VYBERTE SI REGION

Velikonoční věnec

recept zaslala Anna Vacková, České Budějovice

8.3.2012
SDÍLEJ:

jarní receptyFoto: Bürgerová

Ingredience:
1/4 l mléka, 40 g droždí,

50 g moučkového cukru

l lžíce hladké mouky, 500g polohrubé mouky

sůl, 3 žloutky, l lžíce citronové šťávy

100 g rozpuštěného másla, tuk na plech, vejce na potření.

Nádivka:
200 g strouhaných vlašských ořechů, 200 g strouhané čokolády, 100 g moučkového cukru, 3 vejce.

Postup:

Z mléka, droždí, moučkového cukru a mouky zaděláme kvásek. V míse ke kvásku přidáme mouku, cukr, sůl /2x do prstů/, žloutky, citronovou šťávu a rozpuštěné máslo, vypracujeme těsto a necháme je vykynout.
Na vále rozdělíme těsto na tři stejné části. Každou část vyválíme na obdélníkovou placku a potřeme nádivkou, kterou připravíme smícháním uvedených ingrediencí. Stočíme jako rolády o průměru asi 6-7 cm.
Ze tří rolád opatrně spleteme velecop, který na plechu stočíme do věnce. V místě spojení dávám na chvíli do trouby dvě uvařená vajíčka, aby se udělal dolík na kraslice. Věnec potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme zvolna, většinou přikrývám pečícím papírem, aby se věnec dobře propekl, ale na povrchu nepřipálil.
Po upečení přendám věnec na ošatku po babičce, doprostřed postavím petrklíč, do dolíků dám 2 nazdobené kraslice a v místě spoje uvážu velikonoční mašli.
Tento věnec je krásnou velikonoční ozdobou a na Velikonoční pondělí skvělou dobrotou. Díky náplni zůstane vláčný několik dnů, ale toto nemám vyzkoušené, protože většinou se věnec "nedožije" pondělního večera.

Rada nakonec. Stejný recept používám na Vánoce, jen cop netvaruji do věnce, ale nechám ho jako vánočku. Z uvedeného množství ingrediencí je jedna opravdu velká vánočka a nebo 2 malé, pokud si těsto rozdělím ne na 3, ale na 6 dílů.

Autor: Kristýna Bürgerová

8.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Bída přišla na pálenice. Ovoce na jaře pomrzlo

Tradice je znát. Zatímco na Uherskohradišťsku je 38 palíren, v Praze není ani jedna.

Pamlsková vyhláška? Nesmysl, shodují se ředitelé škol na Mělnicku

Mělnicko - Takzvaná pamlsková vyhláška, která od 1. ledna 2017 zakazuje v základních školách prodávat výrobky s příliš vysokým obsahem soli, cukrů a tuků, možná zruší mnohé školní bufety a kiosky. Ředitelé škol na Mělnicku se shodují na tom, že vyhláška je příliš přísná, a pro provozovatele bufetů tak nebude finančně zajímavé dále je ve školách provozovat.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies