Olešnický starosta Zdeněk Peša je rád, že úpravy jsou už ve finále. První jednání o nich totiž začala podle Peši už v roce 2006. Postupně vypracovali projekt, zahájili výkupy pozemků, ale najednou se změnil majitel potoků. „Místo vodohospodářské správy se staly majitelem nově Lesy České republiky, které si nechaly vypracovat vlastní projekt, takže se příprava stavby protáhla," uvedl olešnický starosta Zdeněk Peša.

Roky také trvaly výkupy pozemků kolem Hodonínky, aby nový správce mohl s úpravou říčky začít. Předloni bylo vydáno stavební povolení a loni se začalo. Letos na podzim by měla investice za více než deset milionů na zhruba dvoukilometrovém úseku Hodonínky skončit. „Břehy zpevníme kamenem a v některých částech postavíme i zdi. Dno pokryjeme kamennými pásy a koryto rozšíříme, takže pojme více vody," popsal konkrétní práce vedoucí odboru vodního hospodářství z Lesů České republiky Tomáš Hofmeister.

Na úpravách koryta se částečně podílela také Olešnice. „Museli jsme přeložit některé inženýrské sítě," řekl olešnický starosta. Hodonínka se tak podle jeho slov po osmdesáti letech konečně vyčistí. Za tu dobu bylo na dně koryta až tři čtvrtě metru nánosů bahna, které způsobily, že se při prudkých deštích říčka několikrát vylila a zatopila okolí.

Vyčištění koryta proto vítají i tamní hasiči. „Doteď byla Hodonínka dimenzovaná na pětiletou vodu, nově to bude mnohem víc. Koryto snad pojme padesátiletou vodu," sdělil velitel jednotky olešnických dobrovolných hasičů Kamil Holek.

Olešnický starosta ovšem také upozornil, že přes Hodonínku si obyvatelé budují různé lávky a mostky. Ty tam ale nemají podle něj co dělat. Mohou totiž bránit protipovodňovým opatřením. O mostcích přes Hodonínku ví také Jakub Slavíček z Olešnice. „Lidé si je tam staví k přístupu ke svým zahrádkám, které mají za říčkou," vysvětlil Slavíček. Je také rád, že se úpravy koryta blíží ke konci, ale nelíbí se mu už kvalita provedení.

Budování zábran proti velké vodě a úpravy koryt potoků jsou v Olešnici už několik let běžnou záležitostí. Vedení města se tak rozhodlo reagovat na povodeň v roce 2002, při které voda vyplavila 150 domů a zahynuli při ní dva lidé. V té době už některé poldry v Olešnici také stály. Ty však povodňová vlna překonala, a tak se Olešničtí v dalších letech rozhodli hráze zvětšit.

Povodeň postihla Olešnici také před deseti lety, kdy už část nových hrází stála, čímž město částečně ochránila. Letošní úpravou Hodonínky jsou ale dlouholeté práce definitivně u konce. Od roku 2002 postupně vybudovali v Olešnici poldry a hráze kolem Veselského potoka, upravili polní cesty a mostky přes potoky, nakoupili hlásiče, které varují před náhlým zvedáním hladiny potoků, a nyní upraví koryto Hodonínky. „Celkem tyto úpravy vyšly na 90 milionů korun," prohlásil starosta Olešnice. Proti případné povodňové vlně by tak už měli být tamní obyvatelé dostatečně chráněni a voda už by neměla ve městě způsobit žádné škody.

Úpravy vodních děl ale v Olešnici ani tak neskončí. V současné době už mají na radnici zpracovaný projekt na odbahnění tamních rybníků, které by mělo vyjít na tři miliony korun. „Nyní žádáme o dotace," dodal starosta.

Proti velké vodě nebudují zábrany jenom v Olešnici. V Letovicích nebo Rájci-Jestřebí rozšířili v minulosti vodohospodáři koryto řeky Svitavy nebo postavili ochranné hráze. Zábrany proti nejméně dvacetileté vodě mají také ve Spešově.

MAREK OSOUCH