Město také definitivně potvrdilo, že děti budou jezdit zdarma až do deseti let, ne pouze do šesti jako nyní. „Chceme rodiče motivovat, aby děti posílali do školy hromadnou dopravou a nevozili je autem," odůvodnil náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan.

Podle náměstka primátora Petra Hladíka také rodiče ušetří za dopravu na povinné kurzy plavání. „Projekt pro druháky a třeťáky startuje už příští rok," připomněl Hladík.

Změny v jízdném
• V elektronické podobě se budou prodávat krátkodobé předplacené jízdenky na 2 až 30 dní.
• Předplatné půjde koupit i pouze na 1 zónu.
• Návštěvníci akcí v zónách 100 a 101 si koupí jízdné na 24 hodin za 45 korun, platbu má na starost organizátor.
• Zpřehlední se pravidla pro přepravu jízdních kol.
• Nově budou jezdit zdarma děti až do 10 let, zatím mají hromadnou dopravu zadarmo jen do 6 let.

Zatím přitom dětská roční šalinkarta stojí 2375 korun. Rodiče dětí tak za čtyři roky jízdy zdarma ušetří téměř deset tisíc korun.

Od ledna se roční předplatné vyplatí v Brně i dospělým. Ale pouze pokud tam řádně platí za svoz komunálního odpadu. Jak už Brněnský deník Rovnost informoval, je to podmínka, kterou si město pro slevu stanovilo. „Do tří měsíců od zakoupení šalinkarty za plnou cenu se pak lidem, kteří na ni mají nárok, vrátí peníze na účet. Možná to půjde i rychleji, pro začátek ale počítáme s tím, že se administrativa protáhne," popsal postup náměstek brněnského primátora Martin Ander. Prodlevu odhadl na několik týdnů.

O slevu z 4750 na 3325 si zažádají nově cestující v internetovém obchodě, který kvůli prodeji spustí dopravní podnik. Jako identifikace u revizora poslouží platební karta. „Češi jsou v Evropě na špičce plateb bezkontaktními kartami, u sebe ji tak má téměř každý," uvedl při představení projektu Vít Prýgl z dopravního podniku.

Karty jsou podle něj nejbezpečnější varianta. „Navíc nejsou uživatelé závislí na distributorovi karty jako třeba Pražané s Opencard," doplnil.

Roční předplatné na hromadnou dopravu má nyní víc než dvacet tisíc Brňanů. Slevou jich chce město přilákat víc.