Takto kritický stav však neplatí pro celou vranovskou přehradu. Třeba na pláži jsou podmínky o hodně lepší. „U nás je to po celé léto vcelku bez větších problémů," uvedl ředitel vranovského kempu Pavel Svoboda.

Jeho slova potvrzují i tamní plavci. „Na to, že už je pomalu konec prázdnin, se mi zdá voda vcelku čistá. Koupu se tu celé léto a ještě jsem na sobě nezaznamenala alergickou reakci," vyjádřila se pravidelná návštěvnice vranovské pláže Eva Fialová.

Ani v ostatních přírodních koupalištích a nádržích Znojemska problém se sinicemi negraduje. „Hygiena u nás byla před pár dny. Obdrželi jsme hodnocení o nezávadné kvalitě vody. Ta sice není tak čerstvá, jako na začátku prázdnin, ale lidé se stále koupou," přiblížil provozní manažer z kempu na výrovické přehradě Jiří Rulf. Když ve Výrovicích naposledy hygiena měřila teplotu, rtuť teploměru tam přesahovala 25 stupňů.

Pokud si zájemci o osvěžení vyberou vémyslické přírodní koupaliště, ani tam neudělají chybu. „Kvalita vody je výborná. Neregistrujeme žádné sinice a voda není zelená," komentoval Pavel Caha. Na své si tu přijdou lidé, kteří mají rádi teplejší vodu. „Voda je momentálně vyhřátá na příjemných 25 stupňů," dodal.

A jak vlastně poznat, že už není voda v pořádku? „Sinice lze poznat podle zeleného zákalu. Jednotlivé kolonie jsou viditelné i pouhým okem," přiblížili krajští hygienici na webových stránkách.

Jestliže se člověk rozhodne koupat ve vodě, která sinice obsahuje, měl by poté udělat jistá opatření. „Pokud se přes upozornění rozhodnou ve vodě obsahující sinice koupat, doporučujeme se po vykoupání co nejdříve osprchovat čistou vodou," upozornili odborníci z krajské hygieny.

KLÁRA TESAŘOVÁ