Primátor Petr Vokřál (ANO) v úterý za čtyřblok spolupracujících stran odeslal dopisy adresované šéfům křesťanských a sociálních demokratů, v kterých odmítl další setkání u jednacího stolu. „Po včerejším zastupitelstvu jsme se v platformě ANO, Žít Brno, Strany zelených a TOP 09 shodli, že jednání o šestikoalici nikam nevedou a učinili jsme další krok k vytvoření nové koalice pro Brno. Vyzvali jsme k jednání o vytvoření nové koalice jak KDU-ČSL, tak ČSSD," oznámil ve středu.

Podle předsedy brněnské sociální demokracie Olivera Pospíšila oba dopisy měly stejný obsah. „Jak nás tak lidovce vyzval k jednání o pětikoalici s čtyřblokem. Bez ohledu na naši smlouvu s lidovci. Na té ale výzva ANO nic nemění," sdělil Pospíšil.

Dodal, že hnutí podle něj záměrně pouze odkládá rozhodnutí o tom, s kým chce městu vládnout. „Dokud si prosadí program zastupitelstva a rada města je usnášeníschopná, budou se to snažit takzvaně odsedět a přečkat," doplnil sociální demokrat.

Pospíšil tak připomněl úterní jednání zastupitelstva, kdy lidovec Daniel Rychnovský v rozporu s rozhodnutím své strany podpořil hlasem program zastupitelstva (čtěte ZDE). Dodal tak čtyřbloku kolem ANO osmadvacátý hlas, který jim získal těsnou většinu. „Situace je natolik špatná, že je třeba jednat tak, aby se nezhoršovala," zdůvodnil. Naznačil, že za rozhodnutím jsou i rozlišné názory s bývalou náměstkyní primátora Klárou Liptákovou (KDU-ČSL).

Jeho postup na jednání zastupitelstva, o kterém ale dalších sedm zastupitelů lidovců předem informoval, a další kroky strany křesťanští demokraté projednají v pondělí na mimořádném městském výboru. „Jsme demokratická strana a spory si musíme vyříkat," zdůraznil předseda brněnské buňky lidovců Jiří Mihola.

Lidovci, včetně Rychnovského, v pondělí opustili své posty v radě města, kde setrvávali i měsíc po rozvázání koaliční smlouvy s hnutí ANO, Žít Brno a zelenými. Spory se rozhořely poté, co ANO začalo za zády svých koaličních partnerů jednat o spolupráci se sociálními demokraty. Ti ale partnerství nakonec uzavřeli právě s lidovci.