Zástupce těžařů Pavel Josefus je svými argumenty neuklidnil. Naopak několikahlasně místností znělo i slovo „lež". Zato potleskem ve středu vyprovázeli z písecké radnice krajského hejtmana Michala Haška. Ten totiž slíbil, že se nejen za obyvatele Moravského Písku, ale dalších šestapadesáti obcí postaví.

Jejich zastupitelstva hlasovala proti záměru těžby. „Pokud se krajská samospráva bude vyjadřovat k dalšímu procesnímu kroku, navrhnu negativní stanovisko. Prostě si vyberte jiný kraj," vzkázal na středeční debatě hejtman.

Zároveň nastínil další kroky v kauze. „Navrhnu krajské radě, a to už příští týden, abychom oficiálně jako kraj požádali ministra Brabce o přezkoumání celého procesu poslední EIA (posouzení vlivů na životní prostředí – pozn. redakce). Mám pochybnosti, jestli byla rozhodovaná objektivně a na základě správných podkladů," řekl Hašek. Jihomoravský kraj si také ve věci zajistí svůj nezávislý odborný posudek, který se bude týkat ochrany vodních zdrojů.

K tomu ještě doplnil, že osloví dopisem všechny poslance a senátory napříč politickým spektrem za Jihomoravský kraj a požádá je, aby se kvůli kladnému stanovisku k těžbě v oficiální žádosti obrátili na ministra životního prostředí. Ten by pak měl vysvětlit rozpor, že posouzení prošlo až napotřetí. Až poté, co se proces rozhodování po Zlínském kraji a Olomouci dostal nakonec do Prahy.

Právě tam totiž loni v březnu vyšel souhlas s těžbou, i když s osmapadesáti podmínkami. Mnohé z nich jsou ale podle vodařů i hygieniků neuskutečnitelné a nevymahatelné. Navíc možná rizika těžby pro zdroj podzemní vody, který se nachází mezi Moravským Písem a Uherským Ostrohem, potvrdil i Josef V. Datel, který zpracoval poslední posudek pro vodaře. „Vyzýváme k principu předběžné opatrnosti, jde o jedinečný vodní zdroj," upozornil Datel.

Hygienička Jaroslava Švarcová poukázala na to, že jde o pátou nejvýznamnější úpravnu podzemní vody v Česku. „Riziko kontaminace při povodních může být při otevření hladiny těžbou pro veřejné zdraví veliké," uvedla.

Podle zástupce investora při těžbě ale k zásadnímu nebo měřitelnému ovlivnění vodního zdroje nedojde.

těžba ve faktechkde: mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem
dobývací prostor: 50,1 ha
roční kapacita těžby: 200 000 tun
doba těžby: 16 let
dopravní napojení: účelovou cestou podél Nové Moravy k silnici I/54 Moravský Písek Veselí nad Moravou