Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelený čtvrtek: pivo změní barvu díky bylinám i sirupu

Brno /ANKETA/ – Z tradiční zlatavé barvy na zelenou se tento týden zbarvuje pivo v půllitrech Brňanů. Zatímco křesťané si na Zelený čtvrtek připomínají Ježíšovu poslední večeři s apoštoly, někteří nevěřící ho oslaví především dobrým nápojem. Brněnské pivovary lákají na netradiční velikonoční speciály a očekávají velký zájem. Další příležitost totiž budou mít pivaři až za rok.

23.3.2016
SDÍLEJ:

Zelený čtvrtek je den, kdy mohou pivaři ochutnat třináctistupňové zelené pivo brněnského pivovaru Starobrno.Foto: DENÍK/Drahomír Stulír

Novodobou tradici vařit na Zelený čtvrtek zelený pivní speciál zahájil před deseti lety největší brněnský pivovar Starobrno. Jeho sládci na čtvrtek připravili přes čtyři a půl tisíce hektolitrů třináctistupňového nápoje. Přidávají do něj zvláštní bylinný výluh, který má tajné složení a pivu spolu s likérem dodává specifickou chuť a brčálovou barvu. „Speciální součást piva sládci připravují ze tří druhů bylin. Jediná přísada, která není tajná, je kopřiva dvoudomá," uvedla Ludmila Čechová ze společnosti Heineken. Firmě pivovar patří.

Vedení Starobrna uspořádá ve čtvrtek také speciální vizuální akci. Po setmění se totiž zeleně rozzáří jedna z brněnských dominant hrad Špilberk. „Chtěli jsme, aby v Brně na Zelený čtvrtek vzniklo něco jedinečného a zelenalo se celé Brno," vysvětlila manažerka značky Starobrno Zdenka Mindlová.

Velikonoční třináctistupňový speciál načepuje také parní pivovar Petr Hauskrecht. Pivo nazvané Marcen má na rozdíl od zeleného starobrněnského konkurenta jantarovou barvu. „Má totiž vzor v pivu Märzenbier, které se ve středověkém Bavorsku vařilo jako poslední před svátkem svatého Jiří připadajícím na čtyřiadvacátého dubna," vysvětlil sládek a spolumajitel pivovaru Hauskrecht.

Doplnil, že pivo má vůni kandovaného cukru a chuť karamelu. V prodeji bude nejenom točené, ale také ve skle a plastové lahvi.Lahvové i točené velikonoční pivo připravili také v žebětínském minipivovaru U Richarda. „Uvařili jsme okolo dvou tisíc litrů polotmavého žitňáku jedenáctky. Loni jsme to zkusili poprvé, mělo to úspěch, takže jsme letos zvolili stejnou recepturu," podotkl sládek Milan Trávníček.

Do piva přidává žitný slad, který pivu dodává specifickou chuť. Kdo ve čtvrtek nestihne speciální nepasterizované a nefiltrované pivo ochutnat, nemusí zoufat. Sládek předpokládá, že pivo budou čepovat až do pondělka.

Velikonočním pivem přivítají hosty i v Pivovaru Magistr. „Pivo mícháme z klasické dvanáctky tak, že do něj přidáváme speciální sirup. Můžeme ho tak doplňovat podle poptávky," popsal sládek Jan Svoboda. Dodal, že zelené pivo připravují už od založení pivovaru před pěti lety a u hostů je velmi oblíbené.

Kromě pivařů se na zítřek mohou těšit i příznivci dobrého jídla. Například kulturní a vzdělávací středisko Brna-středu jako součást velikonočních slavností přichystalo tradiční pokrm. „Na náměstí Svobody budeme podávat špenátovou polévku s krutony. Tradici se špenátem dodržujeme už sedm let," vysvětlila za organizátory Adéla Jelínková. Tým uvaří šedesát porcí, což je podle Jelínkové ideální počet pro uspokojení zájmu.

VĚRA SYCHROVÁ
MARTIN VÉRTEŠI

Autor: Redakce

Dáte si zelené pivo?

ANO

49 %

NE

51 %

Hlasovalo: 442

Anketa byla ukončena

23.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Koncert Robbieho Williamse, Letňany, 19.8.2017
8

RECENZE: Showman Robbie Williams zaměstnal manželku, tatínka i snoubence

Grace Mugabeová a Robert Mugabe
4

Mugabeová získala imunitu, Jižní Afrika přerušila letecké spojení

Dýmkař Krška: Dělám pocitové dýmky. Řídím se hlavně kresbou dřeva

Výrobě dýmek se Karel Krška z Drnovic věnuje už sedmadvacet let. I po takové době nepovažuje jejich vyřezávání za rutinu. „Každý kousek je originál. Vše dělám ručně a každý kus dřeva mě jinak inspiruje. Možná proto mě práce pořád baví,“ pochvaluje si devětačtyřicetiletý muž.

První burčák je v prodeji. Jak poznat ten pravý? Zákazník nemá šanci, říká vinař

/ANKETA/ - Hrozny už pomalu dozrávají a s blížícím se vinobraním začíná i burčáková sezóna. Zatímco někteří vinaři čekají s výrobou burčáku na začátek září, jiní už prodávají.

Libanon a Sýrie zahájily ofenzivu, chtějí vyčistit hranice od islamistů

Hnutí Hizballáh spojilo své síly se syrskými vládními jednotkami s cílem zbavit pohraniční oblasti posledních bojovníků Islámského státu. Libanonskou armádu v této operaci podporují i Američané.

Z kauzy uplácení se někteří stíhaní lékaři mohou vyplatit

V kauze údajného uplácení lékařů ze strany distributorů léků policie obvinila zhruba 200 lidí. Někteří z doktorů se mohou stíhání vyhnout, pokud zaplatí jedenapůlnásobek přijatých úplatků na odškodnění obětí trestných činů. Naopak část distributorů policie stíhá jako organizovanou zločineckou skupinu. Hrozí jim přísnější tresty, a to dva až deset let vězení.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení