Včelaři sčítají ztráty u Moravského Žižkova, v Lanžhotě, Břeclavi a v obcích na Mikulovsku. Poslední případ je z Březí. „Mimořádně jsme se kvůli tomu sešli. Jeden z kolegů přišel o nejkvalitnější včelstva, která měl," tvrdí Sekereš.

Krádeže podle něj souvisí ještě s loňskou zimou, která byla mimořádně mírná. Královny kladly neustále další vajíčka, jež napadají viry a paraziti. Ti zimu přežili a do té letošní stačili včelstva zdecimovat. Úhyny byly nejvíce patrné loni na podzim, kdy sešla asi třetina včelstev. Dnes už lze hovořit až o čtyřiceti procentech. „Někteří zůstali zcela bez včelstev. Je to smutné, ale bohužel jsou včelaři, kteří si nechtějí přiznat, že jim včelstva uhynula. Takže si je seženou někde jinde. Buď sami, nebo si na to někoho najmou," sdělil jednatel.

Organizovaná parta

Policisté se po sérii krádeží na místa s úly více zaměřují. Práci jim stěžuje, že často stojí na odlehlých místech. Chybí pak svědci a zloději mají na krádež více času. „Přesto žádáme obyvatele, aby byli více všímaví. Uvítáme poznatky na jakékoliv policejní služebně," uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Sekereš mluví také o organizovaných skupinách, které ke krádežím využívají nákladní auta s ramenem. „Na internetu pak zveřejní inzerát, že končí se včelařením a úly nabídnou k prodeji," poznamenal jednatel. Nelegálně si tak lze vydělat i desítky tisíc korun.

Zabezpečit včelstva před zloději je přitom téměř nemožné. Stejně jako je pojistit. Záleží pak na každém chovateli, zda si majetek odliší speciální značkou, díky níž by jej v případě opětovného nálezu mohl poznat. „Žádáme také včelaře, aby své úly častěji kontrolovali a popřípadě zvážili i pořízení zabezpečovacích prvků na ochranu majetku," zmínila Haraštová.

Jedním z řešení jsou fotopasti. Například na Znojemsku díky nim včelař přišel na to, že ho okrádá vlastní kolega. Sekereš ale tvrdí, že takový důkaz je při řešení případu neplatný. Přitom třeba strážníci využívají snímky z fotopastí jako regulérní důkaz. 
„V soukromých rukou to ale může být jinak," připustil mluvčí strážníků Zdeněk Novák.