VYBERTE SI REGION

Základ dobré pálenky? Jedině kvalitní kvas, tvrdí v lysické pálenici

Lysice /REPORTÁŽ/ - Ze dveří pěstitelské pálenice v Lysicích se line omamná ovocná vůně. Její zaměstnanci mají v těchto dnech napilno. Stromy jsou totiž obsypané ovocem a nejeden zahrádkář ho místo do kompotů využije jako základ ovocné pálenky. Nyní v lysické pálenici vedou pálenky z mirabelek a rynglí.

18.9.2013
SDÍLEJ:

V pěstitelské pálenici v Lysicích mají v těchto dnech plné ruce práce.Foto: DENÍK/Eva Ondráčková

Letos v Lysicích pálení zahájili v polovině července. „Začali jsme třešněmi, těch bylo letos dost. Potom jsme začali pálit jablka a i meruňky letos byly," říká zaměstnanec pálenice Jaromír Fiala.

V těchto dnech v pálenici obslouží sedm až deset zákazníků denně. „Zákazník si k nám doveze v sudech kvas, kterému se říká máč. Ten nalijeme pomocí vývěvy do surovinového kotle a začne se pálit. Při sto stupních začne kondenzovat surový destilát. To je takzvané první pálení. Surový destilát se potom musí znovu přepálit a to je druhé pálení. Počáteční destilát, který začne vznikat, se musí oddělit, protože v něm jsou různé škodliviny. Potom už teče čistý destilát," popisuje proces pálení Fiala s tím, že vypálit ovocnou pálenku z jedné dávky trvá asi dvě a půl hodiny.

Kvalita výsledného produktu je podle majitele pálenice Františka Brodeckého závislá na tom, jak kvalitní byl máč. „Když není dobrý máč, nemůže být dobrá pálenka. Máč si doma připravuje zákazník. Ten my tady v pálenici už ovlivnit nemůžeme," říká Brodecký.

Kvalitu máče jde podle Fialy poznat po chuti. „Jestli je sladký nebo kyselý, to poznáte. Hotový ale je, až když je trošku nahořklý," vypráví Fiala.

Kvalita kvasu se podle Brodeckého projeví i v tom, kolik stupňů alkoholu má výsledný produkt. „Když stupně vyletí nahoru, třeba až k sedmdesátce, byl kvas kvalitní. Potom už stupně pomalu klesají. Nejlepší je pálenka, která má okolo dvaapadesáti stupňů. Té se říká rozmarýnka a každý si jí chce trochu nechat. Destilát potom smícháme dohromady a naléváme do nádob, které si zákazník přinese," popisuje.

V poslední době si podle něj občas lidé nosí i nádoby plastové. „Lihoviny by ale s plastem vůbec neměly přijít do styku. Uvolňují se z něho totiž škodlivé látky, které způsobují rakovinu," upozorňuje majitel pálenice.

Ačkoliv přesně před rokem v České republice vypukla metanolová aféra, zákazníci se metanolu nebojí. „Pálenka z vlastního ovoce má naopak tu výhodu, že její spotřebitel přesně zná její původ," říká Brodecký s tím, že pěstitelské pálenice podléhají nejrůznějším kontrolám.

Pravidelným zákazníkem lysické pálenice je například Jaromír Vaněk z Lysic. „Letos jsem pálil třešně a budu pálit ještě švestky. Každá pálenka má svá specifika a ta švestková je v Lysicích tradiční. Sběr ovoce do kvasu je každoročně tradiční záležitostí celé naší rodiny. V pálenici se naše snaha aspoň zúročí. Pálit chodím vždycky jen do lysické pálenice. Má mnohaletou tradici a její pracovníci jsou vždycky vstřícní," míní Vaněk.

Autor: Eva Ondráčková

18.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Šedesátiletá řidička smetla před semafory dítě, je těžce zraněné

Česká Třebová - Vážná nehoda se stala ještě za bílého dne uprostřed České Třebové. Auto zde srazilo dítě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies