Výlov na tři dny zvýší počet lidí několikanásobně. „Obec se díky tomu dostává do povědomí, ale přináší to také větší problémy s dopravou. Spousta obyvatel raději odjíždí. Dříve byly problémy větší, minulý rok se situace zlepšila. Kolapsu jsme se tak vyhnuli," pokračoval starosta.

I přes obavy z dopravních komplikací ale Ivaňští berou významnou rybářskou akci za tradiční součást podzimu. Mnozí patří mezi pravidelné návštěvníky. „Když jsme byly děti, chodily jsme každý rok. Na kolotoče a pak na rybu," vzpomněla například Jana Rozková, jež v obci vyrůstala.

JE TO NĚCO ZA NĚCO

Vrkoč přitahuje pozornost už několik dní před zahájením oficiálního programu. „Rybáři jsou tam celý týden, jen kolem toho není takový humbuk. My jsme chodili hlavně až na zábavu, ale taťka navštěvoval už dřívější zátahy, kdy tam nebylo tolik lidí. A co se týká aut, naše krajní ulice byla zcela zaskládaná, ale je to zkrátka něco za něco," sdělila Rozková.

Koho zajímá především práce rybářů, přivstane si. Po všechny tři dny se první zátahy uskuteční o půl osmé ráno. Akce potrvá vždy do čtvrté odpolední. Po tu dobu slibují představitelé Rybníkářství Pohořelice také prodejní trhy, gastronomický program či doprovodné zábavní akce. „Součástí výlovu je komentář, ukázky lovení různých druhů sladkovodních ryb či přehlídka těch trofejních," poznamenal ředitel rybníkářství Roman Osička.

Zatímco nyní se lidé chystají k Ivani, za necelý měsíc si mohou čerstvě chycenou rybu koupit také u Sedlece. Pracovníci z Rybářství Hodonín, které rybníky v Lednicko-valtickém areálu spravuje, tam chystá výlov Nesytu. Největší rybník na jižní Moravě si řekne o pozornost mezi 21. až 26. listopadem.

Cena vánočních kaprů zůstane letos podobná té loňské. Za kilo ryby bude nutné vytáhnout z peněženky přibližně osmdesát korun.

V minulých dnech a týdnech se rybáři objevili u rybníků Apollo a Hlohovecký.