VYBERTE SI REGION

Tady chci žít a zemřít, vypráví kuchař prezidentů Ihnačák o Břeclavsku

Břeclav – Jeho stručná vizitka by mohla vypadat asi takto: Patří k nejpopulárnějším kuchařům na Slovensku. Pracoval pro Jamieho Olivera. Vařil prezidentům. A jeho um mohou nyní lidé ocenit v Břeclavi. Kuchař Marcel Ihnačák dohlíží na chod tamní italské restaurace Port Restaurant.

12.9.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Marcel Ihnačák.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Nemá to daleko. Zabydlel se totiž v Sedleci. „Po návštěvě Mikulova jsem se rozhodl, že v tomto regionu chci žít a zemřít. Že bydlím v Sedleci, je ale víceméně náhoda," vypráví muž ověnčený řadou kuchařských ocenění.

Původně si vybral dům v Mikulově. Jeho plán však zhatil požadavek na rozsáhlý pozemek k pěstování zeleniny. Co hledal, našel až v Sedleci. „Nakonec jsem za to rád, protože to mám blízko do Valtic či Lednice. I když jde o malou dědinku, je to super místo," pochvaluje si Ihnačák.

Na Břeclavsku se pravidelně pohybuje už šest let, většinu té doby strávil postupnými opravami domu. Ihnačák poznal metropole, pracoval pro významné osobnosti, viděl svět. A pro některé možná trochu překvapivě si jako své rodinné zázemí vybral Břeclavsko. „Moc se mi zalíbilo zdejší prostředí. Místní klima mi dodává dobrou náladu. Cítím se tu velmi dobře. Pocházím z Popradu, kde je to úplně jiné. Léto je tam dva týdny, jinak zima," říká kuchař.Kuchař Marcel Ihnačák.

Nadšení ho přechází v momentě, kdy se rozhovoří o zkušenostech s pohostinstvím. „Jsou dost zlé. Stejně jako na východě Slovenska nejsou lidé dostatečně kreativní. Restaurace se často opakují jedna po druhé. Co se týká jídla, jižní Morava za jinými kraji dost zaostává," hodnotí Ihnačák.

Jsou tedy podle něj hosté připravení na „tak trochu jinou kuchyni", kterou prosazuje v břeclavské restauraci? „Je to jen otázka času, kdy lidé pochopí, že jídlo může být zdravé a člověk nemusí být přejedený… Někteří to možná pochopí později, když už ale budou mít třeba sto padesát kilo a nemoci. Posunout se někam dál lze v každém věku. Stačí si vstoupit do svědomí a žít trochu lépe," míní Ihnačák.

V Břeclavi se s ním mohou lidé setkat několikrát za týden. Pomůže v kuchyni, poradí a některým strávníkům přinese pokrm až ke stolu. „Záleží mi na tom, aby restaurace klapala podle mých představ," nezastírá muž, který radí i několika dalším podnikům.

V okrese se však angažuje pouze v Břeclavi. „Rád bych byl inspirací pro ostatní a ukázal jim, že jsou i jiné cesty. Myslím, že v Břeclavi se to podaří," uzavírá Ihnačák své vyprávění.

Autor: Lukáš Ivánek

12.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dům U zlatého orla na náměstí Svobody. Majitelé chráněných památek v Brně volí jejich odstranění ze seznamu památek. Usnadňuje jim to úpravy domů. Památkářům se takový postup ale nelíbí.
13 7

Brno přišlo o 23 památek. Kvůli administrativní chybě

Hodný doktor, ale kritický komunální politik Jiří Biolek zpochybnil pověst Aleny Dernerové jako senátorky a kandidátky. „Velmi mě zklamal,“ řekla Dernerová.
1

"Ona selhala!" - "On manipuluje!" Biolek zaútočil na Dernerovou jako Trump

Eiffelovu věž čeká „plastika". Za osm miliard

Nepřehlédnutelný symbol Paříže čeká dlouhá a nákladná rekonstrukce. Trvat by měla až do roku 2025 a stát 300 milionů eur, v přepočtu tedy přes osm miliard korun.

Šamanka z dob lovců mamutů dostane tvář. Vědci vytvoří bustu s lidskými vlasy

Brno – Brněnští vědci pracují na jedinečném projektu. Vytváří bustu tisíce let staré šamanky na základě kostry z Dolních Věstonic.

Poláci utratili drůbež. Ptačí chřipka je v sousedství

Královéhradecko /FOTOGALERIE/- Kurníky u sousedů osiřely. Náchodští jsou ve střehu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies