VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zelí jako víno. V Pohořelicích koštovali přes sto vzorků kysaného

Pohořelice /REPORTÁŽ/ – Tři muži se sklánějí nad jednou sklenicí. Čuchají k jejímu obsahu a kroutí obličeje ve výrazu nespokojenosti. Neuspokojuje je ani chuť. Cosi píší do připravených listů a sklenici nechávají odnést. Znamená to špatnou zprávu pro člověka, který se rozhodl s další stovkou lidí změřit síly ve vlastnoruční výrobě kysaného zelí. Je sobota odpoledne a porotci tradičního Pohořelického ZeloFestu jsou nesmlouvaví.

1.2.2015
SDÍLEJ:

V Pohořelicích koštovali přes sto vzorků kysaného zelí.Foto: DENÍK/Attila Racek

Že se děje něco neobvyklého, je pár minut po druhé odpoledne znát už v okolí radnice, v jejímž sále se ZeloFest koná. Míří k ní lidé po dvojicích i ve skupinách, další skupinky postávají před vchodem. Že je na slavnosti plně věnované zelí, je jasné každému, kdo do něj vkročí. Už v předsálí se šatnou se totiž line charakteristická vůně. „Voní to tu opravdu hezky. I když asi vůni zelí nemusí mít každý v oblibě," usmívá se Tomáš Červený. Na akci je poprvé, nalákali jej pohořeličtí příbuzní.

Právě ještě v předsálí si lidé mohou koupit občerstvení, včetně levného segedínského guláše. Naproti bufetu se pak usídlil malý stánek s kozími sýry.

Přímo v sále vítá všechny příchozí jeden z pořadatelů Tomáš Hubáček. „Přispějte dobrovolně. A ochutnejte," lá­ká.

Kromě velké sklenice s penězi jsou na stole před ním také desítky talířů s pečivem. „Všechno je ze zelí. Základ jsou zelňáky. Tedy něco jako bramboráky, ale ze zelí. Vyrábějí je manželky i manželky příznivců. Je v nich samozřejmě kvůli nám chlapům i uzené," usmívá se.

Vedle zelňáků ale na talířcích lákají pohled jedlíků také třeba zelné pirožky či štrúdl. Nebo kotel se zelnou polévkou. Tu věnovalo učiliště ve Cvrčovicích, stejně jako dort pro vítěze ve tvaru hlávky zelí.

Hubáček nabízí také ochutnat víno a při pohárku se rozpovídává o vzniku akce. „Všechno začalo, když se čtyři fotři pohádali, kdo má nejlepší kysané zelí. První košt byl v hospodě pod televizí se dvanácti vzorky. A pak to bylo stále větší a větší. Teď je tu tisíc lidí," trochu přehání.

Jeho slova mírní další z pořadatelů Miroslav Lukeš. „Je tu kolem tří set lidí. A 110 vzorků. Bývá jich ale 130, měli jsme i 160," vypočítává.

V sále mezitím předvádějí umění malé mažoretky, dětský folklórní soubor Rozmarýnek či soubor tanců country Novoveská Štístka. Jedna jeho část je ovšem věnovaná stolům. U pěti z nich sedí porotci. Sklenice zelí jim na stůl přenáší z velkých železných polic jedna z pořadatelek.

Porotci hodnotí zelí podobně, jako se hodnotí víno. Sklenici nejdříve zkontrolují pohledem, pak k ní čuchnou a potom vidličkou naberou malý vzorek k ochutnání. „Co s tím? Barva a vůně je dobrá, v chuti je ale cítit něco jako olej," říká předseda jednoho ze stolů Lubomír Panáček. S kolegy se shoduje na hodnotě 17,5 bodu.

To je o dost méně v porovnání s takzvaným nultým vzorkem, který vznik smícháním deseti sklenic kysaného zelí a všichni porotci v sále se shodli na 18,4 bodech. „Do finále, kde hodnotí předsedové, postupují všechny vzorky, které jsou lepší, než nulový," podotýká Panáček.

To už ale na stole přistává další sklenice. Bohužel. „To je úplně měkké," rozpačitě prohrabuje zelnou hmotu porotkyně Dana Hlavinková.

Předseda Panáček špatný dojem potvrzuje. „Má to všechny chutě, jen ne zelí. Celkový dojem je špatný," vynáší ortel kolem pouhých patnácti bodů.

Další ze vzorků je na tom o mnoho lépe. „Dal bych trochu více soli, ale je to dobré. A přicházím mu na chuť čím dál tím víc," hodnotí třetí z porotců u tohoto stolu Jiří Gončár. Zelí nakonec jako jedno z mála do finále postupuje. „Loni byly vzorky o něco lepší," konstatuje Panáček.

Ne všichni ale koštují zelí. Hodně návštěvníků si povídá u piva nebo vína a u toho sledují kulturní vystoupení. Dětské soubory právě nahrazuje krojovaná cimbálová muzika Ponava a hodnocení vzorků pomalu končí.

Že se lidé dobře baví je znát také na talířích se specialitami ze zelí. Talíř tam totiž zůstává už jen jediný. „Dámy, dejte si, je poslední a další nebude," volá Hubáček.

A dodává, že hlavní je v tento den zábava. „Je potřeba vše hodit za hlavu a bavit se. Atmosféra tu je fantastická," směje se.

Autor: Petr Jeřábek

1.2.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čistírna odpadních vod na Císařském ostrově v Praze.

Dejvice i Letnou trápí zápach. Může za to čistírna odpadních vod

Vlakové nádraží v Brně-Židenicích.
18

Dopravní uzel? Židenické nádraží může převzít část vlaků z přetíženého hlavního

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Mizerná. Tak označil letošní sklizeň ozimého ječmene předseda Okresní agrární komory na Břeclavsku Antonín Osička. V okrese odhaduje kvůli velkému suchu propad v průměru o čtyřicet procent. „Máme posečených asi padesát hektarů a výnos se pohybuje mezi dvěma a třemi tunami na hektar. U jarních ječmenů to nebude lepší. A podobně špatné to bude i u pšenice. Obilí nedozrálo a uschlo," řekl Osička s tím, že loni byl v okrese průměrný výnos ozimého ječmene 5,1 tuny na hektar.

Pohledem Stanislava Šulce: Kouzelný bankomat

Bankomat slaví abrahámoviny. Podle různých anket jde o jeden z nejdůležitějších vynálezů minulého století a dodejme, že také jeden z nejkouzelnějších. Krom toho, že definitivně odtrhnul člověka od nutnosti mít peníze doma ve štrozoku, kouzelný je také proto, že se za těch pět desítek let takřka nezměnil.

Česko zasáhly kybernetické útoky, původci požadují výkupné

Aktuální vlna kybernetických útoků, jejichž původci požadují výkupné za odšifrování napadených zařízení, postihla i Česko. Aktuálně je země podle antivirové společnosti Eset devátým nejvíce zasaženým státem. Útoky, které odpoledne postihly Ukrajinu, se začaly šířit do dalších zemí. Antivirová firma Kaspersky Lab zatím celosvětově zaznamenala zhruba 2000 napadených uživatelů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies