Ve studni má zoufalý nedostatek vody. „Zjišťovala jsem i u sousedů, jestli jsou na tom stejně. Jediná nejsem," prohlásila žena.

Sousedka Marie Boudová její slova potvrzuje. „Normálně máme ve sklepě a v kotelně vodu. Drží se v místnostech dlouhodobě, nyní je v nich sucho. Překvapilo mě to. Pokud není voda ve sklepě, studna na tom bude stejně," poznamenala Boudová.

Zdroj spravují Vodovody a kanalizace Vyškov. Ředitel společnosti Vladimír Kramář zatím o žádné stížnosti neslyšel, stav ho ale nepřekvapuje. „V oblasti jsme pokles nezaznamenali. Nicméně právě u studen se nedostatek projeví nejdřív, protože nejsou tak hluboké, jako jsou ty naše," zmínil.

Navíc obyvatelé čerpají z pramene přímo ve vesnici. „Zatímco my máme vodojem v jiném údolí, ve kterém je přece jen vody víc," sdělil Kramář.

Stav, který v Málkovicích nastal, ho nicméně nepřekvapuje. „Dva roky po sobě nebyl žádný sníh, deště je málo. Tím dochází k vyčerpání pramene a poklesu hladiny ve studnách. Pokud bude počasí v podobném duchu, je možné, že budeme muset v druhé polovině roku udělat opatření, která zabrání nedostatku pitné vody," upozornil Kramář.

Obyvatele nechce strašit, ovšem ani mírnit rizika. „Situace je taková, jaká je. Problém s nedostatkem spodní vody je dlouhodobý. To, že jednou za čas zaprší, spodní prameny nenaplní," zdůraznil ředitel.

Málkovický pramen je podle něj dlouhodobě slabý. „Že nestačí, pochopitelně víme. Pokud se v obci konaly třeba dvě větší akce, pokles jsme zaznamenali. Proto chystáme investici, při které chceme napojit Málkovice i další vesnice na vyškovský vodovod. Je stabilní a má i lepší kvalitu. U málkovického zdroje máme občas právě s kvalitou problém," uvedl Kramář.

Ve Vážanech, kde mají také jeden z menších zdrojů vody, zatím potíže nepociťují. „Nikdo nepřišel, že by ve studni neměl vodu. Ale může se to změnit," sdělil starosta Vážan Zdeněk Ďuriník.

Kromě Moravských Málkovic a Vážan se na vyškovský vodovod připojí i další vesnice. „Jde o Švábenice, Dětkovice a Prusy-Boškůvky. Mají podzemní prameny, ze kterých čerpají pitnou vodu. Pokud půjde všechno dobře, napojení je v plánu v roce 2018. Máme hotové pozemkové úpravy a finišujeme s dokumentací," oznámil Kramář.

Podle něj se Málkovičtí zatím nemusejí obávat, že by přišli o pitnou vodu. „Zdroj sice zásobuje celou vesnici, my jsme ale pokles zatím nezaznamenali," řekl ředitel.

Ani ve Švábenicích letos ještě neslyšeli od lidí zprávy o tom, že by měli problém se studnami. „Zatím se ke mně nic nedoneslo. Napojení na novou větev vyškovského vodovodu ale velmi vítáme. Doufám, že díky novému posílení zdroje potíže nebudou," poznamenal švábenický starosta Josef Kubík.

Lidé by ovšem podle něj měli začít nad pitnou vodou úplně jinak uvažovat. „Moc lidí si neuvědomuje, že voda tady nemusí být vždy v takovém množství. Neumějí s ní hospodařit. Obávám se, že pitná voda bude v brzké budoucnosti vzácnost," zdůraznil starosta.