Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Základ dobré pálenky? Jedině kvalitní kvas, tvrdí v lysické pálenici

Lysice /REPORTÁŽ/ - Ze dveří pěstitelské pálenice v Lysicích se line omamná ovocná vůně. Její zaměstnanci mají v těchto dnech napilno. Stromy jsou totiž obsypané ovocem a nejeden zahrádkář ho místo do kompotů využije jako základ ovocné pálenky. Nyní v lysické pálenici vedou pálenky z mirabelek a rynglí.

18.9.2013
SDÍLEJ:

V pěstitelské pálenici v Lysicích mají v těchto dnech plné ruce práce.Foto: DENÍK/Eva Ondráčková

Letos v Lysicích pálení zahájili v polovině července. „Začali jsme třešněmi, těch bylo letos dost. Potom jsme začali pálit jablka a i meruňky letos byly," říká zaměstnanec pálenice Jaromír Fiala.

V těchto dnech v pálenici obslouží sedm až deset zákazníků denně. „Zákazník si k nám doveze v sudech kvas, kterému se říká máč. Ten nalijeme pomocí vývěvy do surovinového kotle a začne se pálit. Při sto stupních začne kondenzovat surový destilát. To je takzvané první pálení. Surový destilát se potom musí znovu přepálit a to je druhé pálení. Počáteční destilát, který začne vznikat, se musí oddělit, protože v něm jsou různé škodliviny. Potom už teče čistý destilát," popisuje proces pálení Fiala s tím, že vypálit ovocnou pálenku z jedné dávky trvá asi dvě a půl hodiny.

Kvalita výsledného produktu je podle majitele pálenice Františka Brodeckého závislá na tom, jak kvalitní byl máč. „Když není dobrý máč, nemůže být dobrá pálenka. Máč si doma připravuje zákazník. Ten my tady v pálenici už ovlivnit nemůžeme," říká Brodecký.

Kvalitu máče jde podle Fialy poznat po chuti. „Jestli je sladký nebo kyselý, to poznáte. Hotový ale je, až když je trošku nahořklý," vypráví Fiala.

Kvalita kvasu se podle Brodeckého projeví i v tom, kolik stupňů alkoholu má výsledný produkt. „Když stupně vyletí nahoru, třeba až k sedmdesátce, byl kvas kvalitní. Potom už stupně pomalu klesají. Nejlepší je pálenka, která má okolo dvaapadesáti stupňů. Té se říká rozmarýnka a každý si jí chce trochu nechat. Destilát potom smícháme dohromady a naléváme do nádob, které si zákazník přinese," popisuje.

V poslední době si podle něj občas lidé nosí i nádoby plastové. „Lihoviny by ale s plastem vůbec neměly přijít do styku. Uvolňují se z něho totiž škodlivé látky, které způsobují rakovinu," upozorňuje majitel pálenice.

Ačkoliv přesně před rokem v České republice vypukla metanolová aféra, zákazníci se metanolu nebojí. „Pálenka z vlastního ovoce má naopak tu výhodu, že její spotřebitel přesně zná její původ," říká Brodecký s tím, že pěstitelské pálenice podléhají nejrůznějším kontrolám.

Pravidelným zákazníkem lysické pálenice je například Jaromír Vaněk z Lysic. „Letos jsem pálil třešně a budu pálit ještě švestky. Každá pálenka má svá specifika a ta švestková je v Lysicích tradiční. Sběr ovoce do kvasu je každoročně tradiční záležitostí celé naší rodiny. V pálenici se naše snaha aspoň zúročí. Pálit chodím vždycky jen do lysické pálenice. Má mnohaletou tradici a její pracovníci jsou vždycky vstřícní," míní Vaněk.

Autor: Eva Ondráčková

18.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
18

Žilní roztok může být škodlivý. Musí zmizet z nemocnic

Americký torpédoborec byl schopen plout po srážce vlastní silou.

Americký torpédoborec se srazil s ropným tankerem. Deset námořníků se pohřešuje

Čechoslováci proti Čechoslovákům. V srpnu 1969 esenbáci mlátili a zatýkali spolu

Miroslav, odmala všude známý jako Kamil Černý, se narodil 16. listopadu 1950 v Praze do chudé, ale výrazně nekomunistické rodiny. Vyučil se jemným mechanikem a poté pracoval na stavbách. Už během učení se v něm probudil zájem o humanitní obory a výtvarné umění, a proto po večerech studoval gymnázium pro pracující. Na vysokoškolské studium mu ale po založení rodiny nezbýval čas ani energie.

Žena s výhodou. Svět řeší případ Semenyaová

Kam s ní, respektive kam s nimi? Na vypůjčenou otázku od klasika se hledá odpověď těžko. Zvláště když jde o docela choulostivou záležitost „ženskosti“. Na nedávném atletickém šampionátu se opět probírala Jihoafričanka Caster Semenyaová, ale i další atletky, které mají k zažitému ideálu něžného pohlaví daleko.

Trpké výročí. Připomínáme si 49 let od vpádu vojsk Varšavské smlouvy

Výročí 49 let od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa si dnes lidé připomenou na několika místech České republiky. Oběti okupace lidé uctí tradičně před budovou Českého rozhlasu na pražské Vinohradské třídě. Pietní akce se uskuteční také v Brně, v Liberci nebo na pražském Václavském náměstí u sochy sv. Václava, kde budou předčítána jména obětí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení