Jak totiž vedoucí krajského odboru životního prostředí František Havíř v nedávném rozhodnutí zmínil, chybu udělal i vyškovský odbor životního prostředí. A to hned v několika bodech celého řízení. Například když loni uložil vysadit jako náhradu čtyřiašedesát listnatých stromů. „Postupoval proti zákonu o ochraně krajiny. Ten jasně říká, že rozhodnutí o náhradní výsadbě je vždy spjaté s rozhodnutím o povolení kácení. V tomto případě však takové povolení neexistuje," uvedl Havíř.

Že není možné uložit náhradní výsadbu dodatečně, podle něj městu připomnělo ministerstvo i kraj. „Vyškov to nerespektoval, čímž nedodržel právní předpisy," podotkl Havíř.

Samotné pokácení stromů pak krajský úřad označil za protiprávní a nelegální. „Dali nám za pravdu a naznali, že jde o podezření ze spáchání trestného činu," podotkl statutární zástupce občanského sdružení Zelený Vyškov, které se angažovalo už proti kácení, Ivan Novotný. Podle něj nejde jen o pokácené stromy ve vegetační době, ale i o to, že jich šlo k zemi o deset víc, než bylo povoleno.

Kácení se uskutečnilo na jaře 2014. Důvodem byla rekonstrukce volejbalových a stavba nových beachvolejbalových a tenisových kurtů. V povolení měla Správa uvedené termíny, kdy může stromy pokácet. Nicméně tuto podmínku nedodržela. Právě za to dostala od vyškovské radnice padesátitisícovou pokutu. „Následně jsme podali žádost o přezkum k ministerstvu životního prostředí a poté se věcí zabýval krajský úřad," připomněl Novotný.

Z toho, že se případ vrací i přes zaplacenou pokutu na začátek, byl ředitel Správy majetku města Vyškova Jaroslav Hastík zaskočený.

Věc považoval za uzavřenou. „Překvapilo nás, že se vrátila k novému projednání. Případ se táhne už dva roky a vůbec jsem netušil, že se k tomu bude někdo vracet," zmínil Hastík.

Věří, že jako trestný čin jednání Správy vyhodnoceno nebude. „Povolení bylo vydané, jen nebyl dodržený termín. Na kácení totiž byla vázaná výstavba sportoviště. Žádost o povolení jsme si dávali víc než rok dopředu. Kvůli odvoláním, která podával Zelený Vyškov, jsme ale nestihli první povolený termín. Museli bychom tedy čekat až do podzimu. Hrozilo, že se kurty nepostaví," zmínil Hastík.

Jak navíc podotkl, momentálně je už v kauze několik dezinformací. „Zdá se mi, že vyšší úředníci v tom mají trochu zmatek. K žádosti o kácení jsme měli vypracovanou mapku s označenými stromy. A dodnes není pořádek v tom, že byly dvě etapy kácení. Kdyby někdo přišel na místo, bylo by jednoznačné, o které stromy jde. Momentálně je ale situace zmatená. Nevím ani, k čemu se vrací ministerské rozhodnutí. Běžný člověk už se v tom ztrácí. Případ hodnotí bez místních znalostí," zmínil.

Vyškovská radnice se zatím k věci odmítla vyjádřit. „V této věci stále probíhá správní řízení. Vyjádříme se až po jeho skončení," řekl vedoucí odboru kanceláře starosty a tajemníka Stanislav Kolařík.