Tu měli její rodiče několik let skrývat před okolím. Podle vyšetřovatelů je ale všechno jinak. „Na základě rozsáhlého několikaměsíčního šetření, shromážděním svědeckých výpovědí a na podkladě množství znaleckých posudků se podezření neprokázalo. Kriminalisté zároveň nezjistili spáchání ani jiného trestného činu, například zbavení osobní svobody, a to ani ve vztahu k jiným členům a příslušníkům rodiny," potvrdila mluvčí vyškovské policie Iva Šebková.

Žena se podle znaleckých posudků sama bránila mezilidskému kontaktu. „Šetřením bylo potvrzeno, že žena se sama vyhýbala lidem, dobrovolně se zavírala doma a vybudovala si sociální fóbii," podotkla Šebková.

Podle psychologů je neurotická porucha doprovázená úzkostí, která pramení z negativních očekávání vlastního selhání. „Jak bude člověk trpící sociofobií fungovat, se těžko hodnotí. Ke každému je potřeba přistupovat individuálně," připomněl vyškovský psycholog Jaroslav Skalička.

Třiatřicetiletá žena se podle závěrů policie bránila práci nebo návštěvám lékařů. „Neměla zájem o praktické věci života jako výdělek, placení pojištění nebo lékařskou péči a naopak očekávala pomoc od nejbližšího okolí. Pokud se jí této pomoci nedostalo, své okolí za to obviňovala a kritizovala," upozornila policejní mluvčí.

Červencová přítomnost policie obcí otřásla, hned se vesnicí rozběhly nejrůznější fámy. „Nevím, co k tomu říct. Počkám si na vyjádření policie, s kterou jsem byl celou dobu v kontaktu a spolupracoval s ní," řekl pouze starosta obce Miroslav Přikryl.