VYBERTE SI REGION

Solidní účast a hlavně zajímavé chutě. Lidé v Bučovicích zkusili 70 kilo guláše

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.

2.10.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
13 fotografií
Se soutěžemi ve vaření gulášů se na Vyškovsku v posledních letech roztrhl pytel. Organizátoři z bučovických Maref získávali zkušenosti například v Nížkovicích, ze své sobotní akce chtějí udělat tradici. S účastí byli nadmíru spokojení.

Se soutěžemi ve vaření gulášů se na Vyškovsku v posledních letech roztrhl pytel. Organizátoři z bučovických Maref získávali zkušenosti například v Nížkovicích, ze své sobotní akce chtějí udělat tradici. S účastí byli nadmíru spokojení.Foto: DENÍK/David Veselý

Poledne, které rozděluje přípravu a ochutnávkovou část, se blíží. A s ním nedočkavost přítomných roste.

Masa dušená do měkka jsou hotová. Návštěvníci se vrhají na tekutou pochoutku, jejímž vařením strávili mnozí soutěžící celé dopoledne. Za sto padesát korun každý vyfasoval mističku na porce k posouzení i nezbytný hodnotící lístek. „Přijeli jsme s celou rodinou z Manerova. Zatím jsme ochutnali tři soutěžní porce a musím jednoznačně všechny pochválit. Nejvíc mi ale zatím zachutnal asi ten od týmu reprezentující fotbalisty z Křižanovic. Jsem zvědavý na marefácký, ale ten ještě není hotový. Organizátoři se s výrobou trochu zpozdili," vykládá s úsměvem Michal Pavelka a míří k dalšímu týmu.

Za celou akcí stojí dvojice Petr Čamlík a Jan Blichler z Maref. „Když můžou mít gulášovou soutěž ve Slavkově u Brna nebo v Nížkovicích, rozhodli jsme se využít místní plac pro kotlíky s gulášem také. Dnešek nám dal za pravdu, že šlo o dobré rozhodnutí. Šestnáct přihlášených družstev je na první ročník famózní. Vidím to přibližně na šedesát až sedmdesát kilo guláše," pochvaluje si účast Čamlík.

U SOUSEDŮ VYHRÁLI

A neopomene dodat, že právě v Nížkovicích jejich tým zvítězil. „Dneska máme ale trochu zpoždění, vaříme totiž z jedenácti kil. Ti, co se na guláš vrhli s třemi kily masa, už mají pochopitelně hotovo. My ještě musíme chvíli vydržet. Za to čekání to ale stojí, opět to bude chuťovka," věří si.

Zároveň ale připomíná, že cílem akce je především přátelská atmosféra, která v areálu panuje. „Je to samozřejmě hlavně o pěkně stráveném dnu s dobrými lidmi u dobrého jídla. O vítěze nikomu až tolik nejde. Všichni si to přijeli hlavně užít, setkat se a popovídat si," oceňuje Čamlík.

Jeho slova potvrzují i další soutěžící. Tým Šmaky se podobných klání účastní pravidelně. „Vždycky jsou to akce, kde se dobře popije a poklábosí s ostatními soutěžícími a návštěvníky. Všechny nás spojuje láska k vaření. Navíc se nám i poměrně daří. Třeba ve Slavkově jsme získali bramborovou medaili, což nebylo vůbec špatné," svorně tvrdí tři kamarádi z týmu, který vznikl složením jejich příjmení. A jak se jim vlastně původně maďarský pokrm povedl? „Perfektní. Dneska to bude na bednu," věří Zdeněk Kyjovský z Vyškova.

Ještě neskončil první ročník a organizátoři už mají v hlavě plány na následující. „Druhý ročník chceme udělat ještě větší. Zatím samozřejmě nemáme letošní čísla návštěvnosti a počet hodnotitelů, ale pro příští rok plánujeme například večerní zábavu a ještě víc soutěžících," dodává Čamlík.

Autor: David Veselý

2.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

Praha - Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky mají média k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Anonym ohlásil bombu na pražském hlavním nádraží, vlaky nejezdily

Praha - Policie v sobotu večer kvůli anonymní hrozbě bombou vyklidila pražské hlavní nádraží. Železniční doprava byla na víc než hodinu zastavena. Metro svou stanicí na nádraží projíždělo. Policie bombu nenašla, po původci anonymního telefonátu pátrá. Médiím to řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies