VYBERTE SI REGION

Sladovna u břeclavského zámku čeká novou šanci

Břeclav – Nejen pivovaru, i zámecké sladovně v Břeclavi se blýská na lepší časy. Historický objekt, který byl v poslední době využívaný jen částečně a spíše chátral, změnil před časem majitele. Koupila ho brněnská společnost Esprit plus, za kterou stojí lidé z Břeclavi.

6.11.2012
SDÍLEJ:

Zámecká sladovna sloužila původně jako pivovar, a to až do roku 1899.Foto: DENÍK/Petr Vlasák

Prokuristou je spolumajitel firmy Racio Tomáš Nepraš a jednatelem Lubomír Richter z Břeclavi.

„Uvnitř jsme už začali dělat záchovné práce. O využití ještě není definitivně rozhodnuto. Mělo by každopádně zapadnout do celkové koncepce pivovaru a zámeckého areálu," prozradil Richter.

Že využití někdejší sladovny naváže na obnovu břeclavského pivovaru, není překvapením. Právě Nepraš do Břeclavi přivedl zlínské investory, kteří chtějí v Břeclavi na jaře znovu rozjet výrobu piva a řadu dalších aktivit.

Podle informací Břeclavského deníku měla být původně zámecká sladovna součástí obchodní a relaxační zóny. Nyní jsou ovšem ve hře i další varianty. Prakticky jisté je jen to, že se uvnitř nebude nic vyrábět.

Zámecká sladovna sloužila původně jako pivovar, a to až do roku 1899.Pomůže i pivovar?

Přesné informace o plánech mnoho lidí nemá. „V současné době intenzivně pracujeme na obnově Zámeckého pivovaru tak, aby se rozběhl k plánovaným termínům a břeclavské pivo si brzy našlo své spotřebitele. Jakmile budeme mít tyto základní procesy zvládnuté, určitě budeme mít zájem případnou spolupráci probrat," vyjádřil se za opravovaný Zámecký pivovar Jan Svoboda.

A pokračoval. „Postupné oživování celého historického areálu bude pro občany města určitě dobrou zprávou. Bylo by také dobré, aby areál fungoval celistvě a jednotlivé části se doplňovaly. To totiž může výrazně pomoct v zájmu o tuto lokalitu jako celek," předeslal Svoboda. Tomáš Nepraš má za sebou v Břeclavi už záchranu a rekonstrukci historického industriálního objektu: části bývalého cukrovaru.

„Rekonstrukci cukrovaru do podoby současného sídla firmy Racio jsem řídil jako hlavní inženýr. O historizující vzhled se tehdy nezasadili památkáři, protože nešlo o chráněnou budovu, ale Tomáš Nepraš," nastínil možnou podobu rekonstrukce sladovny místostarosta Břeclavi Luboš Krátký.

Neskrýval ani dobrý pocit z nové šance pro starou budovu.

„S konkrétními plány nás zatím ještě nikdo neseznámil. Pokud by ale vyšla záchrana dalšího objektu v zámeckém areálu, město by v součinnosti s vlastníkem projekt podporovalo. Věřím tomu," vzkázal Krátký.

V místech, kde dnes leží sladovna, stával břeclavský pivovar už v roce 1560. Objekt se v následujících stoletích dočkal několika stavebních úprav. Mezi lety 1899 až 1901 byl podle plánu smíchovského architekta Ringhoffera přestavěný na sladovnu. Celý areál sjednotila neobarokní fasáda. Ta se má vrátit i na současně opravovaný pivovar.

Autor: Petr Vlasák, Michal Šupálek

6.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Záchranné práce u hotelu Rigopiano, který zavalila lavina.
25

Klienti mají strach. Šéf hotelu žádal hodiny před lavinou o pomoc

Přemysl Šíma.
5

Soud se začal zabývat prodejem pozemků v pražském Zeleném údolí

Fašistický převrat měl začít v Brně. Cíl? Totalitní stát podobný Itálii

Brno - Čtyřiaosmdesát let uplynulo v neděli od neúspěšného pokusu o fašistický převrat v brněnských Židenicích. Událost si na místě připomenou lidé v prvorepublikových uniformách.

Desátek už nestačí. Církvi mají pomoci vyšší příspěvky od farníků

Církvím v Česku sice začal stát v posledních letech vracet majetek, který jim od padesátých let minulého století zestátňoval komunistický režim, ale na druhou stranu nyní církvím postupně klesají státní příspěvky určené na jejich chod a dále budou klesat až k nule.

Motorový surf z Moravy dobyl svět, výroba se blíží továrnám formule 1

Holdujete surfování? Pak máte na českých rybnících problém. Ale jde to i bez mořského příboje. Brněnský inženýr Martin Šula vsadil na vývoj motorizovaného surfu, který si poradí bez vln. Dnes dominuje světovému trhu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies