zkontaktovat, abych mohl vyjednat změnu sortimentu," uvedl ředitel školy Hynek Zavřel.

Zdravá kantýna

Podle něj ale v otázce zdravé výživy záleží především na rodině. Automaty ve školách nepovažuje v tomto ohledu za významný negativní vliv.

Ve vyškovské základní škole Purkyňova 39 mají jeden automat, jeden mlékomat a kantýnu. „Myslím si, že bez kantýny by se škola určitě obešla. Kdyby děti neměly možnost kupovat si nezdravá jídla, musely by si vystačit se svačinami z domu a s jídelnou. To by pro jejich zdraví určitě bylo lepší," myslí si vedoucí školní jídelny Jitka Bébarová.

Naopak ve vyškovské Základní škole Nádražní 5 se prodeji nezdravých výrobků důsledně vyhýbají. „V našem bufetu prodáváme zásadně jen pití slazená přírodními sladidly a obyčejné svačiny, žádné křupky nebo chipsy. Nabídek na zavedení automatů s podobnými pochutinami však dostávám mnoho," usmál se ředitel školy Pavel Pospíšil.

Že automaty nejsou tím nejvhodnějším, co základní školy potřebují, potvrzuje třeba výživová poradkyně Karolina Hanáková. „Čokoládová tyčinka rozhodně není vhodná svačina pro dítě, takže kdyby žáci měli ve škole omezenou možnost si je pořídit, určitě by to pro ně bylo lepší. Stravování dětí má některá specifika, jako třeba dostatek obilovin, vitamínů, nebo omezování masa. Pro některé je kvůli růstu vhodný i o něco zvýšený příjem cukru. Tato specifika by se měla dodržovat obecně, ne jen ve školních jídelnách," upozornila Hanáková.

Chválí i kuskus

Ne všechny děti ovšem pochutiny lákají. Spíš pochvalují práci kuchařek. „U nás vaří moc dobře. Nejradši jsem, když nám udělají třeba lasagne, špagety nebo kuskus," pochvalovala si desetiletá žákyně vyškovské školy v Nádražní ulici Adriana Nagyová.

Školní kuchyně mají jasně daná pravidla v tom, kolik čeho můžou i musí uvařit. Takzvané spotřební koše slouží tomu, aby jídlo podávané ve škole poskytovalo vyváženou stravu. „Jedná se o deset komodit, například mléko, maso, cukry, tuky a podobně, přičemž u každé je uvedené maximální nebo minimální množství, které se může objevit v našich jídlech," vysvětlila Bébarová.

Normy také určují, jak často můžou školní kuchaři určitá jídla vařit. Ne vždy to je k potěše školáků. „Děti například mají rády knedlíky, ale víc než jednou za čtrnáct dní se v jídelníčku nesmí objevit. To platí i pro sladká jídla. Někdy se pokusíme zavést nějaké neobvyklé nebo speciální jídlo, ale nepochodíme. Záleží na tom, na co jsou děti zvyklé z domu. Takže se nedivím, že jsou nadšené, když uděláme obyčejný smažený sýr," poznamenala Tomašíková.

Z necelých dvou set sedmdesáti dětí, které chodí do otnické školy, jich odebírají obědy asi dvě třetiny. Jak ovšem upozornila Bébarová, školní jídelna nemá na výchovu ve stravování velký vliv. „Vždy hraje hlavní roli rodina. My děti nepřevychováme. Když u nás nechtějí něco jíst, vrátí to. Doma často nemají na výběr," konstatovala Bébarová.

ADAM HRBÁČ 

Autor: Redakce

23.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
4 7

Otec doufá, že ústavní soudci zachrání jeho syna před sektou

Prezident Milos Zeman jmenoval 24. května na Pražském hradě Ivana Pilného ministrem financí.
AKTUALIZOVÁNO
16 12

Ve vládě skončil Andrej Babiš, Pilný dokončí jeho misi

Plochodrážní „obojživelník“ Franc: Dlouhá dráha docela bolí

/ROZHOVOR/ Závody na ploché dráze mají i jiné podoby, než jsou souboje na zhruba čtyřsetmetrových oválech na pražské Markétě nebo v Pardubicích. Hlavně v západní Evropě, ale i u nás v Mariánských Lázních, existují delší dráhy. Nejznámějším českým účastníkem MS na dlouhé dráze, které startuje dnes v německém Herxheimu, je jezdec z Markéty Josef Franc.

Audit Deníku: Miliardy z hazardu. Připraví se o ně města?

/INFOGRAFIKA, ANKETA/- Česko, jako hazardní ráj uprostřed Evropy. Smutné přízvisko „zdobí" naši zemi už léta. Podle dat z minulého týdne je nyní v Česku přesně 59 033 různých herních automatů. Jen v Praze je tolik „beden" jako v celém Německu (cca 5500).

Zatajit dech a vydržet. Nová metoda lépe cílí na nádory

/FOTOGALERIE/- Nikdo neumí léčit rakovinu šetrněji než my, hlásí odborníci z pražského Protonového centra. Našli unikátní metodu, díky které dokážou sežehnout jen skutečně nemocnou tkáň. Jenomže další lékaři se k protonům staví rezervovaně. Podle šéfa odborné společnosti, která radioterapii zastřešuje, není tato léčba stále dostatečně ověřená. Její cena je navíc příliš vysoká.

AUTOMIX.CZ

Až budete prodávat auto: 10 rad, jak snadno a rychle zvýšit jeho cenu

Chystáte se prodat svoje auto? Potom se jistě snažíte dostat za svůj vůz co možná nejvyšší finanční sumu. Samozřejmě, že o ceně auta rozhoduje zejména model, jeho rok výroby, počet najetých kilometrů a především technický stav, ovšem jsou tu i detaily, které mohou cenu vozu zvýšit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies