Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

1.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

„Poslední dobou se snažím nad tím, co jím, víc přemýšlet. Přestože třeba na bůček asi nikdy nezanevřu, dávám si ho spíš výjimečně. Začal jsem víc jíst ryby i zeleninu. Myslel jsem, že to bude těžší, ale člověk si na takové stravování lehce zvykne. Zvlášť když na sobě začne pozorovat i nějaké změny. Nejen, že je mi celkově lépe, ale už jsem i zhubnul nějaké to kilo," byl spokojený třeba Vyškovan Michal Koutný. Připomněl, že by v regionu uvítal právě i víc provozoven, kde by zdravá jídla nabízeli.

Z 50 na tři sta porcí

Takzvané Fit menu nabízejí od loňského jara třeba ve vyškovském Gastrocentru. „Na začátku byl odběr okolo čtyřiceti až padesáti porcí denně. Uplynul rok a dnes už je to i tři sta porcí denně. Je to obrovský nárůst. K našemu překvapení se ve velkém přidali i muži. A to i ti, kteří manuálně pracují, třeba zedníci. Navíc se nejedná jen o výjimečné případy. Muži chtějí ochutnávat netradiční pokrmy, jako je například filet z mořské štiky s jogurtovým přelivem a teplou zeleninou nebo kanadský losos s citrónovou omáčkou," prohlásila za provozovnu Monika Švehlová.

Rostoucí zájem o zdravou výživu potvrdila i výživová poradkyně Karolina Hanáková. „Je to i ve spojitosti s tím, že se lidé se začínají víc věnovat i různým sportům. Když si dají lehké jídlo, cítí se dobře a můžou být víc aktivní," naznačila poradkyně.

Upozornila však, že pod pojmem zdravá a lehká strava si lidé stále představují pouze salát s kuřecími kousky. „Tak to ale není, jídlo musí splňovat určité výživové hodnoty. Důležité je, aby i příloha byla připravená určitým způsobem, třeba by rozhodně neměla být rozvařená. Když už mluvím o přílohách, připadá mi, že ve spoustě restaurací znají stále jenom rýži, brambory a těstoviny. Přitom je tak jednoduché je alespoň trochu namíchat a nabídnout tak třeba rýži s pohankou nebo brambory zapečené se zeleninou a vejcem – bez smetany," vyjmenovala verze příloh Hanáková s tím, že nevidí problém ani v Česku oblíbených omáčkách. „Ty však nemusí být klasicky zahuštěné, jdou připravit z rozmixované zeleniny," připomněla.

Třeba v Gastrocentru se takovým směrem snaží vydat. „V repertoáru jsme na začátku měli pouze studené salátové talíře, ale chybělo nám teplé nízkokalorické jídlo pro zimní měsíce. Mezi oblíbené pokrmy patří ryby, krůtí a králičí maso, ale i kuskus, tarhoňa, bramborovo-špenátové nebo mrkvové pyré," vyjmenovala Švehlová.

Zajímají se víc

Odlehčit svůj jídelníček můžou lidé občas i čistě vegetariánskými pokrmy. „Pořádám například kurzy vaření, kde učím lidi připravovat vegetariánská jídla a používat netradiční a čerstvé suroviny. Musím potvrdit, že se zájem o změnu a odlehčení jídelníčku opravdu postupně zvyšuje. Mými zákazníky však nejsou jen vegetariáni, těch striktních je spíš menšina. Přicházejí i lidé, kteří si dají také maso. Hitem začíná být i syrová strava," přiblížila třeba majitelka vegetariánské cateringové firmy Olga Marková.

Hanáková však z čistého vegetariánství nebo veganství úplně nadšená není. „Podle mě jde o extrémní směr. Pokud k němu někdo přistoupí, je nutné, aby dbal na dodávání některých aminokyselin, které jsou obsažené právě v živočišných produktech," zhodnotila s tím, že sama doporučuje i konzumaci mléčných výrobků.

Autor: Alena Grycová

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Setkání k zahájení senátní a komunální kampaně hnutí ANO za účasti předsedy hnutí Andreje Babiše a pražských kandidátů do zastupitelstva a Senátu proběhlo 1. září v Praze.
1 10

Kandidátky ANO: mandát nebude obhajovat třetina poslanců

Polárního ledu stále ubývá a tuleni pak nemají na čem ležet.
5

Na Arktidě ubývá led ve velkém. Každý rok zmizí kry větší než Česko

DOTYK.CZ

Film mladé české režisérky bojuje o studentského Oscara

/ VIDEO / Celkem osm let vznikal surrealistický krátký film režisérky Marie Dvořákové Kdo je kdo v mykologii. Film získal letos v srpnu ve Spojených státech nominaci na studentského Oscara. K jeho vzniku přispěla pozoruhodným způsobem i produkce Ridleyho Scotta.

Rodinným firmám se v Česku daří. Stále více investují do svého rozvoje

Rodinné firmy jsou ohledně budoucnosti optimistické a stále více investují do rozvoje svého podnikání. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos, který byl vyhotoven k příležitosti zahájení dalšího ročníku soutěže Rodinná firma roku. Podle tohoto průzkumu si malé firmy stále častěji berou investiční úvěry, přičemž u 62 procent firem, jež si tento druh úvěru vzaly, došlo k navýšení obratu či zisku o 15 procent.

Britští politici odsoudili Trumpa. Labouristé vyzvali ke zrušení jeho návštěvy

Britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že je důležité odsoudit krajně pravicové názory "kdekoli je slyšíme", když jí byla položena otázka ohledně reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa na střety ve Spojených státech.

Zabavení řidičských průkazů za alimenty se rozšíří. Hrozba je účinná

Exekutoři budou moci zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku. Poslaneckou novelu exekučního řádu dnes schválil Senát, nyní ji dostane k podpisu prezident. V současnosti mohou exekutoři pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení