Třeba v Bučovicích budou úředníci lidem k dispozici jen v pondělí a úterý po Vánocích. „A to od osmi ráno do pěti večer, samozřejmě s polední přestávkou. Na Silvestra, Nový rok a ještě 2. ledna ale budeme mít zavřeno. Obyvatel, kteří si mezi svátky potřebují něco zařídit, je minimum. Provoz úřadu je tedy neekonomický, proto jsme se rozhodli zajistit ho tímto způsobem," odůvodnil bučovický tajemník Karel Měřínský.

Vzhledem k tomu, že si někteří pracovníci budou vybírat dovolenou, nebudou plně obsazené všechny odbory. „Ale po oba dny to bude zajištěné tak, že na každém bude minimálně jeden zaměstnanec. Lidé budou mít možnost vyplnit si žádosti nebo dostanou základní informace k problému, kvůli kterému přijdou," vysvětlil Měřínský.

kam za zábavou
O vánočních svátcích i po nich budou otevřené také některé vyškovské atrakce. Lidé budou mít možnost zabruslit si, zaplavat i nakrmit zvířata:

veřejné bruslení na zimním stadionu ve Vyškově
24. 12. -  13.00 – 15.00
26. 12. - 12.15 – 13.45
27. 12. - 12.30 – 14.30
28. 12. - 17.30 – 19.00

krytý plavecký areál vyškovského aquaparku
26. – 30. 12. - 8.00 – 21.00

Zoopark Vyškov
otevřeno denně - 8.00 – 16.00

zdroj: průzkum Deníku

Stejné to bude v Rousínově, kde ovšem kvůli dovoleným nebudou podle tajemnice Ludmily Havličkové otevřené všechny odbory. Naopak ve Vyškově budou pracovníci sedět na úřadě jak v pondělí a úterý po Vánocích, tak i na Silvestra. A to do jedenácti dopoledne.

Plánují inventuru

O dvě hodiny déle pak budou v poslední den v roce pracovat úředníci ve Slavkově, a to jako v Bučovicích bude minimálně jeden na každém odboru k zastižení. Vyškovské turistické informační centrum bude v tento den naopak zavřené úplně. O den dřív navíc plánuje inventuru. Lidé tak můžou přijít jen dopoledne.

Přístupná bude mezi svátky například i vyškovská pošta. V pondělí a úterý bude platit standardní otevírací doba, na Silvestra zavře v poledne. S uzamčenými dveřmi nebudou muset bojovat ani ti, které o Vánocích skolí nějaká nemoc, a budou si potřebovat vyzvednout léky. Lékárna vyškovské nemocnice sice bude ve svátky zavřená, lidé ovšem můžou využít služeb těch, které fungují v místních hypermarketech. „V běžné pracovní dny ale lidé můžou přijít podle klasické otevírací doby. Většinou si chodí pro antibiotika. Málokdy v této době přicházejí chronicky nemocní například pro léky na tlak. Spousta odborných lékařů má totiž dovolenou, takže lidé chodí k praktickým," vysvětlila vedoucí nemocniční lékárny Pavla Navrátilová.

Kdo nebude chtít vyrazit na úřad nebo poštu a bude zdravý jako rybka, může se vydat za kulturou. Vyškovské i bučovické muzeum bude také fungovat, ovšem rovněž s omezenou otevírací dobou. „Kolik dorazí návštěvníků, to si bohužel netroufnu odhadnout. Pamatuji doby, kdy jsem tady seděl i na Silvestra a lidé chodili. Letos v tento den budeme mít zavřeno. Dost záleží na atraktivitě výstavy. I v době mezi svátky bude přístupná ta s názvem Autíčka pro malé a velké kluky. Zatím na ni chodí většinou mateřské školy, ale myslím, že zaujme i tatínky. Tak se necháme překvapit," doufá v dobrou návštěvnost pracovník bučovického muzea, které bude otevřené od 26. do 28. a 30. prosince vždy mezi druhou a čtvrtou odpoledne, Jiří Setinský.

Muzeum Vyškovska pak své expozice zpřístupní jak 25., tak 26. prosince, a to od dvou do čtyř hodin odpoledne. „Rozhodně návštěvy muzea o svátcích nebývají nijak davové. Množství lidí je každý rok různé. Často jdou třeba na procházku a po cestě se zastaví i u nás. Toho, že máme otevřeno, využívají i ti, kteří nestihli nějakou výstavu zhlédnout. Některé totiž končí spolu s koncem roku, takže volají a ptají se. Nyní třeba na První světovou válku a Vyškov," přiblížila ředitelka muzea Monika Pelinková.