VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tady chci žít a zemřít, vypráví kuchař prezidentů Ihnačák o Břeclavsku

Břeclav – Jeho stručná vizitka by mohla vypadat asi takto: Patří k nejpopulárnějším kuchařům na Slovensku. Pracoval pro Jamieho Olivera. Vařil prezidentům. A jeho um mohou nyní lidé ocenit v Břeclavi. Kuchař Marcel Ihnačák dohlíží na chod tamní italské restaurace Port Restaurant.

12.9.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Marcel Ihnačák.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Nemá to daleko. Zabydlel se totiž v Sedleci. „Po návštěvě Mikulova jsem se rozhodl, že v tomto regionu chci žít a zemřít. Že bydlím v Sedleci, je ale víceméně náhoda," vypráví muž ověnčený řadou kuchařských ocenění.

Původně si vybral dům v Mikulově. Jeho plán však zhatil požadavek na rozsáhlý pozemek k pěstování zeleniny. Co hledal, našel až v Sedleci. „Nakonec jsem za to rád, protože to mám blízko do Valtic či Lednice. I když jde o malou dědinku, je to super místo," pochvaluje si Ihnačák.

Na Břeclavsku se pravidelně pohybuje už šest let, většinu té doby strávil postupnými opravami domu. Ihnačák poznal metropole, pracoval pro významné osobnosti, viděl svět. A pro některé možná trochu překvapivě si jako své rodinné zázemí vybral Břeclavsko. „Moc se mi zalíbilo zdejší prostředí. Místní klima mi dodává dobrou náladu. Cítím se tu velmi dobře. Pocházím z Popradu, kde je to úplně jiné. Léto je tam dva týdny, jinak zima," říká kuchař.Kuchař Marcel Ihnačák.

Nadšení ho přechází v momentě, kdy se rozhovoří o zkušenostech s pohostinstvím. „Jsou dost zlé. Stejně jako na východě Slovenska nejsou lidé dostatečně kreativní. Restaurace se často opakují jedna po druhé. Co se týká jídla, jižní Morava za jinými kraji dost zaostává," hodnotí Ihnačák.

Jsou tedy podle něj hosté připravení na „tak trochu jinou kuchyni", kterou prosazuje v břeclavské restauraci? „Je to jen otázka času, kdy lidé pochopí, že jídlo může být zdravé a člověk nemusí být přejedený… Někteří to možná pochopí později, když už ale budou mít třeba sto padesát kilo a nemoci. Posunout se někam dál lze v každém věku. Stačí si vstoupit do svědomí a žít trochu lépe," míní Ihnačák.

V Břeclavi se s ním mohou lidé setkat několikrát za týden. Pomůže v kuchyni, poradí a některým strávníkům přinese pokrm až ke stolu. „Záleží mi na tom, aby restaurace klapala podle mých představ," nezastírá muž, který radí i několika dalším podnikům.

V okrese se však angažuje pouze v Břeclavi. „Rád bych byl inspirací pro ostatní a ukázal jim, že jsou i jiné cesty. Myslím, že v Břeclavi se to podaří," uzavírá Ihnačák své vyprávění.

Autor: Lukáš Ivánek

12.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zdeňka Procházková.
4 6

Děti na internetu prodávají své nahé fotky a nabízí i sex, říká policistka

Ilustrační foto.
8

Účet koaličních náletů na Islámský stát: za tři roky zemřelo už 352 civilistů

Hokejisté padli s Ruskem po nájezdech. Přesto budějovický turnaj ovládli

Ve svém závěrečném vystoupení na Carlson Hockey Games prohráli hokejisté České republiky bez svých největších hvězd s Ruskem 3:4 po samostatných nájezdech, i tak potvrdili prvenství v turnaji.

AKTUALIZOVÁNO

Finanční zpráva prověřuje v Agrofertu nezdaněné Babišovy dluhopisy

Specializovaný finanční úřad si vyžádal od společnosti Agrofert podklady k veškerým dluhopisům, které firma vydala, řekl mluvčí podniku Karel Hanzelka. Prověřuje tak i dluhopisy, které od firmy koupil ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ukrajina zahájila stavbu obří hráze. Na Krym dál nepoteče voda

Úřady Chersonské oblasti na Ukrajině zahájily stavbu velké hráze, která by měla uzavřít přítok vody z Donu dál do Severokrymského kanálu a dál na Krym, který byl po volbách v roce 2014 připojen k Rusku. Kvůli okupaci této oblasti byly proti Rusku zavedeny ekonomické sankce.

Glyfosát? Povolujeme jej, sdělila Unie. Zemědělce to potěšilo

Herbicidní látka glyfosát, která se používá například na hubení plevele, není rakovinotvorná a zemědělci ji mohou dál používat. Definitivně to potvrdila Evropská agentura pro chemické látky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies