VYBERTE SI REGION

Školní jídelny bojují s automaty na sladkosti

Vyškovsko - Ačkoliv se školní jídelny na Vyškovsku snaží nabízet žákům vyvážená jídla, jejich úsilí kazí podle vedoucích automaty na pochutiny. S jejich nevhodností souhlasí i výživoví poradci.

23.4.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lukáš Kaboň

Péct, vařit, smažit nebo grilovat najednou můžou už nějakou dobu v otnické školní jídelně. Umožňuje jim to konvektomat. Stroj, díky němuž mají kuchařky mimo jiné víc času soustředit se na sestavování co nejvyváženějšího jídelníčku. Podle hlavní kuchařky Miroslavy Tomašíkové však jejich snaha přichází vniveč. Kvůli automatu na pochutiny.

„Stojí hned vedle jídelny. Děti si v něm můžou koupit různé sladkosti, brambůrky. Co jsem si všimla, doplňují ho skoro každý den. Dřív tady dokonce býval problém s tím, že si dítě odhlásilo oběd, dostalo zpět peníze a za ně si nakoupilo v automatu. Teď už k tomu naštěstí tak často nedochází, protože rodiče většinou platí převodem," poukázala Tomašíková.

Žádnou stížnost však vedení otnické školy od rodičů nezaznamenalo. „Nevyhovuje mi, že automaty ve škole máme. Jenže smlouvy s dodavateli, které jsem podědil po minulém vedení, mají dlouhou výpovědní lhůtu. Kromě toho s některými se mi ani nepodařilo zkontaktovat, abych mohl vyjednat změnu sortimentu," uvedl ředitel školy Hynek Zavřel.

Zdravá kantýna

Podle něj ale v otázce zdravé výživy záleží především na rodině. Automaty ve školách nepovažuje v tomto ohledu za významný negativní vliv.

Ve vyškovské základní škole Purkyňova 39 mají jeden automat, jeden mlékomat a kantýnu. „Myslím si, že bez kantýny by se škola určitě obešla. Kdyby děti neměly možnost kupovat si nezdravá jídla, musely by si vystačit se svačinami z domu a s jídelnou. To by pro jejich zdraví určitě bylo lepší," myslí si vedoucí školní jídelny Jitka Bébarová.

Naopak ve vyškovské Základní škole Nádražní 5 se prodeji nezdravých výrobků důsledně vyhýbají. „V našem bufetu prodáváme zásadně jen pití slazená přírodními sladidly a obyčejné svačiny, žádné křupky nebo chipsy. Nabídek na zavedení automatů s podobnými pochutinami však dostávám mnoho," usmál se ředitel školy Pavel Pospíšil.

Že automaty nejsou tím nejvhodnějším, co základní školy potřebují, potvrzuje třeba výživová poradkyně Karolina Hanáková. „Čokoládová tyčinka rozhodně není vhodná svačina pro dítě, takže kdyby žáci měli ve škole omezenou možnost si je pořídit, určitě by to pro ně bylo lepší. Stravování dětí má některá specifika, jako třeba dostatek obilovin, vitamínů, nebo omezování masa. Pro některé je kvůli růstu vhodný i o něco zvýšený příjem cukru. Tato specifika by se měla dodržovat obecně, ne jen ve školních jídelnách," upozornila Hanáková.

Chválí i kuskus

Ne všechny děti ovšem pochutiny lákají. Spíš pochvalují práci kuchařek. „U nás vaří moc dobře. Nejradši jsem, když nám udělají třeba lasagne, špagety nebo kuskus," pochvalovala si desetiletá žákyně vyškovské školy v Nádražní ulici Adriana Nagyová.

Školní kuchyně mají jasně daná pravidla v tom, kolik čeho můžou i musí uvařit. Takzvané spotřební koše slouží tomu, aby jídlo podávané ve škole poskytovalo vyváženou stravu. „Jedná se o deset komodit, například mléko, maso, cukry, tuky a podobně, přičemž u každé je uvedené maximální nebo minimální množství, které se může objevit v našich jídlech," vysvětlila Bébarová.

Normy také určují, jak často můžou školní kuchaři určitá jídla vařit. Ne vždy to je k potěše školáků. „Děti například mají rády knedlíky, ale víc než jednou za čtrnáct dní se v jídelníčku nesmí objevit. To platí i pro sladká jídla. Někdy se pokusíme zavést nějaké neobvyklé nebo speciální jídlo, ale nepochodíme. Záleží na tom, na co jsou děti zvyklé z domu. Takže se nedivím, že jsou nadšené, když uděláme obyčejný smažený sýr," poznamenala Tomašíková.

Z necelých dvou set sedmdesáti dětí, které chodí do otnické školy, jich odebírají obědy asi dvě třetiny. Jak ovšem upozornila Bébarová, školní jídelna nemá na výchovu ve stravování velký vliv. „Vždy hraje hlavní roli rodina. My děti nepřevychováme. Když u nás nechtějí něco jíst, vrátí to. Doma často nemají na výběr," konstatovala Bébarová.

ADAM HRBÁČ 

Autor: Redakce

23.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Donald Trump.
AKTUALIZOVÁNO
18 22

S Trumpem začínají nebezpečné roky, píše polský list

Ilustrační foto
10

Mrznout bude do konce ledna, pak se oteplí

Konec twitteru na vnitru. Zaměstnanci retweetnuli nelichotivé foto z inaugurace

Americké ministerstvo vnitra dostalo pokyn uzavřít všechny své twitterové účty poté, co na jednom z nich jeho zaměstnanci retweetnuli nelichotivé porovnání fotek z inaugurace exprezidenta Baracka Obamy a nynějšího šéfa Bílého domu Donalda Trumpa. 

AKTUALIZOVÁNO

Le Penová: Každá země musí mít možnost opustit euro

Vůdkyně francouzské krajní pravice Marine Le Penová prohlásila, že každá země musí mít možnost opustit euro, pokud si to bude přát. Vyjádřila se tak na konferenci evropské krajní pravice v Koblenci, jíž se účastní také nizozemský nacionalista Geert Wilders a vedoucí představitelé Alternativy pro Německo (AfD). Ve všech třech zemích se letos konají volby a zástupci tamějších krajně pravicových proudů tak den po inauguraci nového amerického prezidenta Donalda Trumpa, s nímž sympatizují, využili příležitosti, jak se sami rovněž zviditelnit. Proti konferenci demonstrovalo ve městě podle německé policie asi 3000 lidí.

AKTUALIZOVÁNO

Ze zavaleného hotelu v Itálii se zachránilo 11 lidí, pět zahynulo

Z trosek lavinou zasypaného hotelu ve střední Itálii záchranáři v noci na dnešek vyprostili další čtyři živé lidi. Podle čerstvé bilance se tak zachránilo 11 lidí, potvrzeno je pět mrtvých. Úřady provincie Pescara dnes oznámily, že nejméně 23 lidí se stále pohřešuje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies