VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Trend ve Vyškově? Spíš než bůček dušené maso a salát

Vyškovsko – V průběhu několika měsíců z padesáti na tři sta zdravých jídel denně. Zvyšující se zájem o lehkou stravu a čerstvé suroviny dokládá jediné. Spojení zdravý životní styl není cizí ani lidem z Vyškovska. Tvrdí to alespoň provozovatelé stravovacích zařízení. Řízek s bramborovým salátem nahrazují dušenou rybou dokonce i manuálně pracující muži. Důvody jsou různé. Zájem o své zdraví, ale i zvědavost a chuť objevovat něco nového.

1.6.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: čtk

„Poslední dobou se snažím nad tím, co jím, víc přemýšlet. Přestože třeba na bůček asi nikdy nezanevřu, dávám si ho spíš výjimečně. Začal jsem víc jíst ryby i zeleninu. Myslel jsem, že to bude těžší, ale člověk si na takové stravování lehce zvykne. Zvlášť když na sobě začne pozorovat i nějaké změny. Nejen, že je mi celkově lépe, ale už jsem i zhubnul nějaké to kilo," byl spokojený třeba Vyškovan Michal Koutný. Připomněl, že by v regionu uvítal právě i víc provozoven, kde by zdravá jídla nabízeli.

Z 50 na tři sta porcí

Takzvané Fit menu nabízejí od loňského jara třeba ve vyškovském Gastrocentru. „Na začátku byl odběr okolo čtyřiceti až padesáti porcí denně. Uplynul rok a dnes už je to i tři sta porcí denně. Je to obrovský nárůst. K našemu překvapení se ve velkém přidali i muži. A to i ti, kteří manuálně pracují, třeba zedníci. Navíc se nejedná jen o výjimečné případy. Muži chtějí ochutnávat netradiční pokrmy, jako je například filet z mořské štiky s jogurtovým přelivem a teplou zeleninou nebo kanadský losos s citrónovou omáčkou," prohlásila za provozovnu Monika Švehlová.

Rostoucí zájem o zdravou výživu potvrdila i výživová poradkyně Karolina Hanáková. „Je to i ve spojitosti s tím, že se lidé se začínají víc věnovat i různým sportům. Když si dají lehké jídlo, cítí se dobře a můžou být víc aktivní," naznačila poradkyně.

Upozornila však, že pod pojmem zdravá a lehká strava si lidé stále představují pouze salát s kuřecími kousky. „Tak to ale není, jídlo musí splňovat určité výživové hodnoty. Důležité je, aby i příloha byla připravená určitým způsobem, třeba by rozhodně neměla být rozvařená. Když už mluvím o přílohách, připadá mi, že ve spoustě restaurací znají stále jenom rýži, brambory a těstoviny. Přitom je tak jednoduché je alespoň trochu namíchat a nabídnout tak třeba rýži s pohankou nebo brambory zapečené se zeleninou a vejcem – bez smetany," vyjmenovala verze příloh Hanáková s tím, že nevidí problém ani v Česku oblíbených omáčkách. „Ty však nemusí být klasicky zahuštěné, jdou připravit z rozmixované zeleniny," připomněla.

Třeba v Gastrocentru se takovým směrem snaží vydat. „V repertoáru jsme na začátku měli pouze studené salátové talíře, ale chybělo nám teplé nízkokalorické jídlo pro zimní měsíce. Mezi oblíbené pokrmy patří ryby, krůtí a králičí maso, ale i kuskus, tarhoňa, bramborovo-špenátové nebo mrkvové pyré," vyjmenovala Švehlová.

Zajímají se víc

Odlehčit svůj jídelníček můžou lidé občas i čistě vegetariánskými pokrmy. „Pořádám například kurzy vaření, kde učím lidi připravovat vegetariánská jídla a používat netradiční a čerstvé suroviny. Musím potvrdit, že se zájem o změnu a odlehčení jídelníčku opravdu postupně zvyšuje. Mými zákazníky však nejsou jen vegetariáni, těch striktních je spíš menšina. Přicházejí i lidé, kteří si dají také maso. Hitem začíná být i syrová strava," přiblížila třeba majitelka vegetariánské cateringové firmy Olga Marková.

Hanáková však z čistého vegetariánství nebo veganství úplně nadšená není. „Podle mě jde o extrémní směr. Pokud k němu někdo přistoupí, je nutné, aby dbal na dodávání některých aminokyselin, které jsou obsažené právě v živočišných produktech," zhodnotila s tím, že sama doporučuje i konzumaci mléčných výrobků.

Autor: Alena Grycová

1.6.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Adriana Krnáčová.
1

Primátorka navrhne vládě změnu platových tarifů úředníků

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

AUTOMIX.CZ

PŘEHLEDNĚ: Proč se škodovky jmenují, jak se jmenují?

Od konce 80. let česká automobilka Škoda svoje modely označuje výhradně slovními názvy. Na začátku této éry byl samozřejmě Favorit.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies