Problém s nezájmem studentů trápí třeba slavkovskou prodejnu Makovec. Podle její vedoucí Jany Janouškové je čím dál obtížnější sehnat výpomoc na léto. „Zřejmě se jim nechce pracovat. Mladí chodí raději k vodě. U nás by je čekalo prodávání a doplňování zboží," řekla s tím, že dovolené zaměstnanců ale situace neohrozí.

„Naštěstí se mi podařilo sehnat dost zájemců, takže i naši stálí pracovníci si můžou užít léta. Nicméně kdo by měl zájem o brigádu, stále je u nás možnost. Třeba i na jiné prodejně," lákala vedoucí.

Problém vnímají i supermarkety. Úbytek brigádníků hlásí třeba vyškovský Lidl. „Letos jich určitě máme méně než loni. Ale je to také tím, že aktuálně máme víc zaměstnanců na hlavní pracovní poměr. Takže dočasná výpomoc nyní ani není nutná," zmínila vedoucí vyškovské prodejny Eva Svobodová.

Zájem ze strany studentů se oproti loňsku nezvýšil ani ve vyškovském Tescu, jak potvrdil mluvčí řetězce Václav Koukolíček. Stejně jako v Lidlu jsou radši, když práci vykonávají stálí zaměstnanci. Nicméně uznává, že brigádníci jsou hlavně přes prázdniny nepostradatelnou součástí. „Nejen v létě, ale i o Vánocích a Velikonocích. Pro letošní rok jsme vybírali ze stejného počtu zájemců jako třeba loni a všechny pozice máme nyní obsazené. Ale na podzim budeme muset vypsat nová výběrová řízení," poznamenal Koukolíček.

Někteří brigádníci totiž od září nemůžou pokračovat. V Tescu ale chtějí spíš takové, kteří můžou vypomáhat po celý rok. „S dlouhodobou brigádou nabízíme zájemcům i možnost výběru doby, kdy budou docházet. Brigádníci u nás většinou dělají na dohodu o provedení práce, která je pro ně z hlediska odvodů a dalších nákladů nejvýhodnější," dodal mluvčí.

Menší zájem o brigády pozorují i pracovní agentury. Některé mluví až o třicetiprocentním poklesu.

A pociťují to podle nich hlavně firmy nabízející nepříliš žádané pozice. „V dřívějších letech se zaměstnavatelům dařilo zaplnit mezery téměř vždy. Nyní musí nabízet vyšší mzdu. Výhodné nabídky mizí, horší zůstávají. Poptávka ze strany studentů je letos určitě nižší, viděla bych to přibližně o pětadvacet až třicet procent," odhadovala konzultantka personální agentury Axial Veronika Čechová.

Obtíže se sháněním brigády tak nyní studenti, kteří si chtějí přes léto přivydělat, skoro neznají. Třeba jako dívka prodávající zmrzlinu v podniku u vyškovského Masarykova náměstí. „Místo mi doporučila kamarádka. Je tady příjemné prostředí a práce je nenáročná. Chodím sem od doby, kdy se kavárna nově otevřela. Sice jen přes léto, ale jako brigáda je to ideální. Letos jsem ani neuvažovala, že bych se poohlížela po něčem jiném," svěřila se studentka.

O nabídce práce se nicméně studenti můžou dozvědět také ve školách, které navštěvují. Některé totiž spolupracují s úřadem práce.

NEZAMĚSTNANOST KLESÁ

Ten jim posílá nabídky nejen pro absolventy, ale i studenty nižších ročníků. „Praktické rady se mladí lidé dozvídají například také v rámci informačních a poradenských středisek nebo na burzách práce, které pořádáme po celé republice," připomněla mluvčí instituce Kateřina Beránková.

Podle statistik úřadu práce opět klesla celková nezaměstnanost, na Vyškovsku oproti minulému měsíci o dvě a půl procenta.

Region se tak řadí do přesného průměru. „Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a také sezonní práce, které jsou v plném proudu. Zejména ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství. Zároveň se rozběhla turistická sezona," shrnula generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.