VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Tady chci žít a zemřít, vypráví kuchař prezidentů Ihnačák o Břeclavsku

Břeclav – Jeho stručná vizitka by mohla vypadat asi takto: Patří k nejpopulárnějším kuchařům na Slovensku. Pracoval pro Jamieho Olivera. Vařil prezidentům. A jeho um mohou nyní lidé ocenit v Břeclavi. Kuchař Marcel Ihnačák dohlíží na chod tamní italské restaurace Port Restaurant.

12.9.2014
SDÍLEJ:

Kuchař Marcel Ihnačák.Foto: DENÍK/Lukáš Ivánek

Nemá to daleko. Zabydlel se totiž v Sedleci. „Po návštěvě Mikulova jsem se rozhodl, že v tomto regionu chci žít a zemřít. Že bydlím v Sedleci, je ale víceméně náhoda," vypráví muž ověnčený řadou kuchařských ocenění.

Původně si vybral dům v Mikulově. Jeho plán však zhatil požadavek na rozsáhlý pozemek k pěstování zeleniny. Co hledal, našel až v Sedleci. „Nakonec jsem za to rád, protože to mám blízko do Valtic či Lednice. I když jde o malou dědinku, je to super místo," pochvaluje si Ihnačák.

Na Břeclavsku se pravidelně pohybuje už šest let, většinu té doby strávil postupnými opravami domu. Ihnačák poznal metropole, pracoval pro významné osobnosti, viděl svět. A pro některé možná trochu překvapivě si jako své rodinné zázemí vybral Břeclavsko. „Moc se mi zalíbilo zdejší prostředí. Místní klima mi dodává dobrou náladu. Cítím se tu velmi dobře. Pocházím z Popradu, kde je to úplně jiné. Léto je tam dva týdny, jinak zima," říká kuchař.Kuchař Marcel Ihnačák.

Nadšení ho přechází v momentě, kdy se rozhovoří o zkušenostech s pohostinstvím. „Jsou dost zlé. Stejně jako na východě Slovenska nejsou lidé dostatečně kreativní. Restaurace se často opakují jedna po druhé. Co se týká jídla, jižní Morava za jinými kraji dost zaostává," hodnotí Ihnačák.

Jsou tedy podle něj hosté připravení na „tak trochu jinou kuchyni", kterou prosazuje v břeclavské restauraci? „Je to jen otázka času, kdy lidé pochopí, že jídlo může být zdravé a člověk nemusí být přejedený… Někteří to možná pochopí později, když už ale budou mít třeba sto padesát kilo a nemoci. Posunout se někam dál lze v každém věku. Stačí si vstoupit do svědomí a žít trochu lépe," míní Ihnačák.

V Břeclavi se s ním mohou lidé setkat několikrát za týden. Pomůže v kuchyni, poradí a některým strávníkům přinese pokrm až ke stolu. „Záleží mi na tom, aby restaurace klapala podle mých představ," nezastírá muž, který radí i několika dalším podnikům.

V okrese se však angažuje pouze v Břeclavi. „Rád bych byl inspirací pro ostatní a ukázal jim, že jsou i jiné cesty. Myslím, že v Břeclavi se to podaří," uzavírá Ihnačák své vyprávění.

Autor: Lukáš Ivánek

12.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
AKTUALIZOVÁNO
28 10

Volby by vyhrálo ANO před komunisty, ČSSD a ODS ztratily

Petici, kterou sepsal  před dvěma týdny  Jiří Míka z Berouna,  už podepsaly tisíce lidí.
9 20

Pivaři chtějí výjimku ze zákona, sepsali petici

Ostravské moře? Jezero na haldě láká ke koupání

/FOTOGALERIE/ Čistá a teplá voda, žádné řasy a kameny, klid a pohoda. Za tím míří mládež z ostravského obvodu Jih na haldu v Hrabůvce, kde vzniklo po rekultivaci „ostravské moře". Pohyb tady nicméně společnost Vítkovice zapovídá.

Nová fakta o buchlovské mumii. Nejde o tělo muže

/FOTOGALERIE/ K překvapivému odhalení dospěli vědci při zkoumání mumie ze sbírek hradu Buchlova. Zjistili totiž, že nejde o ostatky muže, jak bylo doposud prezentováno, nýbrž ženy.

Horáček chce pomoct s podpisy dalším kandidátům. Hilšer je pro, Drahoš proti

Prezidentský kandidát Michal Horáček chce otevřít své mobilní petiční stánky pro sběr podpisů také Marku Hilšerovi a Jiřímu Drahošovi. Věří, že tím přispěje ke zvýšení kvality demokratického prostředí. Ti se v názoru na jeho iniciativu liší. Zatímco Marek Hilšer krok přivítal, tým Jiřího Drahoše je z něj spíše v rozpacích.

Google ustoupil. Nebude číst emaily svých klientů

Společnost Google již dříve uvedla, že skenovala emaily osobních účtů na Gmailu, aby mohla lépe zacílit reklamy. Nyní se však rozhodla od tohoto kroku ustoupit. Reklama sice v emailu zůstane, ale bude založena na nastavitelných preferencích uživateů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies