Zvažujeme, že oslovíme i ombudsmana, řekl Břeclavan Josef Akai. Obyvatel okresního města hledá řešení v letitém sporu vedeném o přístup k pozemku, na kterém má chatu.

Akai se pře s někdejším kamarádem Janem Vavrečanem. Zatím bezvýsledně. A není sám.

Vavrečan jako fyzická osoba vlastní na konci Fibichovy ulice silnici, která je podle Akaie jedinou přístupovou cestou na místa určená pro výstavbu rodinných domů. „Dříve jsme tam jezdili z druhé strany směrem od zahrádkářů, ale to nyní není možné, protože tam vyrostl plot," řekl Akai.Obyvatelé Břeclavi se přou o přístup ke svým pozemkům na konci Fibichovy ulice v okresním městě. Problémem je soukromá silnice.

Úředníci z břeclavského odboru správních věcí 
a dopravy místo, o něž se spor vede, v pondělí kontrolovali. Zjistili, že silnice, ačkoliv je už několik let asfaltová, je v katastru stále vedená jako trvalý travní porost.

Akai sice v místě nebydlí a má tam pouze chatu, ale i k ní se potřebuje – jak říká – občas po silnici dostat. „Alespoň jednou za čas tam potřebujeme přijet traktůrkem a posekat trávu, ale není to možné," postěžoval si Akai. V minulosti tam chtěl stavět dům.

Pře se vede kvůli dosud marnému hledání shody nad cenou za napojení na Vavrečanovu silnici a sítě. Vavrečan navíc přes cestu postavil závoru znemožňující projetí. „Krajský úřad dvakrát rozhodl v náš prospěch, ale nikam se to neposunulo," řekl naštvaně Akai.

Ještě více jej rozčílil Vavrečanův čin z minulého týdne. „Nechal rozkopat celou šířku silnice a navíc ještě chodník z obou stran. Dokonce narušil i náš společný pozemek. Navíc závoru, která byla posunutá, vrátil zpátky na cestu," zlobil se Břeclavan.

Podle Akaie jde o fiktivní opravu. Vyjádření Vavrečana se redakci Břeclavského deníku Rovnost v úterý získat nepodařilo. „Jsem pracovně zaneprázdněný," vzkázal krátce Vavrečan.

I podle vedoucího odboru správních věcí a dopravy města Břeclav Romana Konečného by měl Vavrečan lidem cestu na jejich pozemky zpřístupnit, i když je to přes silnici v jeho vlastnictví. „Ano. Jedná se o veřejně přístupnou účelovou cestu. Omezit obecné užívání této silnice, případně umístit na ni pevnou překážku, lze pouze na základě rozhodnutí příslušného silničního správního orgánu," vyjádřil se Konečný.

Podle úředníků je tento spor v Břeclavi ojedinělou záležitostí. „Podobné případy zatím ve městě nejsou," potvrdil Konečný.