Smír předsedkyně soudního senátu Hana Slaná potvrdila a nakázala do tří dnů od nabytí právní moci peníze zaplatit. „Proti smíru není přípustné odvolání. Soud ale může usnesení o jeho schválení zrušit, je-li podle práva neplatný," uvedla ve svém usnesení soudkyně.

Kučera měl ve smlouvě takzvanou konkurenční doložku. Tedy ustanovení, že rok nebude pracovat ve firmě, která teplárnám kontroluje. „Za to jsem měl podle původní smlouvy dostat každý měsíc polovinu průměrné mzdy. Později mi ale smlouvu změnili tak, že jsem měl dostávat každý měsíc celou průměrnou mzdu. Jenže nakonec mi posílali jen tu polovinu," popsal předmět sporu Kučera.

Zdůraznil přitom, že i smír s milionovým bonusem považuje za vítězství. „Milion je dost peněz. Ale vedení tepláren teď mluví o tom, jak mne zašlapalo do země. A podle mých informací to tak prezentují i vedení města. Já to ale za úspěch nepovažuji. Společnost přišla spolu se soudními poplatky a odvody celkem o milion a 376 tisíc. Pokud takové hospodaření městské společnosti není běžná praxe, měl by za takovou škodu nést někdo odpovědnost," zdůraznil.

S podobnou žádostí se v úterý dopisem obrátil i na primátora Brna Romana Onderku. Byl to jeho druhý dopis Onderkovi. V tom prvním mu sděloval, že zaměstnanci jsou po nástupu nového vedení šikanovaní a žijí ve stresu. Dopis tehdy primátor předal vedení tepláren. Jak bude reagovat teď, se v úterý nevyjádřil.

Vedení tepláren má ovšem na věc opačný pohled. „Byl to smír. Nebereme to proto jako naše vítězství, ani jako naši prohru. Ale mohu říct, že jsme za smír rádi. Podle smluv to mohlo dopadnout tak, že bychom platili až dva miliony korun," upozornil generální ředitel společnosti Petr Fajmon. Odliv peněz z firemního účtu se podle něj na chodu tepláren neprojeví. Kvůli sporu si totiž pro jistotu udělaly rezervu.

Jinak interpretoval vznik sporu. „Smlouvy s Kučerou uzavřelo minulé vedení společnosti i s konkurenční doložkou. Ten k poslednímu dni roku 2012 ukončil na vlastní žádost pracovní poměr. Při výpočtu výše konkurenční doložky nebylo zcela jasné, jak postupovat. Výklad zákona byl nejednoznačný a Kučerovy a naše výpočty se lišily," řekl Fajmon.

Současné kroky bývalého zaměstnance jsou podle důsledkem toho, že neunesl svůj odchod. „Snaží se o nějakou satisfakci. Chce ukázat, že za něj bylo vše v pořádku a že to dělal nejlíp. Ale strašně mne to překvapuje po té, co jsme došli ke smíru," řekl Fajmon.

Nutnost zaplatit milion korun z kasy městské společnosti se ovšem moc nelíbí ani místopředsedovi její dozorčí rady a opozičnímu zastupiteli města Pavlu Březovi. „Je to chybička s velkým CH. Takové věci by se stávat neměly. A peníze jsou až druhá věc. Hlavní je nastavit se zaměstnanci dobré smlouvy a také je dodržovat," řekl. Dodal, že dozorčí rada si zřejmě vyžádá k věci potřebné podklady a prostuduje ji.