K oběma vydal blanenský stavební úřad územní rozhodnutí. Na stavební povolení si však investor i město musejí počkat.

Kruhový objezd u lázní chtěli Blanenští stavět už před deseti lety. Projekt ze stolu shodilo tehdy zamítavé stanovisko policie. Později také chyby v dokumentaci, rozhodnutí krajského úřadu a protesty z místních.

Ti proti stavbě bojují pořád. „Proti vydání územního rozhodnutí se nyní odvolal jeden z lidí, kteří bydlí v domě u křižovatky, kde má kruhový objezd stát. V červnu to začne řešit krajský úřad. Lhůtu na rozhodnutí má dva měsíce," řekl Petr Šamonil z blanenského stavebního úřadu.

Jaroslav Ševčík z Blanska v odvolání napsal, že při stavbě rondelu dojde k rozšíření silnice blíž k bytovému domu. Má obavy také s otřesů, které způsobí těžká nákladní auta. „Bytovka je z roku 1969. Stojí na bažinatém podloží na pilotech. Pokud budou jezdit auta blíž k domu, než dosud, může to bytovku poškodit," uvedl muž.

Podle Šamonila místním vadí také to, že na hlavním tahu Poříčí bude na úseku několika set metrů už druhý kruhový objezd. „Místní argumentují tím, že už teď je kvůli malému kruháči v blízkosti železničního přejezdu doprava na Poříčí zasekaná. Další rondel to podle nich ještě zhorší," poznamenal vedoucí oddělení stavebního řádu.

Město podle stavebního úřadu všechny podmínky splnilo. Rondel chce stavět příští rok. Má stát zhruba šest milionů korun. V jeho blízkosti budou zvýšené ostrůvky se zelení, přes které povedou přechody pro pěší. Vše bezbariérové. „Průtah v Blansku je velmi diskutované téma. Stejně jako kruhové objezdy, které na něm jsou, i ty, které se mají teprve stavět. Bohužel udělat obchvat města a přesměrovat tam dopravu z páteřní cesty v Blansku není možné," řekl vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje Marek Štefan s tím, že další objezd má v budoucnu vzniknout na Poříčí nedaleko supermarketu Kaufland.

Na stole krajských úředníků přistála i složka s projektem tří bytovek v sídlišti Písečná.

Tu chce stavět Společnost HOPA Group. Ve třech etapách. První bytovka se přitom měla stavět už loni na konci května. Proti tomu se však odvolalo několik lidí. „V současnosti to má na stole krajský úřad," řekla Šárka Trusinová referentka blanenského stavebního úřadu.

Jedním z lidí, kteří poslali odvolání, byl Michal Gruber z Blanska. „Stavba dalších tří bytovek v sídlišti Písečná výrazným způsobem zhorší dopravní situaci v této lokalitě. Už tak je to tam v ulici Jasanová šílené. Z mého pohledu město postupuje nekoncepčně a špatně využívá volné plochy. Zástavba v sídlišti je předimenzovaná," řekl muž.

Podle jednatele společnosti HOPA Group Jana Musila investor s odvoláním lidí počítal. „Každopádně vydání územního rozhodnutí je pro nás krok vpřed, i když to vypadá, že letos stavět asi nezačneme. Uvidíme, jak to bude pokračovat a kdy dostaneme stavební povolení," uvedl nedávno Musil.

Pozemky, kde má investor stavět, patří městu. Blansko společnosti nejdříve pronajme plochu zhruba devět tisíc metrů čtverečních. Později jí prodá asi dva a půl tisíce metrů. „Město by za to mělo dostat kolem pěti milionů," řekl úředník Marek Štefan.