VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Výnosy obilí jsou vyšší o tuny, zemědělci si pochvalují rekordní sklizeň

Vyškovsko – Oproti loňsku budou výnosy o dost horší. Dobré to letos nebude. Chyběl déšť. I takové věty pronášeli před časem zemědělci z Vyškovska, kteří se začínali smiřovat s tím, že letošní sklizeň se k lepším rokům nepřipíše. Žně jsou u konce a všechno je jinak. Sucho se nakonec sklizně příliš nedotklo. Výnosy jsou dokonce nadprůměrné.

14.8.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník/Fanta Michal

Jako třeba v Rousínově. „Za celou dobu, co pamatuji, máme rekordní výnos. A to osm tun z hektaru v pšenici, 6,7 tun v ječmeni a 4,6 tuny v hrášku. Navíc nás velmi těší, že vše je ve výborné kvalitě. Pěstujeme potravinářskou pšenici, ta je bez vady, takže se vejde do potravinářských kritérií. Také sladovnický ječmen má bezvadnou jakost," byl spokojený hlavní agronom rousínovského zemědělského družstva Pavel Julínek. I přesto, že jsou letos výnosy nad očekávání dobré, se domnívá, že to lidé v obchodech na svých peněženkách nepoznají.

Důvod k oslavám mají také ve společnosti Agria Nížkovice. Také tam láme sklizeň rekordy. Alespoň co se pšenice a ječmene týče. „Naopak u řepky jsme na slabším průměru. Pšenice jsme na hektar sklidili 7,3 tuny, ječmene 6,6 tuny a řepky 2,9 tuny. Pro porovnání: běžný průměr se u nás pohybuje u pšenice šest a půl tuny, u ječmene pět a řepky tři tuny," sdělil předseda nížkovických zemědělců Pavel Pásek.

O něco slabší byl podobně jako v Nížkovicích výnos řepky v okolí okresního města. „Rozhodl už podzim. Bylo mokro při setí a máme tak nevyrovnané porosty. Navíc tam, kde ji pěstujeme na slabších vysychavějších štěrkovitých a písčitých půdách, se podepsalo také horko," naznačil důvody předseda představenstva společnosti Agros Dědice Cyril Sigmund.

S podstatně větším žárem se navíc muselo vyrovnat pole u vyškovské Lhoty, které nedávno hořelo. „Příčinu zatím neznáme, ale naštěstí to dopadlo ještě dobře. Sláma byla na řádcích, takže hořelo po povrchu. Navíc jsme pak hned podmítli, takže se plameny na kvalitě půdy výrazně neprojeví," poznamenal předseda.

Sklizeň vyškovským zemědělcům narušily i další potíže. Dvakrát jim zahořel kombajn. „Praskly olejové tlakové hadice. Naštěstí se to vždy hned uhasilo, takže větší škody nevznikly. Nepočítám-li statisíce na opravu," dodal Sigmund, kterého momentálně víc než radost ze sklizně zaměstnávají otázky ohledně krmiva pro dojnice. „Vojtěška a jetel kvůli suchu nenarostly. Podobně jako kukuřice. Jestli nenaprší, očekávám naopak velký nedostatek ve výrobě krmiv. Tam bude problém," popsal nepříznivou situaci.

Sucho se podepisuje i podle nížkovického družstva. Narušilo totiž úrodu silážní kukuřice. „Pěstujeme ji pro naši bioplynovou stanici. Běžně silážujeme v září, nyní musíme už koncem tohoto týdne. Kukuřice zaschla, je ve špatné kvalitě a navíc je jí málo. Je to mizérie," posteskl si Pásek.

Konstatoval, že v současné době je na polích čeká diskování, podrývání a orba. „Větší zápřah než žně je ovšem právě silážování kukuřice. Musíme ji dostat z pole co nejdřív. Je totiž potřeba ji zpracovat najednou, takže pracujeme nepřetržitě," sdělil Pásek.

Na rozdíl od vyškovských zemědělců ti nížkovičtí letos problém s požáry obilí neměli. A také na rozdíl od loňského roku: tehdy jim plameny sežehly dva hektary pšenice. „V Kobeřicích nám nicméně hořelo strniště. O ztrátu i tak půjde. Následná péče spolkne větší náklady, navíc nám jde o organickou hmotu, která půdu zúrodňuje. Proto strniště zaoráváme. Popel je nám pochopitelně k ničemu," vysvětlil Pásek.

To krásenským rolníkům se letos plameny vyhnuly. „Musím říct, že mě u všech komodit, které pěstujeme, tedy pšenice, žita, ječmene i řepky, příjemně překvapilo, že i přes potíže s počasím vzešly dobře. I přesto, že zatím nemáme výnosy přesně vyčíslené, už nyní víme, že jsou mírně nadprůměrné. I kvalita je dobrá," pochvaloval si agronom družstva Kojál-Krásensko Vladislav Matuška.

Slušnou úrodu, srovnatelnou s loňským rokem, evidují i ve vyškovském Agrosu. „Na úrodných půdách byla dobrá, na těch kamenitých a písčitých pak o něco horší. Celkově bych si ale troufl říct, že co se týká obilovin, byla nadprůměrná. Čísla ale zatím neznám, na přesné sečtení ještě čekáme," uvedl Sigmund.

Autor: Alena Grycová

14.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rekreační areál Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku.
AKTUALIZOVÁNO
33 5

Audit Čapího hnízda ulítl na internet. Namočení Agrofertu nelze vyloučit

Majitel bezpečnostní agentury Ali 21 Alois Neuman.
EXKLUZIVNĚ
5 5

Přísné kontroly na koncertu? Lidé se diví, ale jde o jejich bezpečí, říká expert

Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

Každá událost přináší nejen opravdové hrdiny a oběti. Už od nepaměti se rodí nepraví hrdinové, vítězové a poražení. Titanic měl své nepravé přeživší i nepřeživší. Sociální sítě umožňují lhářům ucházet se o pozornost. Také výbuch sebevražedného atentátníka v Manchesteru už zrodil na internetu neexistující oběti.

VÍME PRVNÍ

Novým ministrem školství bude Stanislav Štech, náměstek Valachové

Nástupcem ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) bude její náměstek Stanislav Štech. Štech je profesorem psychologie a před angažmá v resortu školství působil jako prorektor Univerzity Karlovy. Před třemi lety za ČSSD neúspěšně kandidoval do Senátu. Premiér Bohuslav Sobotka bývalou ministryni pochválil s tím, že se zachovala zodpovědně.

Marmelády Jozefíny Růžičkové míří do farmářské prodejny i na královský stůl

Nejlepší marmelády na světě vaří podle aktuálního verdiktu porotců soutěže World's Original Marmalade Awards 2017 Jozefína Růžičková z Prachatic. 

Na Sicílii jednají státy G7. Venku je léto, v jednacím sále bude chladno

Všechno je jednou „poprvé". Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je toho tento týden „napoprvé" dost. První zahraniční cesta, první setkání s papežem, první jednání v NATO. Také setkání osmi světových ekonomických velmocí pod hlavičkou G7 je pro amerického politika první. Tentokrát se na něj vydal do Taorminy na Sicílii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies