VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Solidní účast a hlavně zajímavé chutě. Lidé v Bučovicích zkusili 70 kilo guláše

Bučovice /REPORTÁŽ/ – Šestnáct soutěžních týmů a nespočet milovníků masových kostek v kořeněné omáčce. Tak vypadalo sobotní gulášové zápolení na soutěži Marefské gulášek v bučovické místní části Marefy. Už hodinu před začátkem ochutnávky se nad celým areálem vznáší charakteristická vůně pomalu vařeného masa. „Už aby to bylo. Na guláš mám strašnou chuť, čím déle tu sedím, tím větší hlad mám," směje se od piva David Čermák z Bučovic. Dočká se.

2.10.2016
SDÍLEJ:

Se soutěžemi ve vaření gulášů se na Vyškovsku v posledních letech roztrhl pytel. Organizátoři z bučovických Maref získávali zkušenosti například v Nížkovicích, ze své sobotní akce chtějí udělat tradici. S účastí byli nadmíru spokojení.Foto: DENÍK/David Veselý

Poledne, které rozděluje přípravu a ochutnávkovou část, se blíží. A s ním nedočkavost přítomných roste.

Masa dušená do měkka jsou hotová. Návštěvníci se vrhají na tekutou pochoutku, jejímž vařením strávili mnozí soutěžící celé dopoledne. Za sto padesát korun každý vyfasoval mističku na porce k posouzení i nezbytný hodnotící lístek. „Přijeli jsme s celou rodinou z Manerova. Zatím jsme ochutnali tři soutěžní porce a musím jednoznačně všechny pochválit. Nejvíc mi ale zatím zachutnal asi ten od týmu reprezentující fotbalisty z Křižanovic. Jsem zvědavý na marefácký, ale ten ještě není hotový. Organizátoři se s výrobou trochu zpozdili," vykládá s úsměvem Michal Pavelka a míří k dalšímu týmu.

Za celou akcí stojí dvojice Petr Čamlík a Jan Blichler z Maref. „Když můžou mít gulášovou soutěž ve Slavkově u Brna nebo v Nížkovicích, rozhodli jsme se využít místní plac pro kotlíky s gulášem také. Dnešek nám dal za pravdu, že šlo o dobré rozhodnutí. Šestnáct přihlášených družstev je na první ročník famózní. Vidím to přibližně na šedesát až sedmdesát kilo guláše," pochvaluje si účast Čamlík.

U SOUSEDŮ VYHRÁLI

A neopomene dodat, že právě v Nížkovicích jejich tým zvítězil. „Dneska máme ale trochu zpoždění, vaříme totiž z jedenácti kil. Ti, co se na guláš vrhli s třemi kily masa, už mají pochopitelně hotovo. My ještě musíme chvíli vydržet. Za to čekání to ale stojí, opět to bude chuťovka," věří si.

Zároveň ale připomíná, že cílem akce je především přátelská atmosféra, která v areálu panuje. „Je to samozřejmě hlavně o pěkně stráveném dnu s dobrými lidmi u dobrého jídla. O vítěze nikomu až tolik nejde. Všichni si to přijeli hlavně užít, setkat se a popovídat si," oceňuje Čamlík.

Jeho slova potvrzují i další soutěžící. Tým Šmaky se podobných klání účastní pravidelně. „Vždycky jsou to akce, kde se dobře popije a poklábosí s ostatními soutěžícími a návštěvníky. Všechny nás spojuje láska k vaření. Navíc se nám i poměrně daří. Třeba ve Slavkově jsme získali bramborovou medaili, což nebylo vůbec špatné," svorně tvrdí tři kamarádi z týmu, který vznikl složením jejich příjmení. A jak se jim vlastně původně maďarský pokrm povedl? „Perfektní. Dneska to bude na bednu," věří Zdeněk Kyjovský z Vyškova.

Ještě neskončil první ročník a organizátoři už mají v hlavě plány na následující. „Druhý ročník chceme udělat ještě větší. Zatím samozřejmě nemáme letošní čísla návštěvnosti a počet hodnotitelů, ale pro příští rok plánujeme například večerní zábavu a ještě víc soutěžících," dodává Čamlík.

Autor: David Veselý

2.10.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
EXKLUZIVNĚ
73 13

Andrej Babiš: Sobotka chce dovládnout bez nás

V Bruselu se jedná o jednotném postupu Evropské unie při brexitu

V hlavním městě Belgie a EU se dnes schází k jednání 27 členských států Evropské unie. Mají dohodnout taktiku, jak bude dvouleté období odchodu Velké Británie z unie vypadat. Ale už před jednáním poslal Britům vzkaz například německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Otevřene řekl, že na rovné podmínky, které mají stávající zbylé země unie musí Velká Británie zapomenout. Ta by měla definitivně ukončit své členství na jaře roku 2019.

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

Mrazy jsou na ústupu. Škody na úrodě budou zemědělci znát na konci května

Nepříjemný pohled na zmrzlá očka révy vinné čekal vinaře Jiřího Maděřiče z Moravského Žižkova na Břeclavsku, když kontroloval po nedávné mrazivé noci vinohrad. „U některých odrůd, především u Chardonnay či Muškátu moravského, zmrzlo třicet až čtyřicet procent," vypočítával Maděřič. Neradostné sčítání mají za sebou i další pěstitelé.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies