Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Solidní účast a hlavně zajímavé chutě. Lidé v Bučovicích zkusili 70 kilo guláše

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.

2.10.2016
SDÍLEJ:

Se soutěžemi ve vaření gulášů se na Vyškovsku v posledních letech roztrhl pytel. Organizátoři z bučovických Maref získávali zkušenosti například v Nížkovicích, ze své sobotní akce chtějí udělat tradici. S účastí byli nadmíru spokojení.Foto: DENÍK/David Veselý

Poledne, které rozděluje přípravu a ochutnávkovou část, se blíží. A s ním nedočkavost přítomných roste.

Masa dušená do měkka jsou hotová. Návštěvníci se vrhají na tekutou pochoutku, jejímž vařením strávili mnozí soutěžící celé dopoledne. Za sto padesát korun každý vyfasoval mističku na porce k posouzení i nezbytný hodnotící lístek. „Přijeli jsme s celou rodinou z Manerova. Zatím jsme ochutnali tři soutěžní porce a musím jednoznačně všechny pochválit. Nejvíc mi ale zatím zachutnal asi ten od týmu reprezentující fotbalisty z Křižanovic. Jsem zvědavý na marefácký, ale ten ještě není hotový. Organizátoři se s výrobou trochu zpozdili," vykládá s úsměvem Michal Pavelka a míří k dalšímu týmu.

Za celou akcí stojí dvojice Petr Čamlík a Jan Blichler z Maref. „Když můžou mít gulášovou soutěž ve Slavkově u Brna nebo v Nížkovicích, rozhodli jsme se využít místní plac pro kotlíky s gulášem také. Dnešek nám dal za pravdu, že šlo o dobré rozhodnutí. Šestnáct přihlášených družstev je na první ročník famózní. Vidím to přibližně na šedesát až sedmdesát kilo guláše," pochvaluje si účast Čamlík.

U SOUSEDŮ VYHRÁLI

A neopomene dodat, že právě v Nížkovicích jejich tým zvítězil. „Dneska máme ale trochu zpoždění, vaříme totiž z jedenácti kil. Ti, co se na guláš vrhli s třemi kily masa, už mají pochopitelně hotovo. My ještě musíme chvíli vydržet. Za to čekání to ale stojí, opět to bude chuťovka," věří si.

Zároveň ale připomíná, že cílem akce je především přátelská atmosféra, která v areálu panuje. „Je to samozřejmě hlavně o pěkně stráveném dnu s dobrými lidmi u dobrého jídla. O vítěze nikomu až tolik nejde. Všichni si to přijeli hlavně užít, setkat se a popovídat si," oceňuje Čamlík.

Jeho slova potvrzují i další soutěžící. Tým Šmaky se podobných klání účastní pravidelně. „Vždycky jsou to akce, kde se dobře popije a poklábosí s ostatními soutěžícími a návštěvníky. Všechny nás spojuje láska k vaření. Navíc se nám i poměrně daří. Třeba ve Slavkově jsme získali bramborovou medaili, což nebylo vůbec špatné," svorně tvrdí tři kamarádi z týmu, který vznikl složením jejich příjmení. A jak se jim vlastně původně maďarský pokrm povedl? „Perfektní. Dneska to bude na bednu," věří Zdeněk Kyjovský z Vyškova.

Ještě neskončil první ročník a organizátoři už mají v hlavě plány na následující. „Druhý ročník chceme udělat ještě větší. Zatím samozřejmě nemáme letošní čísla návštěvnosti a počet hodnotitelů, ale pro příští rok plánujeme například večerní zábavu a ještě víc soutěžících," dodává Čamlík.

Autor: David Veselý

2.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Nožíř, výrobce hlavolamů i vyznavač šrot artu Vašek Skopek vyrobil svůj první nůž v sedmi letech. Dnes je autorem zajímavých výtvorů.
3 10

Svůj první nůž vyrobil v sedmi letech. Dnes je autorem zajímavých výtvorů

Oblíbená letecká přehlídka CIAF 2017 již klepe na dveře

V pořadí již 24. ročník mezinárodního leteckého festivalu CIAF, jehož přípravy jsou již v závěrečné fázi, proběhne na letišti Hradec Králové ve dnech 2. až 3. září. 

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení