„Příprava je v restituční kauze náročná. Kromě rodové hrobky žádá žaloba vydání dalších šesti objektů a zhruba 200 pozemků," uvedl soudce. Přestože Dietrichsteinová podala žalobu k soudu v květnu 2010, stále se shromažďují písemnosti k nemovitostem.

Soudce připustil, že zdržení způsobuje i to, že je zavalen dalšími spisy, kterých ročně vyřídí asi tisíc. Zdůraznil, že čekání na zahájení jednání dva až tři roky u žalob je běžné. Již nyní má všechny jednací termíny až do dubna 2014 obsazené.

Žaloba Dietrichsteinové podle starosty Mikulova Rostislava Koštiala (ODS) zabrzdila rozvoj města. Řekl to již dříve s tím, že některé stavební projekty se kvůli vlastnictví pozemků zastavily. Jde například o výstavbu tenisových kurtů.

Dietrichsteinové patřili po staletí k nejvýznamnějším rodům na Moravě. Proto je také soupis majetku, který požaduje jejich přímý potomek Mercedes Dietrichsteinová po městě zpět, obsáhlý. Trvale žije v Argentině a do vlasti se vrací zřídka.

Už v minulosti žádala vydání části majetku, nikoli však po městu, ale po státu. S touto žalobou, žádající vydání zámku v Mikulově nebo Kozího hrádku, ale neuspěla. Klas ji zhruba před čtyřmi lety zamítl jako nedůvodnou. Dietrichsteinová se proti tomu odvolala ke Krajskému soudu v Brně. Soud jí nevyhověl.

Poté vznesla Dietrichsteinová nárok také na majetek Mikulova. Přestože v první kauze neuspěla, nemusí se verdikt opakovat.

Otec Mercedes Alexandr Dietrichstein (1899 až 1964) přišel po válce o rodový majetek na základě Benešových dekretů. Podle jeho dcery se tak stalo nezákonně. Břeclavský soud jí v minulosti nevyhověl. Dospěl k závěru, že konfiskace byla oprávněná. Dosud se vedou spory o tom, zda byl, či nebyl Dietrichstein členem nacistických organizací Sudetoněmecké strany (SdP).