VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vinaři sklízejí první hrozny. Sladké

Znojemsko - Patnáct set kilogramů jedné z nejranějších odrůd na Znojemsku, hroznů Solaris, sklidili vinaři z rodinného vinařství Pavel Matouš a Eliška Čeperová v Olbramovicích. Letošní sucho v místech, kde mají vinohrady, uspíšilo sklizeň této odrůdy až o dva týdny.

20.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto: Víno z kutnohorské viniceFoto: archiv Deníku

Hrozny jsou navíc velmi sladké. „Nepamatuji se, že by v těchto termínech bylo možné sbírat tak sladké hrozny. Už před týdnem jsme posbírali sedm set kilogramů hroznů odrůdy Solaris v sladkosti 18,8 stupně a v pondělí jsme sklidili stejné množství ve sladkosti dokonce 19,8 stupně, což jsou už přívlastková vína. Jde o německou šlechtěnou odrůdu, zaměřenou právě na tuto ranost," uvedl vinař Pavel Matouš.

Jak dodal, minulý týden hrozny vybírali. „Ve druhé várce jsme sebrali sto procent hroznů. Loni jsme sbírali jednadvacátého srpna. U nás je srážkový stín a od začátku roku chybí asi osmdesát milimetrů srážek. Proto réva dozrála dříve," doplnil Matouš.

Ostatní vinařství se na sběr hroznů teprve připravují. Vinaři z podniku Vinice Hnanice ve vinohradech Solaris nemají. „Odrůda, o které hovoří vinař Matouš, je novošlechtěnec, vyšlechtěný do české vinařské oblasti. Ve výsadbách je spíše výjimkou. Pokud hovoříme o raných odrůdách, jako je Muškát moravský, Irsai Oliver případně Děvín, tak tam cukernatost kolem devatenácti stupňů bude asi až v příštím týdnu," řekl vinař Evžen Kašpárek.

Jak dodal, sklízet začnou příští týden, pokud bude příznivé počasí. Hnaničtí vinaři pečují o vinice na dvou stech sedmdesáti hektarech.

Koncem příštího týdne chtějí vyrazit do vinohradů také vinaři ze Znovínu Znojmo. „První bude buď Muškát moravský, nebo Müller Thurgau. Tyto odrůdy máme na Hustopečsku a tam hrozny dozrávají trochu dříve. Také by mohlo být Veltlínské červené rané. Hrozny máme zdravé, srážky přišly ve správnou dobu. Aspoň se budou tvořit cukry," konstatoval ředitel společnosti Pavel Vajčner.

Vinaři z podniku Lahofer zatím uvažují jen o sběru odrůd pro burčák. „První hrozny budeme sbírat asi kolem osmého září. Je to tradičně kvůli Znojemskému historickému vinobraní. Bude to Irsai Oliver, Muškát moravský nebo Müller Thurgau. Moc raných odrůd nemáme. Potřebovali bychom, aby ještě trochu zapršelo, aby se hrozny nalévaly," nastínil vinař Jaroslav Chaloupecký.

Ještě dva týdny budou na sběr hroznů čekat vinaři v Lechovicích. „Nejranější odrůdou u nás je Irsai, ale i ten začneme sbírat asi až za čtrnáct dní. Vinohrady jsou zdravé, uvidíme, co s vinicemi ještě udělají deště. Důležitý je konec srpna a počátek září," zakončil sklepmistr Vinných sklepů Lechovice Roman Staněk s tím, že dnes obdělávají více než dvě stě hektarů vinic.

Autor: Dalibor Krutiš

20.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Výhled na České středohoří. Vzadu Milešovka
0 14

Obludné plány na zastavění vrcholu Milešovky šly k ledu

Co je nepřijatelné? Večerní emaily nebo zdrobněliny v doméně

Lidé často v elektronické komunikaci podceňují pravidla slušného chování. Ať se jedná o emaily, esemesky nebo internetové diskuse. Jak na úřední mail?

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

AUTOMIX.CZ

PŘEHLEDNĚ: Proč se škodovky jmenují, jak se jmenují?

Od konce 80. let česká automobilka Škoda svoje modely označuje výhradně slovními názvy. Na začátku této éry byl samozřejmě Favorit.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies