Přímo naproti nebezpečnému úseku žije a své muzeum motorismu provozuje Jan Drozd. „Dělníky už na svahu vidím. Jsem rád, že se konečně mohli pustit do práce," řekl Drozd.

Podivil se jen nad tím, že v ulici zatím zůstal běžný provoz. „Kvůli padajícímu kamení tu hrozilo nebezpečí už delší dobu a betonové mantinely, které tu město postavilo s tím nic samozřejmě nic neudělaly. Proč tu nechávají provoz i teď mi není jasné," kroutil hlavou Drozd.

Samotnou opravu skal ale považuje za užitečnou. „Pokud udělají všechno, co mají jak se patří pořádně, tak by to mělo pomoci, aby skály byly bezpečnější," řekl majitel muzea.

Zahájení prací potvrdila mluvčí znojemské radnice Zuzana Pastrňáková. „Sanaci skal v místě neužšího bodu ulice naproti Muzeu motorismu připravovalo město již delší dobu. Navazuje práce provedené zde a v blízké Koželužské ulici před dvěma lety. Firma převzala staveniště v pátek a hned se dala do díla. Dokončení sanace očekáváme v září letošního roku," sdělila mluvčí znojemské radnice.

Jak dodala, dělníci nejprve ze skal odstraní náletové stromy a keře, pak odstraní povrchově narušené části čištěného svahu. „Rovněž se odtěží nestabilní bloky skal a pomocí geotechniky vytipované bloky ukotví," popsala Pastrňáková.

Nakonec dělníci natáhnou ocelovou síť a z napadaného kamení postaví zídku. Nejpozději na konci prací v září z ulice zmizí také betonová svodidla, která tam město nechalo umístit právě kvůli padajícími kamení.

Práce budou stát zhruba dva a půl milionu korun. „Většinu nákladů pokryje evropská dotace, o kterou město úspěšně požádalo," upřesnila mluvčí.

S padajícím kamením měli na jaře problémy i ve Vranově nad Dyjí. Narušené skály ohrožovaly lidi v Zadních Hamrech. „Skály jsou na pozemcích Národního parku Podyjí. O odstranění nebezpečných stavů se Správa parku na naši žádost postarala do několika týdnů. Park zadal průzkum, který rozhodne o dalším postupu," informoval starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.